DOLAR
32,3544
EURO
35,1415
ALTIN
2.301,58
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Tarla Faresi Surveyleri Başladı

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz Hacı Dursun YILDIZ yaptıkları açıklamada özetle;

” Tarla faresiyle etkili bir mücadele gerçekleştirmek üreticilerimizin ve dolayısıyla ülkemiz ekonomisine katkısı küçümsenmeyecek kadar büyüktür. Biz bu düşünce ile tarla faresi sürveylerini Şubat ayı başında tüm ekiplerimizle başlatıyoruz. Yapılan surveylerde 25 m2’de 5 işlek delik sayıldığında bulaşık saha anlamı taşımaktadır. Ve mücadele gerekmektedir. Bunun yanı sıra meskun mahallerde ve evlerde problem olan fareler için zehirli buğday kullanılması insan ve çevre sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Bu sebeple Zehirli buğday sadece tarla faresi mücadelesi için arazide fare deliklerinde kullanılmalıdır. İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlatılan zehirli buğday 1 Kg. lık ambalajlar halinde ve sadece tarım arazilerinde mücadele amaçlı kullanılmaktadır.” Diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

TARLA FARESİ MÜCADELESİ

Kültür bitkilerinin genel zararlıları olarak kabul edilen kemirgenler arasında, tarla farelerinin önemli bir yeri vardır. Tarla farelerinin kültür bitkilerine yaptığı zararları önleyebilmek ve etkili bir tarımsal mücadele yapabilmek için; yaşayışlarını, davranışlarını ve zarar şekillerini bilmek gerekir. Tarla Faresi genellikle tıknaz vücutlu, başı büyükçe, burnu basık ve kulakları kısadır. Kuyruk vücuda oranla kısa olup vücut uzunluğunun beşte biri kadardır. Tarla fareleri deniz seviyesinden 2500 metre yüksekliğe kadar bitki yetişen hemen her yere yayılmışlardır. Zararlı, yurdumuzun bütün bölgelerinde bulunur. Tarla fareleri, 10-70 cm derinlikteki toprak altı galerilerinde yaşarlar. Bu galerinin 4-12 adet giriş deliği bulunmaktadır. Gece ve gündüz aktif olmakla birlikte özellikle geceleri aktiftirler.
Dişileri her ay doğurabilirler. Ancak, yılda ortalama 4-6 doğum yaparlar ve her doğumda en çok 9, ortalama 5-6 yavru verirler. Doğan yavrulardan ortalama %40 kadarı çeşitli nedenlerle ölürler. Doğumdan 15-20 gün sonra sütten kesilen yavrular kendileri beslenmeye başlarlar ve bu andan itibaren zararlı olurlar. 2-3 ay içinde ergin olurlar. Ortalama 3-4 yıl yaşamaktadırlar.

Tarla Faresinin açtığı delikler

Tarla fareleri beslendiği alanda üç çeşit delik açar. Bunlar;

• Beslenme deliği,
• Toprak çıkarma deliği ve
• Dışkılama deliğidir.

Bu delikleri kolayca tespit edebiliriz. Çünkü toprak çıkarma deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır. Mücadelede zehirli yemler sadece beslenme deliğine bırakılmalıdır.

Tarla Faresinin zararlı olduğu bitkiler ve zarar şekli

Tüm tarla, bahçe ve çayır-mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, mısır, yonca ile sebze ve meyvelerde zarar yapmaktadırlar. Ayrıca özellikle genç orman ağaçları başlıca konukçularıdır.

Kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca yiyecek bulamadığı durumlarda, meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar.
Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15-17 gr yeşil,10-13 gr kuru yem yer. Kayıp, zarar yoğunluğuna bağlı olarak %100’e kadar ulaşabilir

 

TARLA FARESİ MÜCADELESİ

Tarla farelerinin Doğal Düşmanları

Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanları kedi, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlardır. Doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda bu doğal düşmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutmaktadırlar. Bu canlıların korunmaları için bilinçsiz ve gereksiz avlanma yapılmamalı ve tarlalarda hastalık ve zararlılara karşı aşırı tarım ilacı kullanılmaması gerekmektedir.

 

Tarla Fareleri ile Mücadelede Kültürel Önlemler

Münavebe (ekim nöbeti), derin toprak işlemesi, tarla temizliği gibi önlemler tarla faresiyle mücadelede önemlidir. Tarla faresi özellikle yoncalık, mera, nadasa bırakılmış alanlar ve tarla kenarı gibi işlenmeyen alanlarda çok yoğun görülmekte ve bu işlenmeyen alanlardan ekili alanlara gelmektedir. Bu nedenle tarlaya fare girişinin bulunduğu kısımların derinden sürülerek bir şerit oluşturulması farenin buradan ekili tarlaya ulaşıp zarar oluşturmasını büyük ölçüde engeller.

 

Tarla Fareleri ile Mekanik Mücadele

Fare deliklerini su ile doldurmak ve kıştan çıkarken üreme dönemi yeni başlayacağı dönemde kapanlarla mekanik mücadele yapılması farenin burdan ekili tarlaya ulaşmasını ve zarar oluşturmasını büyük ölçüde engelleyecektir.

Tarla Fareleri ile Kimyasal Mücadele

Kimyasal mücadele, iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygunu ve etkili olanı, kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar ile kışa girişte sonbahardır.

 

Tarla fareleriyle bulaşık alanlarda 25 m2’de 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlamak gerekirse de bitki çeşidine ve uğranılan ürün kaybının fazla oluşuna göre daha az delik olması durumunda da mücadeleye başlanabilir. Tarla faresine karşı kimyasal mücadelede zehirli yem kullanılır. Zehirli yemler İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlatılarak Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından satışı yapılmaktadır. Hazırlanan zehirli yemden her işlek delik içerisine 5–6 tane zehirli buğday bırakılır. Ancak zehirli buğdayların el değmeden, flinta, karton veya bir daha kullanılmayacak tahta kaşıklar yardımıyla bırakılması gerekir. Delik kenarlarına bırakılacak buğdayları, farelerden önce kuşların ve diğer hayvanların yiyerek zehirlenmeleri tehlikesi vardır. Bu konuda gerekli önlem alınmalı ve dikkatli olunmalıdır. Tarla faresi mücadelesinde başarıya ulaşabilmek için mutlaka “toplu ve tarama mücadele” tabir edilen yöntem uygulanır. Bu nedenle ilaçlama yapılacak alanlarda tarla ayrımı yapılmaksızın tüm üreticilerin mücadeleye katılması sağlanmalıdır. İlaçlamalarda 3–4 ay sürdürülen toplu mücadeleler sonrasında başarılı sonuçlar alınmaktadır. Mücadele sırasında, etkili tarlalarda ve anız alanlarında ilaçlanmayan bölüm bırakılmamalıdır. Ferdi mücadele ancak küçük ve kapalı alanlarda başarılı olur. Değerli üreticilerimiz günümüzde giderek önem kazanan, doğal dengenin korunması için tarla faresi mücadelesinden hemen sonra (örneğin; ertesi gün) ölü farelerin toplanması ve toprağa derince gömülmesi gerekir. Tarla faresiyle etkili mücadelenin üreticilerin ve ülke ekonomisinin kalkınmasındaki payı büyüktür.
Uygulamada aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir;

1-Tarlalardaki delikler bir gün önceden kapatılmalıdır,

2- Ertesi gün açılan işlek deliklere el değmeden kaşık veya kamışla her deliğe 5 adet zehirli buğday konulmalıdır.

3- Ölü fareler toplanıp derin bir çukura gömülmelidir.

4- Zehirli yeme hiçbir surette el değdirilmemelidir.

5- Ancak toplu mücadele ile başarı sağlanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.