DOLAR
32,4615
EURO
34,7745
ALTIN
2.420,41
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
17°C
Bilecik
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
15°C
Pazar Açık
19°C

TOPRAK BAYRAMI KUTLANDI

Toprak Bayramı kutlamaları 13 Haziran Cuma günü saat 14.30’da Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Resmi Kurum Müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, İl ve İlçe Müdürlüğümüz personeli ile vatandaşlar katıldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Kocabaş; iki bayramı birlikte kutladıklarını belirtti. Kocabaş, Toprak Koruma ve Arazi Kullanma Kanunu’nda yapılan değişiklikten bahsetti. Kocabaş, ” Toprak Bayramı’nı kutlarken aslında iki bayramımızı birden kutluyoruz. Bunlardan birincisi Toprak Bayramı diğeri ise Toprak Koruma ve Arazi Kullanma Kanunu’muza eklenen bazı maddelerle topraklarımızın asgari büyüklüğe kavuşturulması, bölünmesinin engellenmesi yönünde konulan maddelerle topraklarımızı inşallah daha iyi bir şekilde koruyacağız” dedi.

Ayrıca ” Bizim topraklarımızın önemini hepimiz az veya çok bilmekteyiz. Ancak şunu belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum; Bizim ülkemizdeki topraklarımız 80 milyona yakın insanımızın beslenmesi, ihracatımıza katkı vermesi, istihdam sağlaması yönünden düşünürsek önemli oranda katkılar sağlamaktadır. Tabi ki topraklarımızın bölünmemesi, parçalanmaması yönünden çok gayretler sarfetmiştik. Ancak bugüne kadarki gelen zaman içerisinde bu bölünmeyi engelleyememiştik. Toprak Kotuma ve Arazi Kullanma Kanunu’muza bu maddenin eklenmesi suretiyle Tarım İl Müdürlüğü teşkilatı olarak daha büyük çalışmalar yaparak ülkemizin üretimine önemli oranda katkılar sağlayacağız.”

 ” Ülkemizin 238 milyon dekar civarında tarım alanı var. Biz tüm besin maddelerimizi, gıdalarımızı bu topraklardan temin etmekteyiz. İlimizin 1 milyon 400 bin dekar tarım alanı var. Bu bakımdan oranladığımızda topraklarımızın yüzde 0,75’i Bilecik ilinde bulunmakta. Ancak Türkiye’deki tarım sorunları gibi ilimizde de en büyük sorunumuz arazilerimizin ve özellikle 400 bin dekar tarım alanımızın ekilip dikilmemesi. Biz toplam 1 milyon 400 bin dekar arazinin eğer gelirini elde edebilirsek çiftçi ailesi işletmelerinin geliri daha da artacak. Ancak sulama ve arazi yolları yönünden ileriye doğru güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. İnşallah önümüzdeki günlerde güzel bir çalışma yapacağız.”

Valimiz Ahmet Hamdi Nayir; 1945’te kabul edilen bir kanunla Toprak Bayramı’nı kutluyoruz. Kanunla kutlanıyor diye toprağın önemi yok demek mümkün değil. Canlıların varlığını devam ettirmesi için üç temel unsur su, hava, toprak mutlaka var olması gereken unsurlar. Ama bunların birbirine üstünlüğü biri önemli diğeri önemsiz dememiz mümkün değil” ifadesini kullandı.

Ayrıca, ” Toprak, hem havayla hem de suyla çok yakından irtibatlı. Eğer havanın temizliği lazımsa toprağa ihtiyaç var ki, bitkiler, ormanlarımız yetişsin de havamız temiz kalabilsin. Suyun temizliği lazımsa toprak gibi bir filtreye ihtiyaç var ki, toprak varolsun da hem yağan yağmur suyunu depolasın hem de filtre ederek bugünümüze kadar getirsin.

Yine kültürümüze baktığımızda toprak, yardır, sevgilidir. Uğruna ölünesi bir varlığımızdır. Toprak aynı zamanda canlıdır içerisinde milyonlarda organizmayı barındırır. Bizim gibi nefes alır, oksijen alır, karbondioksit verir. Toprak çok zor elde edilen bir varlığımızdır. Binlerce yılda ancak santimleri oluşur. Eğer bir tarım toprağına ihtiyacımız varsa 20-25 bin yıl beklemeniz lazım ki o kayalar, güneşle, yağmurla, havanın ısınıp soğumasıyla, patlasın çatlasın da, dağılsın toprak oluşsun. Bu kadar kıymetli bir varlığa elbette bizim doğumumuzdan ölümümüze kadar ihtiyacımız var. Yine inancımıza göre bizler topraktan yaratılmışız ve öldüğümüzde de kucağına gireceğimiz yer yine toprak olacak.

Tüm bunlarla birlikte baktığımızda bir kanun emri olarak değil, bir gönüllü olarak toprağın kıymetini bilmek, tevazunun simgesi olan toprağı daha iyi anlamak için bir farkındalığın oluşmasına gerek var. Bu toplantılarda onu sağlayacak diye düşünüyoruz. Biz, toprağımıza sahip çıktıkça, geleceğimize, havamıza, suyumuza, her şeyimize birlikte sahip çıkacağız” dedi.

Toprak Bayramı kutlama programı çerçevesinde üniversitemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Turgut Kutlu “TOPRAK ANA” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Toprak Bayramı etkinlikleri kapsamında İl Müdürlüğümüzce İlimiz Merkez ilçe ortaokullar arası resim yarışması düzenlendi. Resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Yarışmaya katılan resimlerin tamamından oluşturulan resim sergisi düzenlendi.

Resim Yarışması Sonuçları;

  1.Dilara AYDIN                    Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 5/A Sınıfı

  2.Muhammet ÇETİN                         700.Yıl Ortaokulu 8/A Sınıfı

  3.Çağrı TONGUR                 700.Yıl Ortaokulu 8/B Sınıfı

8 1 2 3 4 5 6 7

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.