DOLAR
32,4954
EURO
34,9187
ALTIN
2.437,70
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C

Organik Tarım Denetimleri Yapılıyor

Organik Tarım Denetimleri Yapılıyor

 

Organik tarım, tüm Dünya’da yıllardan beri süregelen bilinçsiz, aşırı gübre ve pestisit kullanımı sonucu bozulmaya yüz tutan tarımsal ekosistemi ve insan sağlığını korumak amacı ile geliştirilen, tamamen saf, sağlıklı, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesini sağlayan bir sistem olarak ortaya çıkmıştır.

Çiftçinin, organik tarım şartlarını bilmesi, yerine getirmesi ve daha sonra elde ettiği ürünleri organik ürün olarak pazarlayabilmesi için, yaptığı işlemleri belgelendirmesi ve bir sertifika alması gerekir. Bu amaçla, Bakanlığımızca yetki ve izin verilmiş ulusal veya uluslararası kontrol ve sertifikasyon kuruluşları ülke genelinde hizmet vermektedir.

Organik tarımla ilgili herhangi bir faaliyette bulunmak isteyen işletmelerin öncelikle bu kuruluşlardan birisine başvurup sözleşme imzalaması gerekmektedir. Sözleşme imzalanmasının ardından Organik Tarım Bilgi Sistemine (OTBİS)  girilmektedir.

 

İlimizde yetkilendirilmiş kuruluşlardan sertifika almak sureti ile organik üretim yapan işletmeler sertifika kuruluşlarının yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz Organik Tarım Birimince de denetlenmektedir. İl Müdürlüğü ekipleri tarafından, 2015 yılı içerisinde ilimizde faaliyet gösteren organik tarım işletmesinde ve marketlerde denetimler gerçekleştirilmiş olup,  işletmelerde organik tarım sertifikasının bulunup bulunmadığı, ürün ambalajında etiket ve logonun olup olmadığı, konvansiyonel ürünlerle karışıp karışmadığı gibi hususları kontrol edilmiştir.

 

Tüketicilerin konu hakkında farklı algılara sahip olması nedeniyle bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun YILDIZ, 03.12.2004 Tarihli ve 25659 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5262 Sayılı Organik Tarım Kanunu ile üretimin yasal bir zemine sahip olduğunu ve organik tarım faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin kontrol ve sertifikasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi ile Bakanlığın denetim usul ve esasları ile yetki, görev ve sorumluluklarının Kanun ile düzenlendiğini belirtti.

 

Kanun gereğince organik ürünlerin sertifikasyonunun Bakanlık tarafından yetki verilmiş kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarınca yapıldığını belirten YILDIZ, bu kuruluşların organik ürünün veya girdinin, üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarını kontrol etmek sureti ile sertifikalandırdığını, ancak bu sertifikaya sahip ürünlerin organik ürün adı altında satılabileceğini dile getirdi.

 

Organik Tarım Kanunun 12. Maddesinin de mevzuata aykırı hareket edenler hakkında cezai yaptırımları düzenlediğini belirten YILDIZ, yapılan denetimlerde bu aykırılıkların tespit edilmesi halinde ilgili maddede belirtilen idari para cezalarının uygulandığını söyledi.

 

Tüketicilerin de organik ürün alırken ürün ambalajı üzerinde Bakanlığımızca standardı oluşturulan organik tarım logosunun bulunup bulunmadığını kontrol etmelerinin yanılgıya düşmemeleri açısından önem arz ettiğini,köylerde veya köy şartlarında yapılan üretim organik üretim ve ürünler de organik olarak algılanmamasını belirtti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.