DOLAR
32,5025
EURO
34,7419
ALTIN
2.495,39
BIST
9.490,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
19°C
Bilecik
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C

Süne Sürveyi Nedir? Mücadelesi..

“Süne Sürveyi ve Mücadelesi” 

Teknik Ekipler Hizmetiçi Eğitim Toplantısı düzenlendi.

 

Bakanlığımız 2015 yılı Hizmet içi Eğitim Programı çerçevesinde İl Müdürlüğümüzce “Bölgesel Süne Mücadelesi Teknik Personel Eğitimi” 8 Nisan 2015 tarihinde Müdürlüğümüz toplantı salonunda düzenlendi.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Dr.Gürsel ÇETİN’in eğitimci olarak katıldığı Süne Sürveyi ve Mücadelesi hizmetiçi eğitim toplantısına İl Müdürümüz Hacı Dursun YILDIZ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Güven SÖNMEZ ile İl ve İlçe Müdürlüklerimizde Süne mücadelesi konusunda görev alan teknik personel katıldı.

İl Müdürümüz Hacı Dursun YILDIZ eğitim toplantısının açılışında yaptığı konuşmada; “İlimizde çok şükür süne zararı yok denecek kadar azdır. Böyle olmasına rağmen Süneye karşı ilaçlı mücadeleye karar verebilmek için arazi üzerinde üç aşamada çalışmalarımız yapılmaktadır. İlk aşama olan kıymetlendirme sürveyleri kışlamış ergin kıymetlendirme sürveyi, yumurta parazitlendirme ve Nimf sürveyi aşamalarıdır.

Sünenin arazideki hareketi izlenerek, süne popülasyonunun metre karedeki yoğunluğu, yumurta parazit düzeyi, nimf yoğunluğu vb. hususların takip edilerek ekonomik zarar eşiğine (metre karede on nimf ve üzeri) yaklaşma durumu gözlemlenerek ilaçlama yapılıp yapılmayacağına karar verilmektedir.

Geçmiş yıllarda ilimizde yapılan sürvey çalışmalarında süne yoğunluğu ve  emgi oranının düşük olduğu tespit edilmiş ilaçlama için ekonomik zarar eşiğinin oluşmadığı gözlenmiştir.

Yoğunluğun düşük olduğu ilimizde üreticilerimizin Müdürlüğümüzden herhangi bir duyuru ve haber gelmeden hububat zararlısı Süneye karşı ilaçlama yapmamaları, bu zararlının doğal düşmanı olan parazitoidlerin (yararlı böcekler) korunması açısından çok önemlidir.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Eğitim toplantısında, hububatın en önemli zararlısı olan sünenin tanımı, biyolojisi (yaşayışı), zarar şekilleri, mücadele yöntemleri ve yapılacak surveyler hakkında katılımcılara bilgi verildi. Eğitim, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi. ​

3 (1) 2 (1)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.