DOLAR
32,5999
EURO
34,8349
ALTIN
2.491,69
BIST
9.517,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Tarlada 40 kuruş, pazarda 3 TL

Tarlada 40 kuruş, pazarda 3 TL

Bilecik’te tarlada 40 kuruşa satılan marulun pazarda ki fiyatının 3 TL’ye kadar çıkması çiftçiyi çileden çıkardı.

Bilecik’in Söğüt ilçesine bağlı, seralarının çokluğu ile ‘Küçük Antalya’ olarak anılan Çaltı ve Tuzaklı köylerinde 40 kuruşa satılan marul, Bilecik pazarında 1,5 TL, İstanbul pazarında ise,3 TL’ye kadar çıkıyor. Marulun maliyeti 30 kuruş, bir marulda kalan kar 10 kuruş, çok zor durumda olduklarını dile getiren üretici Mehmet Yılmaz şunları aktardı;

“Şuanda kış sezonuna girdiğimiz için seralarımızda marul var. Yaz sezonunda domates, salatalık üretmekteyiz. Marullarımızı genelde İstanbul pazarına gitmekte. İstanbul pazarında halkımız şuanda bu marulun tanesini 2 TL’ye, 3 TL’ye yiyor. Ama biz burada 50 kuruşa pazar payı aramaya çalışıyoruz. Ben burada tanesine 50 kuruşa pazar payı alıyorum ve bunun maliyeti 30 kuruş. Bana kalıyor 10 kuruş. İnanın bana geçen Bağcılar bölgesinde bir pazara gittim, marulun tanesi pazarda 2 buçuk TL. Benden aldığı 40 kuruşluk marulu adam orada 2 buçuk TL’ye satıyor. Şu anda benim arazimde bulunan yaklaşık 350 bin marul var. Bunun maliyeti zaten 350 bin TL ve marulu 2 ile çarparsam aşağı yukarı 75 bin TL bir maliyeti var. 25 bin TL de işçi maliyeti var, oldu mu sana 100 bin TL. Ama ben burada şuanda benim maruluma 100 bin TL veren vatandaş yok gibi bir şey yani. Çok zor durumdayız.
Marulu sadece İstanbul piyasasına verdiklerini anlatan Mehmet Yılmaz, “Bilecik bölgesinde üretim çok olduğu için nüfusumuzun çok fazla bir yoğunluğu yok. İstanbul, Ankara, Bursa bu illere gidiyor marullarımız. Halciler alıyor. Bazı marketlerimiz var marketler alıyor. Çoğu marketlerle görüştük ‘buyurun gelin biz mallarımızı direk yetiştirdiğimiz marulları direk marketlere verelim, aradaki aracıyı kaldıralım’ diye çok mücadele ediyoruz. Şuanda sağ olsun AK Parti Bilecik Milletvekilimiz Halil Eldemir o uğraşıyor. Yönlendirmeye çalışıyor. Tarım Kredi Kooperatifler aracılığıyla marketlerin buraya vatandaşa birebir ilişki halinde olmasına uğraşıyor” dedi.

2015 yılının ilk günüde yoğun kar yağışı sebebiyle seraların göçtüğünü ve o civardaki tüm seracıların büyük darbe yediğin anlatan Mehmet Yılmaz, “Yalnız Sakarya Vadimiz en büyük darbeyi 2014 yılı sonu 2015 ilk akşamı yılbaşındaki göçen yoğun kar yağışından dolayı seralardan darbe yemiştir. Halkımız çok zor durumda. Devletimizden şunu bekliyorum. Şu gördüğünüz serada bir ısıtma sistemi olsa devletimiz bir destekleme verse burada çoğu mültecilerimiz kışın bile burada Antalya’nın ufak vadisi diyorlar buraya. Isıtma sistemi devlet destekli verilse buradaki çoğu üreticilerimiz domates üretebilir. Antalya bölgesi de ihracatını yapsın, diğer illerimizde iç piyasaya versin. Teknecilerine yüzde 50 devlet destekli mazot veriyor. Ben tarımla uğraşıyorum. Elektriğim benim meskenlerle kullanılan aynı durumda şu anda. Bundan çok rahatsızız. Lütfen devletimize diyorum ki, bizim kullandığımız tarımsal sulamalarda kullandığımız elektriği en azından yüzde 50 destekli kullanmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.