DOLAR
32,3744
EURO
34,9769
ALTIN
2.326,12
BIST
9.067,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

PAZARYERİNDE BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVYANLARDA ŞAP HASTALIĞI

İddialara göre Pazaryeri’nde  büyük ve küçükbaş hayvanlarda bulaşıcı bir hastalık olan şap hastalığı tespit edildiği öğrenildi.

Halk dilinde tabak hastalığı olarak bilinen  sığır, keçi ve koyun gibi hayvanlarda görülen  bu hastalık ağızda, tırnakta, memede ve işkembede görülür. Bu bölgelerde yaralar çıkar. Hayvanların bu hastalığa karşı hassasiyetleri cinsiyet ve yaşlarına göre değişmektedir. Şap hastalığının yedi tipi vardır. Bunlar A,O,C,Sat3 ile Asya 1’dir. Bu tiplerin bir de birçok sayıda alt tipleri mevcuttur. Koruyucu aşılar bu tiplere göre hazırlanır.Hastalığa sahip olan havyaların sağlam hayvanlara teması, idrar, gübre, süt, sperm tarzı şeylerle hastalık bulaşır. Hastalık sürüler arasında temasla ve havadaki virüsün solunmasıyla bulaşır. Bu virüs rüzgar varken çok uzaklara dahi gidebilir. Su içinde virüsün mesafesinin daha da arttığı bilinmektedir.
Hayvanların hareketliliği virüsün sürüye bulaşmasına yol açar. Bu virüs uzun bir süre ette, ilikte, sakatatta ve pastörize ürünlerin içinde yaşar.

Şap Hastalığının İnsanlardaki Belirtileri
Hasta hayvanın sütünü içen çocuklar yada yetişkinlerde ağız, göz ve parmaklarda su keseleri meydana gelir. İnsanlarda tehlikeli boyutta değildir.

Virüsün Dayanıklılığı
1. Virüs güneşle direkt temasa geçerse kısa zaman içinde yok olur.
2. Sıcağa dayanıklı değildir. 85 derecede hemen ölürler.
3. Soğuğu, kuru ve karanlık alanları sever.
4. Sığırların derisinde, lastik çizmede, samanda, toprağın üzerinde, kurumuş otlarda beş ay süreyle hastalığı yayma gücüne sahiptir.
5. 1/2000 lik konsantre formul ; % 3–5 çamaşır sodası , %4 -5 lik soda; 1/10 sulandırılan sirke ve ya % 4 alkol; 1/200 potasyum permanganat; /250 lodophore şeklindeki antiseptiklere karşı duyarlıdırlar.

Hayvanda çıkan yaraların iyileşebilmesi için yukarıdaki antiseptikler kullanılmalıdır. Antibiyotik ve pomatlarla iyileşme süreci hızlandırılır.

Şap Hastalığı Karşı Alınacak Önlemler:
1. Hayvanlarda aşılanma olması gerekir. Aşılar soğuk zincirle taşınmalı, kurala uygun şekilde yapılmalıdır.
2. Hayvanlar yeni satın alınmışsa, on gün karantinada tutulması gerekir.
3. Ahıra bakıcıdan başka kimsenin girmemesi, bakıcının da özel elbise ve çizmeyle girmesi gerekir.
4. Sağım önce ve sonrası malzemelerin yıkanması şarttır.
5. Hastalığın olduğu yerlerden hayvan alınmaması gerekir.
6. Ölü hayvanların yakılması veya çukura gömülmesi ve üstlerine kireç dökülmesi gerekir. Kullanılan malzemelerin 80 derecede kaynatılmalıdır.

Daha önce Türkiyenin çeşitli ilçelerinde de karşılaşılan bu hastalıkla ilgili olarak bölge karantinaya alınarak hayvan giriş ve çıkışları yasaklanıyor ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından karantina bölgesine uyarı tabelaları asıyor.

Hayvanlarda Koruyucu Önlemler:

1. Bir yaşına kadar olanlara 4 ayda bir, bir yaşından sonra 6 ayda bir kombine aşılar yapılmalıdır. Aşılar soğuk zincir içerisinde taşınmalı ve kurallara uygun tatbik edilmeli

2. Yeni satın alınan hayvanlar en az 10 gün karantinaya alınmalı.

3. Ahırlara hayvan bakıcısından başkasının girmemesi, bakıcının ahırda özel elbise, çizme kullanması

4. Sağım öncesi ve sonrası malzemelerin mutlaka sıcak su ile yıkanması

5. Hastalıklı bölgelerden asla hayvan alınmamalı

6. Ölen hayvanların yakılarak yahut derin çukurlara gömülüp üzerine kireç dökülmeli, kullanılan, malzemeler 70-80 oC kaynatılmalıdır.

32323

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.