DOLAR
32,3715
EURO
35,0331
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu Başkanı Enes El Abde nin Bilecik ziyareti

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu Başkanı Enes El Abde nin Bilecik ziyareti.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin her çarşamba düzenlemiş olduğu Tarih ve Kültür Sohbetleri isimli konferansın bugün ki konuğu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu Başkanı Enes El Abde. Devrimci Güçler Koalisyonu Siyasi Koalisyonu üyesi Abdul Ehad Stefu ile birlikte Şeyh Edebali Türbesini ziyaret eden Enes El Abde türbe çıkışında basın mensuplarına açıklama yaptı. Enes El Abde; İlk olarak burada Bilecik’te bu kadar güzel bu kadar tarihi bir şehirde bulunmuş olmaktan dolayı şeref duyduğumu belirtmek istiyorum. Gerçekten çok güzel bir şehir ve bana göre Bilecik gerçekleşmiş bir hayali temsil eden bir şehir. Aynı şekilde burada bu türbede bulunmakta benim için büyük bir onur. Çok değerli bir şahsiyete sosyal işlerde bulunmuş sosyal çalşmalar yürütmüş inasanlara yardım etmiş bir şahsiyete ve Osman Gazi ile birlikte Osmanlı Devletinin kuruluşuna yol açmış bir şahsiyetin tübesinin ziyaret etmekten de çok büyük bir memnuniyet duydum. Gerçekten bu binalar Bilecik’in ne kadar önemli ne kadar güzel bir şehir olduğunu hatırlatıyor. Ne kadar önemli şahsiyetlerin bu topraklarda yaşadığını bize hatırlatıyor. dedi. Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Enes El Abde Şeyh Edebali Üniversitesi konferansına katılmak üzere türbeden ayrıldı.

Rusya esed ordusunu destekliyor ve bu destekleri Halep i alana kadar devam edeceğini söylüyor. Bununla ilgili ne söylemek isterler ?
-Rusya 5 yıldır Esed rejimini desteklemeye devam ediyor. Ancak rejim 5 yıl boyunca devrimi mağlup etmeyi başaramadı. Devrimin üstesinden gelemedi. Devrim halen mücadelesine devam ediyor ve bu baktığınız zaman bir mücadeledir. Suriye halkının Suriye devriminin yarattığı bir mucizedir. Rusya, İran ve diğer milis kuvvetlerle birlikte rejimi desteklemeye devam ediyorlar ancak Suriye halkını mağlup edemeyecekler, belki biraz zaman alacak belki biraz fedakarlıklarda bulunmamız gerekecek ancak özgürlük ve insan onuruna layık bir hayat için her zaman fedakarlıklarda bulunmak gerekir ve biz bu şekilde mücadelemize devam edeceğiz.

Türkiye de bulunan sığınmacılara ülkelerine dönemeleri için söylemek istedikleri bir şeyler var mı ?

-İlk olarak ben teşekkür etmek istiyorum Türk halkına Türk Hükümetine ve Türk liderine. 5 yıldır bize sağladıkları destek için 5 yıldır bize destek veriyorlar çok teşekkür ediyoruz. Tabi ki bu destekleri bizim hafızalarımıza nesiller boyunca sonsuza dek kazınacaktır ve tarihimizin bir parçası olarak yer alacaktır. Biz Türk dostlarımızın bu bağlamda yaptıklarını unutmayacağız ve umuyorum ki aynı zamanda Kuzey Suriye de güvenli bir bölge kurulması açısından çalışmalara da Türk Hükümeti aynı şekilde destek verir. Çünkü şu anda bizim Suriyeli sığınmacılar evinize dönün dememiz zor. Onların evlerine dönmesi zor. Çünkü her gün hedef alınıyorlar, her gün bombalanıyorlar. Umuyorum ki Türk liderler bu güvenli bölgenin oluşturulması konusunda cesur adımlar atacaklardır. Adana antlaşması çerçevesinde Adana antlaşması Türk yetkileri bu adımın atılması için gerekli zemini sağlamış durumda. Eğer bu yapılırsa hem Türkiye nin sınırları güvence altına alınmış olacak hemde Suriyeliler için dönebilecekleri bir güvenli bölge oluşturulmuş olacak.

Esedle yapmış oldukları savaşta Türkiyenin rolü nedir? Sınıra yapılacak tampon bir bölge var bunun hakkında ne söylemek ister?

-Türkiye Orta Doğu da çok önemli bir bölgesel aktör konumunda ve biz Türkiyenin önümüzdeki süreçte de çok önemli bir siyasi rol oynamasını umut ediyoruz. Hem siyasi bir rol oynamasını umut ediyoruz hemde insani rolüne devam etmesini umut ediyoruz. Tabiki Türkiyenin gelecekte Suriyenin yeniden yapılandırılması sürecinde de oynacağı çok önemli bir rolü olacaktır. Böyle olmasını umut ediyoruz. Hem Türkiye için hem Suriye için güvenli bir bölgenin kurulması dediğim gibi çok büyük bir önem teşkil ediyor. Eğer bu güvenli bölge kurulursa Türkiyenin omuzlarındaki bakı ve yükte rahatlamış olacak. Süriyeli mülteciler evlerine dönebilecekler ve barış içinde yaşayabilecekeleri bir ortama dönebilecekler. Aynı şekilde geçici Suriye hükümeti de meşruiyetini insanlara sunacağı hizmetle bu şekilde güçlendirmiş olacak. Her iki tarafında hem Türkiye nin hem Suriye nin faydalanacağı bir ortam oluşacak diye düşünüyorum.

DSC_1181

DSC_1104

DSC_1117

DSC_1140

DSC_1175

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.