DOLAR
32,3613
EURO
34,9886
ALTIN
2.311,25
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Şiddet Varsa Sevgi Yoktur

Şiddet Varsa Sevgi Yoktur!

Değerli okuyucular merhaba. Bu yazıda şiddetten özellikle de ergenlik dönemi ve genç yetişkinlik döneminde sıklıkla görülen ama şiddet olduğunun bile farkına varılmayan bir şiddet türü olan flört şiddetinden bahsedeceğim.

Bir davranışa şiddet dememiz için davranışın karşıdaki kişiye zarar vermek amacıyla, kötü niyetli ve kasıtlı olması gerekmektedir. Toplumda özellikle kadın ve çocukları hedef almakta, onları mağdur duruma düşürmektedir.

Güvenli olmayan, şiddet içeren ilişkiler ve evliliklerde kendini tekrarlayan döngüye şiddet döngüsü veya diğer ismiyle şiddet sarmalı denir. Şiddet sarmalı üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama gerilimin tırmanmasıdır. Bu aşamada şiddet uygulayacak kişi gerilim yaratır. En ufak şeylerden kavga sebebi bulur. Bu aşama bir sonraki gelecek olan patlama döneminin habercisidir. İkinci aşama patlama dönemidir. Bu dönemde fiziksel, duygusal, ekonomik, sözel, cinsel olmak üzere, şiddetin herhangi bir türü uygulanır. En son dönem ise balayı dönemidir. Bu dönemde pişmanlıklar dile getirilir, özürler dilenir, bir daha olmayacağına dair sözler verilir, hediyeler alınır. Durumun normale dönmesi için ilgili, sevecen ve yapıcı bir tutum sergilenir. ⁣

Eğer bu şiddet sarmalı sık sık tekrarlanıyorsa, ilişkiyi veya evliliği sonlandırmak şiddete uğrayan kişi için zorlaşabilir. Özellikle balayı döneminde partnerin, eşin sergilediği samimi davranışlar, dilenen özürler şiddete uğrayan kişi için kafa karıştırıcı olabilir. Kişi balayı döneminde, eşinin yapıcı davranışlarından dolayı şiddetin biteceğini düşünür. İlişkide bir süre sakinlik olsa da sonrasında tekrar gerilim tırmanır.

Flört şiddeti ise ilişkide partnere karşı, güç ve tehdit kullanılarak karşı tarafa acı verici söz söyleyip ona ruhsal ya da bedensel olarak hasar veren davranışların bütününe verilen isimdir. Bu şiddeti uygulayan ve maruz kalan her iki cinsten de olabilir. Flört şiddeti her zaman gözle görülür fiziksel bir zarar vermeyebilir. Karşı tarafı istismar eden partner sadece kendi ihtiyaçlarının karşılanması için mağdur olan partneri kontrol etmeye çalışmaktadır.

Genellikle 15-24 yaş aralığında olan ergenlik dönemi ve genç yetişkinlik çağındaki insanların uyguladığı ve maruz kaldığı bir şiddet türüdür. Çoğu zaman ne istismar eden kişi sevgilisine şiddet uyguladığının farkındadır ne de şiddet uygulanan kişi mağdur olduğunun farkındadır. Çünkü bazı durumlar küçüklükten beri şahit olunanların da etkisiyle ilişki içinde var olması gerekenler olarak görülmektedir. Partneri olan erkeğin, kız arkadaşının kıyafetine, sosyal medyasındaki kişilere, hangi saatlerde eve girdiğine, kimlerle buluştuğuna karışması normal kabul edilmektedir. ‘’Seviyorsa kıskanır, kıskandığı için de beni kısıtlayabilir.’’ gibi normal algılanan durumlar gençlerin birbirlerine şiddet uğradıklarının farkına varmalarının önündeki en büyük engel olabilmektedir.

Flört şiddeti müdahalesi zor, kişilerin kendi kendilerine çözmeye çalıştıkları ve kendi özeli içinde yaşadıkları, genellikle mağdurların durumu gizlemeyi tercih ettiği bir şiddet türüdür. Flört şiddeti gelecekte aile içi şiddete dönüşebilmektedir. Flört şiddetinin önlenmesi, gelecekte meydana gelebilecek birçok şiddet türünün de önüne geçebilecektir. Ergenlik yaş grubunda olma flört şiddetine uğrama ve bunu uygulama konusunda en önemli risk faktörlerinden biridir. Ergenlik dönemi, hassas bir dönemdir. Tecrübesizlikler nedeni ile şiddetin etkileri daha yoğun şekilde hissedilir ve ruhsal kalıcı izler bırakabilir. Davranış problemleri, sosyal ilişkilerde azalma, kriz anlarında nasıl davranılacağı, nasıl sağlıklı iletişim kurulacağını bilmeme şiddete yönelten faktörlerden bazılarıdır. Düşük özsaygı, hem şiddet mağduru hem de uygulayan için önemli bir risk faktörüdür.

Flört şiddetini önlemek için bu durumun en çok yaşandığı ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde farkındalık kazandırmaya dönük çalışmalar yapılmalıdır. Pozitif ve sağlıklı ilişki kurma becerileri geliştirilmelidir. Bu becerileri geliştirmeye çalışılırken aile ve okuldaki öğretmenlerle de işbirliği sağlanmalıdır. Problem çözme yöntemleri, öfke kontrolü öğretilmelidir. Toplumsal öğretilerle aktarılan toplumsal cinsiyet rollerine yönelik inançlar tartışılmalı ve empati geliştirici etkinlikler yapılmalıdır. Madde kullanımı, bağımlılık ve riskli seksüel davranışlara yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki şiddet varsa sevgi yoktur!

Psikolojik Danışman
Gökçem Elif KARANFİL

Yorumlar

  1. a.cavit özcan dedi ki:

    şiddet gösteren insandan vebadan kaçar gibi kaçmak gerek. Güzel bir yazı olmuş