DOLAR
32,3397
EURO
35,1175
ALTIN
2.311,98
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Prof. Dr. Fuat Sezgin Din, Bilim ve Medeniyet Konferansı Gerçekleşti

Prof. Dr. Fuat Sezgin Din, Bilim ve Medeniyet Konferansı Gerçekleşti

 

Rektör Taş: “Fuat Sezgin, boşluğu doldurulamayacak dev bir çınardı”

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı kapsamında ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Din, Bilim ve Medeniyet’ başlıklı panel düzenledi. İslam dünyasının matematik, coğrafya, kimya, botanik, haritacılık gibi alanlarda bilime yaptığı katkıları gün yüzüne çıkaran ve geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz, bilim dünyasının duayen isimi Prof. Dr. Fuat Sezgin, 25 Şubat günü gerçekleşen panelde akademik çalışmaları ve örnek şahsiyetiyle ele alındı. BŞEÜ İslami İlimler Fakültesi ve Bilecik Müftülüğünün katkılarıyla gerçekleşen paneli Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş ve İl Müftüsü Necati Akkuş da takip etti.

Panelin açılış konuşmasını yapan BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in, ömrünü İslam Bilim Tarihi araştırmalarına adamış, etkileri on yıllar sonra da devam edecek büyük bir bilim insanı olduğunu söyledi. 2018/6 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2019 yılının ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’ olarak ilan edildiğini hatırlatan Rektör Taş, BŞEÜ ile Prof. Dr. Fuat Sezgin İslim Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ve koordinatör üniversite Kırıkkale Üniversitesi arasında, İslam Bilim Tarihinin dünya medeniyetine yaptığı katkılar çerçevesinde Prof. Dr. Fuat Sezgin ve çalışmalarını ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmak amacıyla işbirliği protokolü imzalandığını söyledi. İmzalanan işbirliği kapsamında; 30 Haziran 2018 tarihinde hayatını kaybeden Prof. Dr. Fuat Sezgin’in adını yaşatmak, çalışmalarını Bilecik ve Türkiye genelinde tanıtmak amacıyla bir dizi panel, seminer, konferans, gezi gibi etkinlikler gerçekleştirme kararı aldıklarını ifade eden Rektör Taş, Panele iştirak eden ve Prof. Dr. Fuat Sezgin adını yaşatacak olan değerli bilim insanlarına teşekkür etti. İslam bilimleri üzerine tez ve çalışmaları ile ezber bozarak çığır açan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in, bilim tarihine yaptığı katkılarla adını tarihe altın harflerle yazdırdığını ifade eden Rektör Taş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Batı’nın karanlık çağı, Müslümanların aydınlık çağıydı”

“İslam Bilim Teknik tarihi üzerine araştırma yaparak MS 800 yılında başlayan İslam dünyası teknolojik tarihini, o zamanlar için muhteşem buluşlar olan icatları tarihî kaynaklardan bulup tüm dünyaya göstermiş ve bu icatları şu anda Gülhane Parkı içinde bulunan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesinde 3 boyutlu görseller hâlinde sergilenmesini sağlamıştır. Fuat Sezgin Hoca’nın en önemli özelliği, modern-post modern bilim paradigması içindeki Müslümanların “bilim üretmedikleri ya da üretemeyecekleri” yaftasını, tarihî kayıtlar, somut örnekler üzerinden kıran ve üstelik bunu 40 yıl görev yaptığı Frankfurt Goethe Enstitüsü vasıtasıyla bütün dünyaya ilan eden örnek bir bilim insanı olmasıdır. “Karanlık çağ” olarak adlandırılan dönemin aslında Müslümanlar açısından “aydınlık çağ” olduğunu, ortaya koyduğu bilimsel keşiflerle somutlaştıran ve böylece İslam’ın ve Anadolu’nun medeniyet perspektifini dünyaya yansıtan az sayıdaki İslam bilimcilerimizden birisi olmuştur.”

“Fuat Sezgin multi-disipliner bir ufuk insanıydı”

“Aslında o dünyada nesilleri tükenmekte olan çok dilli bir filolog-lenguisttir. Matematik, coğrafya, tarih, bilim tarihi gibi ilimlerle İslami ilimleri mezcetmiş, “multi-disipliner” bir alimdir. Gösterişli panel, sempozyum ve toplantılardan, şan-şöhret gibi emellerden uzak, kendisini ilme adamış gerçek bir bilim insanıdır. 1960 darbesi sonrası zorunlu olarak Batıda yaşamış, ancak “Batılı” olmamış, kimliğinden, kişiliğinden taviz vermemiş, devşirilememiş, bu özellikleriyle de Batı’da bilim tarihi gibi pozitivizmin alabildiğine öne çıktığı bir sahada İslam bilim tarihi konusunda çığır açabilmiş ve ülkesine katkıyı öncelemiş milli duruşlu bir vatanperverdir. Müslümanların geri kalmışlığını içine sindirememiş, dolayısıyla mesaisini Müslümanlara bilimsel başarılarla dolu mazisini, medeniyetini yeniden inşa etme azmi, kararlılığı aşılamaya, “kökü mazide olan ati” perspektifini çalışmalarıyla hayata geçirmeye adamış bir ‘ufuk insanı’dır.”

“Fuat Sezgin, yeni Türkiye perspektifinin bir prototipidir”

 

“Bütün bu yönleriyle Prof. Dr. Fuat Sezgin, arzulanan, aslında olması gereken, küllenmiş/tozlanmış medeniyet değerlerimizin küllerini temizleyip onları gösterirken, duruşu ve yumuşak ama kararlı üslûbuyla kendi evlatlarına özgüven aşılayıp “sen de başarabilirsin” diyen “yeni Türkiye perspektifi”nin bir prototipidir. Fuat Sezgin’in başarısının en önemli sırlarından biri, iyi bir akli melekeye-zekâya sahip olmasının yanı sıra ilim yolunda engelleri aşmadaki gayretidir. Bilimi “bilinmek” niyetiyle değil, “bilmek, hayatında uygulamak/amel etmek ve komplekssiz olarak öğretmek” için öğrenmesidir. Onun başarısının sırlarından bir diğeri de kariyerinin başında Helmut Ritter ve M. Hamidullah gibi hocalarla tanışıklığıdır. Eskilerin deyişiyle, bu bize klasik kitaplarda “sohbet-i üstâz” diye nitelenen ve ilmin aslında sadece kitaplardan alınan ve sözlü olarak aktarılan bilgiyi değil, belki de daha önemlisi, hal-tarz, müşahede, müşâfeheyi de içine aldığını gösterir. Eskilerin “rıhle” diye tavsif ettikleri ve çığır aşmış her bir bilim insanının hayatında gördüğümüz ilmî seyahatler ve bu esnadaki ilmî temaslar da bu meyanda öne çıkar.”

“Günlük politikadan, polemik ve demogojiden uzak, mütevazı bilim adamı…”

“Fuat Sezgin’in bir diğer başarı sırrı da daha küçük yaşlarda babası Doğubeyazıt eski müftüsü Mirza Mehmet Efendi’den kazandığı gramer-filoloji bilgisi ve yine hocası Ritter’in kazandırdığı dil öğrenme aşkıdır. Nitekim kendisi çok sayıda dil biliyordu. Bu olgu, meşhur oryantalistler başta olmak üzere dünyada çığır açmış hemen her bir sosyal bilimci, âlim ve bilim insanının hayatında gördüğümüz, ancak Türkiye akademiyasında genelde eksikliğini duyduğumuz bir olgudur. Hatta oryantalistler, Kur’an ve hadisler başta olmak üzere İslam kaynaklarına dair önemli teorilerini genelde “filolojik tahliller” üzerinden geliştirmişlerdir.

Bu meyanda ayrıca, “ilm-i siyaset” sahibi olmakla beraber günlük politikadan, polemik ve demogojiden uzak, mütevazı bilim adamı kişiliği de Fuat Sezgin’in başarısındaki önemli etkenlerden biri olsa gerektir.”

Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş, konuşmasına; “Fuat Sezgin, boşluğu doldurulamayacak dev bir çınardı; bu fani dünyada payına düşen zaman diliminde inanılmaz işler başararak bizlere veda etti. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.” sözleriyle son verdi. BŞEÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Alemdar’ın Kur’an tilaveti ve maliyle başlayan Panel’e konuşmacı olarak; Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Melek Dosay Gökdoğan, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu ve Prof. Dr. Seyfi Kenan, Osnabrück Üniversitesi’nden Dr. Phil. Hakkı Arslan, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Peter Jonathan Starr, Kırklareli Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Serdar Tabakoğlu, Bursa Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ulukütük katıldı. İki oturum şeklinde gerçekleşen panelin sonunda konuşmacılara BŞEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Harun Mindivan tarafından anı tabağı ve katılım belgesi takdim edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.