DOLAR
32,5811
EURO
35,0501
ALTIN
2.456,24
BIST
9.814,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Onların yaşam alanlarını işgal ettik

Onların yaşam alanlarını işgal ettik

Bilecik’te sürücüsünün kimliği ve plakası henüz belirlenemeyen bir araç yola inen ayıya çarptı.

Alınan bilgilere göre,  kimliği ve sürücüsü henüz belirlenemeyen bir araç Bilecik – Bozüyük Karayolu 15.km.’sinde yola inen ayıya çarptı.

Çapmanın şiddetiyle ayının telef olduğu öğrenildi.

Dünyanın hemen her yerindeki yaşam alanlarını işgal etmemiz sonucunda yiyecek bulamayan ve yiyecek bulabilmek için bir noktadan farklı bir noktaya gitmek zorunda kalan binlerce canlı yollarda telef oluyor.

Ormanlık alanları bölen yollar, hayvanların hareketliliğini büyük ölçüde engellerken, bu tip durumlara önlem alınmadığı takdirde ise bölgede yaşayan canlılar, nesillerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Yapılabilecekler neler?

Aracımızla yola çıktığımızda daha dikkatli bir sürüş, herhangi bir canlıya çarpma durumunda ise daha duyarlı davranış göstererek Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü gibi kurumlara ihbarda bulunmak, yetkili kurumlarca doğada ve çevremizde yaşayan canlılar için su ve gıda dağıtımı yapmak, ormanlık alanları bölen yollarda alternatif geçiş güzergahları oluşturmak başlıca yapılabilecekler arasında yer alıyor.

Evinizin penceresinden ve balkonundan gece geç saatlerde sokağınızı izlediğinizde dahi çevrenizde nasıl bir hayvan çeşitliliğinin olduğuna bu ufak örnekle tanıklık etmiş olursunuz. Yarasalar, gelincikler, kaplumbağalar, kirpiler, tilkiler, kediler, köpekler, değişik türlerde kuşlar, böcekler ve daha niceleri biz evimize çekildiğimizde yaşam onlar için devam ediyor. Çoğu zaman günlerce aç ve susuz kaldıkları zaman oluyor ama yiyecek aramaktan yılmıyorlar. Biz 3 gün diş ağrısı çektiğimizde yapmadığımız şey kalmıyor. En kötü ihtimalle dişinizi çektirip kurtuluyorsunuz. Ama onlar derdini anlatamadığı için belki 6 aydır o diş ağrısıyla yaşıyor veya başka bir hastalıkla.

Mahallede beslediğiniz sokak kedilerine aldığınız kuru mamanın bir bakıyorsunuz kalanını köpekler yemeye çalışıyor, bir bakıyorsunuz onlardan kalanı da güvercinler. 15 kg. mama alın belirli aralıklarla evinizin etrafına bırakın sonra da o mamayı yemek için kimlerin geldiğini gözlemleyin. Bu canlılar aç ve susuz olmasa gelir mi ? 1 hafta aç gezin bakalım siz neler yaparsınız ? Sizin yaşadığınız alanı birileri gelip işgal etse siz ne yaparsınız? Onların yaşam alanlarını işgal etmemize karşılık onlar bize ne yapıyor? Grup halinde gezen köpeklerden insanlara saldıracak diye mahalle sakinleri şikayetçi oluyor. Yasaya göre sokak hayvanları özgürlüğünden alıkoyamazsınız. Yaralı ve yardıma ihtiyacı olan hayvan sokak hayvanları tedavi ve rehabilitasyon merkezinde gereken bakım ve tedavileri yapıldıktan sonra doğal hayatlarına tekrar geri bırakılması gerekiyor. Bu nedenle onlarla beraber yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor.

”Benim yapmamla olacak iş mi bu?” demeyin. Belki siz üzerinize düşeni yaptığınızda çevrenize de etki edeceksiniz. Elinizi vicdanınıza koyun ve bir yerden başlayın.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.