DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
18°C
Bilecik
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Salep Orkidesi Yumrularının Ekimi Yapıldı

İlimizde “Itri Ve Tıbbi Bitkiler İle Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Salep Orkidesi Yumrularının Ekimi Yapıldı.

 

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce uygulanmakta olan “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında İlimiz Merkez İlçe İlyasbey Köyünde İl Müdürlüğümüz tarafından temin edilen salep orkidesi yumruları, MefailATEŞ’in kendi imkânlarıyla Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden satın aldığı salep orkidesi yumruları ve yine kendisi tarafından doğadan toplama yoluyla elde ettikleri salep orkidesi yumrularının dikimi gerçekleştirildi.

Demonstrasyon kurulması aşamasında yer temini, toprak hazırlığı, setlerin oluşturulması, sulama sisteminin kurulmasıyla bizzat ilgilenen Mefail ATEŞ ve Oğlu Atahan ATEŞ; “Salep Orkidesi üretiminde başarılı olacağımıza inanıyoruz. Bu yüzden örnek bir çalışma yürütmeyi amaçlıyoruz. İlimiz çiftçileri için alternatif bir ürün olacağını düşünüyoruz. Bu konuda bize katkılarını esirgemeyen başta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Sayın Hacı Dursun YILDIZ olmak üzere Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Güven SÖNMEZ ve tüm personeline teşekkür ederiz. Önümüzdeki yıllarda onların da katkılarıyla daha geniş alanlarda farklı ürünler ile çalışmalarımızı yürütmeyi amaçlıyoruz. İlimiz çiftçilerine şimdiden hayırlı olsun” dedi.

İl Müdürümüz Hacı Dursun YILDIZ konu hakkında yaptığı açıklamada; Titiz çalışmalarından dolayı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü çalışanları ile Mefail ATEŞ beye teşekkür ediyorum. İlimizde “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında; Merkez İlçede salep orkidesi, Bozüyük ilçemizde salep orkidesi ve kekik, Pazaryeri ilçemizde şerbetçiotu ve kekik, Osmaneli İlçemiz ve Yenipazar İlçemizde Arıotudemonstrasyonları yapılmıştır. Ayrıca, eylül ayı içerisinde Oğulotu (Melissaofficinalis) fidelerinin Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temini yapılacaktır. Bu çalışmaları ilimiz çiftçilerine alternatif gelir kaynağı sağlayacak ürünler olması ve Ülke ekonomisine katkı sağlaması yönüyle çok önemsiyorum. 2017 yılı için Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında ürün çeşitliliğinin arttırılmasını ve daha geniş alanlarda çalışmaların yürütülmesini hedefliyoruz.” dedi.

Salep bitkisi ile ilgili bilgiler aktaran İl Müdürümüz YILDIZ, “Salep yumrusu bitkinin toprak altı organlarından elde edildiğinden çok iyi bir toprak hazırlığı istemektedir.  Toprak işlemeden sonra 20-25 cm yüksekliğinde ve 80 – 100 cm genişliğinde sırtlar oluşturulmalıdır. Sırt oluşturmaktaki amacımız uygun tohum yatağı hazırlayabilmek ve kış aylarındayumruların aşırı yağışlarda su altında kalmasını önlemektir. Hazırlanan sırtlar üzerine sıra arası 15 cm ve sıra üzeri 10 cm olacak şekilde yumrular gömülmelidir. Yumrular gömülürken 6-7 cm derine ve büyüme noktaları yukarı gelmesine dikkat etmek gerekir. Yumrular gömüldükten sonra yağışlarla birlikte bitkilerin toprak yüzeyine çıktıkları görülür. Salep bitkisi küçük olduğundan yabancı otlara karşı dikkatli olmak gerekir.En az 2-3 defa elle ot alma işlemi yapılmalıdır.İyi bakım şartlarında bitkiler ortalama 1’e 3 verim vermektedir. Dekara 200-250 kg yumru dikildiği takdirde 600-750 kg arasında verim elde edilmektedir.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.