DOLAR
32,4818
EURO
35,1017
ALTIN
2.325,85
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
18°C

SANAYİ SİCİL İŞLEMLERİ

SANAYİ SİCİL İŞLEMLERİ

6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanununun 2. maddesi gereğince, sanayi işletmelerinin faaliyete başladıkları tarihten itibaren iki ay içerisinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerine başvurarak, sanayi siciline kayıt olup Sanayi Sicil Belgesi almaları zorunludur.
Kanunun 1’inci maddesi kapsamındadeğerlendirilen sanayi işletmelerinin,25.10.2014 tarihli ve 29156 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan SGM 2014/11 sayılı Sanayi Sicil Tebliği’nin 4’üncü maddesinde belirtilen hususlara göre, elektronik ortamda Sanayi Sicil Bilgi Sistemine kayıt olup, gerekli belgelerlebirlikte Bilecik Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.
Sanayi siciline zamanında kayıt olmayan firmalar hakkında Kanun’un 9’uncu maddesi uyarınca 881,00 (sekizyüzseksenbir) TL idari para cezası uygulanmaktadır.
6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereği Sanayi Sicil Belgesi almış işletmelerin 2015 yılına ait faaliyetleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı Yıllık İşletme Cetvelleri’nin, 30 Nisan 2016 tarihine kadar, aşağıda belirtildiği şekilde verilmesi gerekmektedir.
Yıllık işletme cetveli, e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda verilir. İşletme tarafından elektronik ortamda verilen yıllık işletme cetveli bilgileri İl Müdürlüğü tarafından incelenir ve onaylanır.
Aksi taktirde Kanunun9 ncu maddesine göre; haklarında 881,00 (sekizyüzseksenbir) TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Sanayi Sicil Belgesi veriliş tarihi itibariyle iki yılda bir vize edilmektedir. Sanayi işletmeleri; kamu kurum ve kuruluşlar ile olan ilişkilerinde (sanayi aboneliğinden elektrik kullanma, KDV iadesi gibi) sorun yaşamamaları için Sanayi Sicil Belgesi’nin süresi içinde Vize yapılması konusunda, gerekli dikkati göstermelidir.
6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu’nun 4 üncü maddesi gereği, verilen beyannamelerde meydana gelen değişiklikleri (unvan, adres değişikliği, ürün değişikliği veya ilavesi gibi), kapanma ve faaliyete geçme durumlarını 1(bir) ay içinde Müdürlüğümüze bildirmeyenler hakkında, Kanunun 9 uncu maddesi gereği 881,00 (sekizyüzseksenbir) TL.idari para cezası uygulanmaktadır.
25 Ekim 2014 tarih 29156 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan SGM 2014/11 sayılı Sanayi Sicil Tebliği ile üretime geçen ve üretimde bulunan işletmelerin sanayi siciline kayıtları e-devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemiüzerinden elektronik ortamda yapılabilecektir.
Sanayi işletmelerinin sanayi siciline kayıt olabilmesi için aranan en az bir işçi çalıştırma şartı kaldırıldı. Böylece işçi çalıştırmayan imalatçı işletmelerin de sanayi siciline kaydı yapılabilecektir.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmeliğe göre; Mikro ölçekli işletme vasıflarını taşıyan sanayi işletmeleri, kapasite raporu şartı aranmaksızın elektronik ortamda istenen bilgileri doğru ve eksiksiz olarak beyan etmeleri halinde sanayi siciline kayıt olabileceklerdir.
Sanayi sicil belgesi başvurusu için gerekli evraklar, İl Müdürlüğümüz web sitesi (bilecik.sanayi.gov.tr/) anasayfasında dokümanlar kısmında bulunan “Sanayi Sicil Dokümanları” kısmında yeni tebliğe göre güncellenerek yayımlanmıştır. Firmaların başvurularını öncelikle Sanayi Sicil Bilgi Sistemi (sanayisicil.sanayi.gov.tr) üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirmeleri ve daha sonra istenilen belgelerle Müdürlüğümüze gelerek müracaatta bulunmaları gerekmektedir.

Bayram KAYA
Bilim, Sanayi ve Teknoloji
İl Müdürü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.