DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Nitratlı gübre satış yasağına çiftçiler ve satıcılar çözüm bekliyor

Türkiye’de patlayıcı yapımında kullanıldığı gerekçesiyle satışı yasaklanan nitratlı gübre konusunda çiftçiler ve satıcılar çözüm bulunmasını bekliyor.

Bilecik’te tarım ürünleri satışı yapan İsa Öztürk, bakanlık tarafından nitratlı gübrelerin satışının yasaklandığının emniyet aracılığıyla kendilerine bildirildiğini ve alınan kararda bakanlığın ya da Tarım İl Müdürlüğü’nün yasaklama ile ilgili açıklamaları bulunmadığını belirterek, satış yetkisi verilmiş bayi olarak stokları sezona göre ayarladıklarını söyledi.

Depolarının dolu olduğunu belirterek, çiftçinin üretim zamanında olduğunun altını çizen Öztürk, tarladaki ürünlerin gelişmesi ve veriminin arttırılması için toprakta azotlu gübreleri, amonyum nitratlı ve potasyum nitratlı gübreleri kullanması gerektiğini dile getirdi.

Bölgenin bir tarım bölgesi olduğunu anımsatan Öztürk, yılın 12 ayında ülkenin çeşitli bölgelerine ihracat yapıldığını ve nitratlı gübre kullanılmadığı zaman verimin yüzde 50 düşeceğini kaydetti.

Öztürk, nitratlı gübrenin alternatifi olarak söz konusu edilen üre gübresinin azot içerdiğini ve bitkiyi boya götürdüğünü anlatarak, ” O hiçbir zaman nitratlı gübrelerin yerini tutamayacağından çiftçimiz mağdur olmaktadır. Bizim bölge tarım bölgesi, zaten kontrollü olarak bu gübreler çiftçilere veriliyor. Biz yetkili bayi olarak her ay sonunda Tarım İl Müdürlüğüne kimlere gübre vermişiz, bu gübreleri çiftçi belgeleri ve T.C kimlik numaraları ile beraber Tarım İl Müdürlüğüne bildiriyor, o bilgiler Jandarmamıza ve Emniyet Müdürlüğümüze gidiyor. Kontrollü olarak zaten satış yapılıyor. Hükümet yetkililerinin açıklamalarını izledik. 2017 yılının Şubat ayında serbest bırakılacağı söylendi. Ben şimdi bakanıma soruyorum. Şubat ayında diz boyu kar. Ben bu gübreyi kime kullanacağım? Kim kullanacak Şubat ayında gübreyi? Kontroller Jandarmanın mı kontrolünde yapılacak? Tarım İl Müdürlüğü’ndeki teknik elemanların mı kontrolünde yapılacak? Bu nitratlı gübre çiftçilerimize müsade edilsin, çiftçilerimize gübreyi imza karşılığında teslim edelim. Üretimimizi arttıralım. Tabi ki ülkemiz için canımız feda, teröre karşı her türlü devletimizin yanındayız ama bu arada çiftçilerimizi de mağdur etmeyelim. Bizim bölgemiz tarım bölgesidir. Ben yetkililerden bu konu ile ilgili en kısa zamanda, çünkü ben 2 ay sonra bedava da versem kimse almaz bunu. Çünkü önemli olan bayilerin mağduriyeti değil, çiftçinin mağduriyeti, üretimin azalması ve üretimin durmasıdır. ” ifadesinde bulundu.

Domates üreticisi Cengiz Çelikoğlu ise, potasyum nitrat ve amonyum nitratlı gübreler kullanılmadığında ürünlerin küçük kaldığını ve satamadıklarını belirterek nitratlı gübrenin yerini tutacak bir gübre olmadığını söyledi.

Bir diğer üretici Hasan Gamsız da Çaltı’nın Antalya’dan sonra en büyük domates üretimi yapan bölgelerden bir olduğunu hatırlatarak, ” Biz bu gübreleri kullanmazsak para kazanamayız, kullanmamız gerekiyor. Bu terörü çaltı köyü lanetliyor ama elimizden bir şey gelmiyor. Bu terörü devletimiz baskı altında tutacak, yani devletimiz terörle uğraşacak, biz malımızı üreteceğiz ekonomiye katkı sağlayacağız.” diye konuştu.

 

Cengiz Çelikoğlu

hasan gamsız

isa öztürk

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.