DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Osmaneli’nin Tarihi ve Kültürel Mirası Gün Yüzüne Çıkacak

Osmaneli’nin Tarihi ve Kültürel Mirası Gün Yüzüne Çıkacak. Bilinen tarihi MÖ.8 binli yıllara dayanan, 18 medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerden günümüze intikal eden bir çok tarihi esere ve varlığa sahip, yolların kesiştiği, suların buluştuğu Bilecik’in, bölgemizin ve Türkiye’nin çok önemli tarih ve kültür kenti Osmaneli’nde yapılacak kazı çalışmaları ile tarihi ve kültürel mirası gün yüzüne çıkacak.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Osmaneli’nde tescilli Höyük, Tümülüs, Yerleşim Alanı ve Nekropol gibi arkeolojik sit alanı sayısı 30 ‘un üzerinde ve tescilli olmayan bu türden tarihi eserlerinin sayısının çok fazla olduğunu belirterek, kazı çalışmalarıyla Osmaneli’nin tarihi açıdan çok farklı bir konuma geleceğini kaydetti.

Başkan Şahin, özellikle Höyük, Nekropol, Tümülüslerde yapılacak kazı çalışmaları ile Gordion, Göbeklitepe gibi çok değerli alanları ortaya çıkarabileceklerini belirterek şöyle devam etti:

Maltepe Tümülüsü Gordiona benzer görünümü ile gizemli görünümünü koruyor. Roma ordu yolu, İpek Yolu, Sufi Yolu, Hac yolları gibi Anadolu, Afrika, Ortadoğu, Avrupa, Asya’ya uzanan bir çok yolunda kesişme noktası Osmaneli, Sakarya Nehri ve Sakarya Nehrine Osmaneli sınırları içinde birleşen Göksu, Göynük Suyu, Karasu gibi nehirlere sahip ilçemiz çok verimli topraklara sahip olması nedeniyle Anadolu’nun tercih edilen yerleşim yeri olmuştur. Sahip olduğu yollar ve nehirler nedeniyle ilçemizde bir çok kervansaraylar, köprüler, gözetleme kuleleri ve kaleler gibi tarihi eserler yer almaktadır.

Rüstem Paşa Camii, Yıldırım Beyazıt Camii, Medrese Camii, Aya Yorgi Kilisesi, Roma, Anadolu Selçuklu, Osmanlı döneminden kalan 200’ün üzerinde Tarihi Konakları, Lefke Kalesi, Su Kanalları, Bereket Tanrısı, Medreseleri, Mil Taşları, Toprak seramik eserleri, Lefke Çarşısı, Hamamları, Lefke Taş Ocakları(Haydarpaşa Garı, Bebek Camii, Bostancı Camii, Haydarpaşa EML gibi yapılarda kullanılmıştır), Lefke Bezi, Balaban Gazi Türbesi, Samsa Çavuş’un mezarı, Seramik Fırınları, Emeviler Döneminden kalan Şifalı İçmeler Tesisleri gibi tarihi eserlere sahip Osmaneli sadece ilimizin, bölgemizin değil Türkiye’nin çok değerli tarih ve kültür kentidir.

Tarih boyunca Mela, Melagina, Lefkos, Leukai, Pefka, Justinainopolis, Lefke, Osmanili gibi isimlerle anılan Osmaneli Turizmde önce Türkiye’de, sonrası içinde Dünya’da bilinen, tanınan özellikli bir turizm kenti olacak. Özellikle kazı çalışmalarına başladığımızda Höyük, Tümülüs, Nekropol, Arkeolojik Sit Alanları ile Osmaneli’nde çok değerli eserleri ve gerçekleri gün yüzüne çıkarmış olacağız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.