DOLAR
32,4946
EURO
34,5767
ALTIN
2.498,52
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
25°C
Bilecik
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C

Türkiye Online Alışverişe Yöneldi

Türkiye Online Alışverişe Yöneldi. Uygun fiyatlı ürünleri çeşitli arama filtrelerinden geçirerek deyim yerindeyse nokta atışı bir şekilde bulan tüketicilerin sayısı giderek yükseliyor. E-Ticaret sitelerinin belirli zamanlarda büyük indirimler içeren kampanyaları müşteriler için büyük fırsatlar sunarken, giderek büyük ilgi gören bu indirim günleri önemli miktarlarda satış hacmi oluşturuyor.

Kozmetik, elektronik, mobilya ve giyim gibi pek çok kategoride uygulanan kampanyalar tüketiciyi mutlu ederken, online alışveriş (E-ticaret) mağazaların satışlarının artmasına ve yıl sonunda kâr açıklarını kapatmasına yardımcı oldu.

E-Ticaret dünya çapında büyük bir ivme kazanırken, geleceği gören tüm şirketler internet üzerinden e-ticaret siteleri ile dünyanın bir ucundan başka bir ucuna satış yapıyor. Dijital dönüşüme ayak uyduramayan tüm şirketler ise yerinde saymaya, hatta kepenkleri indirmeye razı oluyor.

Dünyanın en değerli 10 şirketi sıralamasına bakıldığında, 1994 yılında Jeff Bezos tarafından ABD’de kurulan ve mağazaların, internet üzerinden farklı ürünlerini tüketici ile buluşturmasını sağlayan e-ticaret ve bulut bilişim devi Amazon ve Çin’in dünyaya açılan kapısı olarak nitelendirebileceğimiz Ali Baba’yı görüyoruz.

Dünyanın en değerli 10 şirket arasında yer alan Amazon Eylül 2018’de Türkiye’de hizmet vermeye başlarken, Ali Baba ise Türkiye’de DSM Grup ile Temmuz 2018’de masa oturmuş ve Alibaba’nın, Trendyol’a 728 milyon dolar ödediği konuşulmuştu. Dünya devleri tüm dünyada yatırımlarını artırırken, Türkiye’de bir çok şirket altyapısını oluşturup güçlendirerek bu pasta da yerini aldı.

Yine geçtiğimiz günlerde tek kuşak tek yol projesi kapsamında Çin’de yola çıkan yük treni de 42 konteyner ile Avrupa’ya Türkiye üzerinden geçiş sağlamıştı. Yine Ali Baba’nın Trendyol’un ardından Türkiye’de depo ve merkez için arazi baktığı da konuşuluyordu.

Değişen dünyada tüketicilerin alışveriş alışkanları değişirken, satıcılar da bu değişen düzen içerisinde ne yapacaklarını düşünüyor. Aslında internet üzerinde yerinizi almadıysanız, görünen köy kılavuz istemiyor.

web sitesi tasarimi

2012 yılında, farklı alanlarda hizmet veren çeşitli büyüklüklerdeki e-ticaret şirketlerine, kolay ve güvenli ödeme yönetim platformu sunmak amacıyla kurulan finansal teknoloji (fintek) şirketi iyzico, bireysel ve kurumsal müşterilerinin verilerinden yola çıkarak 28 Kasım-3 Aralık tarihleri arasındaki fırsat günlerinin alışveriş alışkanlıklarını nasıl şekillendirdiğini ortaya koydu.

iyzico’nun verilerine göre fırsat günleri alışverişin en yoğun olduğu dönemler oldu. Bu doğrultuda alışveriş ve ödeme alışkanlıkları hacim ve işlem adedi bakımından değişiklik gösterdi.

Fırsat günlerini kadınlar daha iyi değerlendirdi

iyzico verilerine göre ürün alan tüketicilerin sayısı 2018’e oranla %54 artış gösterdi. Alışveriş oranlarında baskın gelen taraf ise kadınlar oldu. Kadınlar, alışveriş yapanların %69’unu oluştururken erkekler %31’ini oluşturdu ki bu durum, kadınların erkeklerden iki kat fazla ürün satın aldığını ortaya koyuyor.

Bununla birlikte erkekler kadınlardan daha pahalı ürünleri tercih etti. Ortalama sepet tutarı 270 TL olan erkek müşteriler, alışverişlerini 12.00’de yaparken, kadınlar akşam saatlerini tercih etti.

En çok tekstil ve hazır giyim sektörü tercih edildi

iyzico tarafından açıklanan istatistiklere göre fırsat günlerinde en çok giyim, ayakkabı ve aksesuar alışverişi yapıldı. Bunları takip eden sektörler ise hizmete mobilya, kozmetik ve oyun oldu. Sepetteki ürün sayısında spor eşyaları baskın çıktı. Spor eşyalarını hobi ürünleri ve kitaplar takip etti.

Mobil alışverişte kayda değer artış gözlendi

2018 fırsat günleri ile 2019 fırsat günleri verilerine göre 2019’da mobil alışverişte %4 oranında artış oldu. Bununla birlikte sepet tutarı en yüksek olan alışveriş yöntemi, bilgisayarlar üzerinden yapılan online alışveriş oldu. Bilgisayarlar üzerinden yapılan alışverişte ortalama sepet tutarı 410 TL iken mobil cihazlar kullanılarak yapılan alışverişte bu tutar 170 TL oldu.

Bu yıl Güneydoğu Anadolu daha çok alışveriş yaptı

2019’da geçen seneye göre bölgeler arasındaki alışveriş oranlarında da önemli farklılıklar oldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde alışveriş oranı %15, Akdeniz’de %9 oranında artış gösterdi.

İndirime ilk giren daha çok kazandı

2018’de düzenlenen fırsat günlerinde olduğu gibi, 2019’da da en çok alışveriş Efsane Cuma’da yapıldı yani erken Fırsat günleri özelinde bakıldığında, Efsane Cuma’da alışveriş oranı %48, Siber Hafta Sonu’nda %32, Siber Pazartesi’de ise %20 oldu.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.