DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
ALTIN
2.326,63
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
21°C

SGK İL MÜDÜRÜ UYARDI

SGK İL MÜDÜRÜ UYARDI

Bilecik SGK İl Müdürlüğü SMMM odası ve İk11 paltformu bilgilendirme toplantısında uyardı

Taksitlendirmede; İlk iki taksit süresi içerisinde ödenmediğinde yapılandırma bozuluyor.

Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin6736 Sayılı Kanun 19.08.2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda borcunu yeniden yapılandıran işveren, esnaf, çiftçi;

İcra ve haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecek. 2016 Haziran ayı ve öncesi dönemlere ait, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tahakkuk, edip ödenmemiş olan sigorta primleri, idari para cezaları, sosyal güvenlik destek primi ödemeleri, kurumun başka kurumlar adına aldığı damga vergisi, işsizlik sigortası primi kapsamımızda yer alan alacakları yada borçları oluşturuyor.

Taksitlendirmede;İlk iki taksit süresi içerisinde ödenmediğinde yapılandırma bozuluyor. Bu husus üzerinde biraz daha hassas olunmasını istiyoruz. Bu ilk iki taksidin,  süresi içinde ödenmesi, aksi halde yapılandırmanın bozulacağını, özellikle muhasebeci paydaşlarımızdan mükelleflerini uyarmaları konusunda rica ediyorum.

En son 2014 yılında yapılandırma ile ilgili af çıkarıldı, “2014 Nisan ayı ve önceki borçları 6552 sayılı yasa ile yapılandırdık. Üzerinden 2 yıl 2 ay kadar bir alacak dönemi geçtikten sonra bu defa 2016 Haziran ayı ve öncesi alacaklarımızı yapılandırıyoruz. Bu karışıklıkta neden yapılandırma yapılıyor diye akıllara soru işareti gelebilir. Ben bunu şöyle yorumluyorum. Ülkemiz zorlu bir süreçten geçiyor. Tekrar normale dönebilmemiz ve yeniden bu olaylardan kurtulup şaha kalkmamız için tabi ki alacak verecek işlerinin de dengeye girmesi gerekiyor.

Hükumetimiz bu bağlamda 2016 Haziran ayı ve öncesi borçların yapılandırılmasını ön görmüştür. Kamu kurumları hizmet yapmak için prim alırlar. Ama işverenlerimiz, esnafımız, çiftçimiz tabii ki ekonomik konjonktürler veya ana nedenlerle, özel durumlardan kaynaklanan nedenlerle, prim ödeme noktasında sıkıntılara düşebilirler. Evet bugün bir takım tartışmalar var. Zamanında ödeyen ile ödemeyen arasında adaletsizlik olduğu gibi, bir takım farklı düşünceler var. Ama nihayetinde toplumsal bir ihtiyaç olması neticesiyle bu tür düzenlemeler çıkıyor.Ancak şu ayrıntıyı atlamayalım, düzenli ödeme yapanlar, teşviklerden yararlanabiliyor.

Bizler uygulayıcı kurumlar olarak çıkmış olan bu düzenlemeyi en iyi, ve en güzel şekilde, öncelikle bilgilendirmesini yapmak, ve sonrasında uygulamasını yapmak amacındayız. İşverenlerimiz,  esnafımız, çiftçilerimiz bu uygulamadan yararlanacaklar, ama özellikle meslek mensubu arkadaşlarımızın, burada köprü vazifesini çok iyi yaparak, mükelleflerinin bu yapılandırmadan faydalanarak borçların ödenmesi noktasında yardımcı olmaları gerekiyor.

2016 yılı haziran ayı rakamlarına baktığımız zaman ülkemizde 4a’lı sigortalı sayımız 14 milyon 273 bin 597 kişi oldu. Bunlara çırak vesaire dahil değil.

Esnaf sayılarımıza baktığımız zaman 1 milyon 932 bin 212 kişi zorunlu bağkur sayısı

kamu çalışanlarına baktığımız zaman 3 milyon 83 bin 38 kişi toplamda 21 milyon 562 bin 168 sigortalımız var.

Genel sağlık sigortalı sayımız ise 9 milyon 531 bin 704 kişi genel toplamda prim ödeyen 31 milyon 93 bin 872 kişi var.

Bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler ve emeklilerimiz ile birlikte 77 milyon 107 bin 728 kişi sosyal güvenlik kapsamında görünüyor. Nüfusun yüzde 97,9’u sosyal güvenlik kapsamındadır”.

Yıllık olarak aktifin pasifi karşılamasında %13 gibi bir açığımız oluyor.

Peşin ödemede indirim var.

Temel nokta borç asıllarıyla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi kadar bir farkı ödediğiniz takdirde, gecikme zammı ve faizini ödeme zorunluluğu ortadan kalkacak. Bu peşin ödeme kanundaki en önemli hususlardan biri. Burada peşin ödeme normalde ilk taksit ödeme süresi 31 Aralık 2016 tarihine kadar yapılması gerekiyordu ancak resmi tatile denk gelmesi nedeniyle 2 Ocak 2017’ye alındı. Bu tarih içinde ödeme yapılırsa borç asıllarıyla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi içinde uygulanacak tutarın tamamının ödenmesi halinde, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nin yüzde 50’sinden kurum olarak vazgeçiyoruz. Yine gecikme zammı ve gecikme cezasını da ödememiş olacaksınız. İdari para cezalarında da önemli bir husus var. Burada da idari para cezalarının yüzde 50’si ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi farkını ödediğiniz takdirde geriye kalan yüzde 50 idari para cezasından da vazgeçmiş olacağız.

Diğer yapılandırmalardan farklı yönü ayrıntılarda, “15 Temmuzdan itibaren çok yoğun bir çalışma temposu geçirdik. Bu tempoda belki yine kurum tarihinde genelgemizi bu kadar hızlı ilk defa çıkarmış bulunuyoruz. Bu kanunun memleketimiz ve Bilecik’imiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.İnşallah faydalı olur.

11111 2222

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.