DOLAR
32,4948
EURO
34,9777
ALTIN
2.439,12
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C

Rüyadan Hakikate Osmanlı Devletinin Kuruluşu

Bilecik’te, ”Rüyadan Hakikate Osmanlı Devletinin Kuruluşu” konulu konferans düzenlendi.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonunda düzenlenen konferansta, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet ÖZ, Osmanlı Beyliğinin 13. yy’ın sonlarında Söğüt-Bilecik çevresinde kurulduğunu ve bu çevrede tarih sahnesine çıktığını anımsatarak, Selçuklular önderliğinde Oğuzlar’ın (Türkmenler) Anadolu’ya geldiğini, bu gelişte Malazgirt öncesinden başlayıp, Malazgirt ile beraber artan bir dalga olduğunu ve Moğol istilasının önünden gelip 13.yy’ın başlarında Anadolu’ya büyük bir göç dalgası yaşandığını söyledi.
Öz,Malazgirt’in tartışmasız bir dönüm noktası olduğunu ve son zamanlarda ” Ön Türkler” hikayesinin çok gündeme getirildiğinden bahsederek,” Anadoluda Türkler bin sene önce de vardı. Türklerin Anadolu da fiili siyasi hakimiyet kurmaları, yani burayı Roma’dan almaları Selçuklularda dır. Bunun da tartışılacak bir yanı yoktur.”dedi.
Osmanlılarla ilgili belgelere ve tarihlerine bakıldığında en erken tarihli kaynağın Ahmedi olduğunu fakat bu kaynakta Ertuğruldan bahsederken, ”Oğuz ve Gökalpten çok kişi” yazdığını ve detaylara değinilmediğini belirterek, diğer bir kaynak olan Selçuk-Name’yi örnek göstererek, Yazıcızade’nin Tevarih-i Al-i Selçuk (Selçuklu Tarihi) isimli kitabında,” Osmanlılar, Ertuğrul oğlu Osman, Oğuz’un oğlu Günhan’ın oğlu Kayı’dan gelir.” yazdığını ve Kayı boyu’nun ilk kez burada, 2. Murad dönemi başlarında zikredildiğini ifade etti.

Prof Dr. Mehmet Öz, 13. yy’ın sonu 14. yy’ın başlarında ortaya çıkan beyliğin, bir rüya hikayesi olduğunu belirterek, Aşıkpaşazade veya Neşri’de anlatılan rüya gibi bir rüya olmayabileceğini ama büyük bir rüya görüldüğünü vurgulayarak, ” Eğer o rüyayı görmeseydi Osman Bey, böyle bir beylik burada ortaya çıkamazdı. İleri görüşlü bir lider, kendisine bir hedef tayin ediyor. Bir rüya görüyor ve o rüyanın tahakkuku için, hakikat olması için çalışıyor.Rüya onun için semboliktir.Ama bilgi açısından bu rüyanın temel iki versiyonu vardır. İlki Osman’a atfeder, diğeri Ertuğrul’a ” dedi.

Konferansa,Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Vali Yardımcısı Mustafa Güney,daire müdürleri,sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
DSC_0004

DSC_0033

Mehmet Öz

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.