DOLAR
32,5882
EURO
34,7936
ALTIN
2.508,04
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Tohumda Marka Olmak İçin BEBKA’dan Destek Aldılar

Tohumda marka olmak için BEBKA’dan destek aldılar

Bilecik Söğüt’te faaliyet gösteren Dikmen Tarım, “Anadolu Popülasyonundaki Domates ve Patlıcan Çeşitlerinde Haploid Kültür ile Islah Materyali Üretimi Projesi”ni BEBKA’dan aldığı destekle hayata geçirdi. Firma, yürüttüğü çalışmalarla tohumculukta marka olmayı hedefliyor.

Önemli bir tarım ülkesi olan Türkiye, son yıllarda tohumda dışa bağımlı olmanın sıkıntısını yaşıyor. Kamu ve özel sektör yerli tohum üretimi konusunda çalışırken, BEBKA da bu konudaki çalışmaları destekliyor. Bunun en güzel örneği de Dikmen Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’ye 2011 Yılı Mali Destek Programı kapsamında verilen yardım. Tohum konusunda Türkiye’nin lider firmalarından olan Dikmen Tarım, BEBKA desteğini “Anadolu Popülasyonundaki Domates ve Patlıcan Çeşitlerinde Haploid Kültür ile Islah Materyali Üretimi Projesi” ile aldı. 1994 yılında kurulan Dikmen Tarım’ın önce sebze fidesi üretiminde ardından doku kültüründe ve tohumculuk alanlarında yatırım yaptığını kaydeden firma sahibi Serdar Dikmen, özellikle marul tohumu ve fidesi üretimlerinde Türkiye’de lider firma olduklarını söyledi. Dikmen, in vitro sebze ıslahında özel sektörde tek olduklarını da belirterek, “Sebze tohumu ticareti firmamızda öncelikli. Üstün çeşitlerin bulunabilmesi uzun çalışmalar gerektiriyor. Ancak in vitro ıslah çalışmaları çok daha kesin ve kısa süreli sonuç veriyor. Fakat bunu yapabilmeniz için teknolojik altyapı gerekli. Bu ihtiyaçtan dolayı da “Anadolu Popülasyonundaki Domates ve Patlıcan Çeşitlerinde Haploid Kültür ile Islah Materyali Üretimi Projesi”ni yazdık ve BEBKA’ya başvurduk. 237 bin lira bütçeli projemize 110 bin lira destek almayı başardık” dedi.

Dikmen, şöyle devam etti:

“Projede patlıcan ve domateste anter kültürü çalışıldı. Yetiştirilen donör bitkilerden çiçek tomurcuklarından anterlerin izole edilerek ön uygulamalardan geçilmesiyle inkubasyonu alınması, oluşan bitkiciklerin büyütülmesi, dış ortama alıştırılmaları, ploidy seviyelerin belirlenerek kromozomların katlanması ve kimliklendirmeyle sonuçlandı. Patlıcanda başarılı olduk. Domateste ise belli bir seviyeye gelindi. Ulaşılan bu sonuç dünyadaki akademik çalışmalarla paraleldir. Sonuç olarak yıllar sürecek olan saf hatlar eldesi bir yılda gerçekleşmiş oldu. Bunlardan yapılacak melezler önümüzdeki yıllarda yeni çeşitlerle beraber yerli üretimimiz olarak piyasada olacaktır. Piyasadaki önemli ticari varveteler ithal gelmektedir. Çalışmamız sonucunda bu yabancı firmalarla rekabet edebilen, ülkemizde ve yurtdışında hat ve melez çeşitler satabilen bir firma olabileceğiz.”

Serdar Dikmen, sadece patlıcanda başarı olmanın yetersiz olduğunu, tahıllardan meyveciliğe kadar bu gibi teknolojilerle çalışılması gerektiğini de vurgulayarak, “Moleküler Laboratuvarların oluşturularak DNA parmak izlerinin hastalık dayanımlarının çalışılması gerekmektedir” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.