DOLAR
32,5494
EURO
34,9004
ALTIN
2.427,77
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C

MEZBAHANE KURBAN BAYRAMINA HAZIR

BİLECİK BELEDİYESİ MEZBAHANESİ KURBAN BAYRAMINDA VATANDAŞLARIMIZIN HİZMETİNDE OLACAK

Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Nedret Avcı, Bilecik Belediyesi Mezbahanesinin Kurban Bayramı’nda vatandaşların hizmetinde olacağını belirtti.

Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün Kurban Bayramına ilişkin çalışmaları ve hazırlıkları hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Avcı, alınan kurbanlıklar Belediye Mezbahanesinde Veteriner Hekim kontrolünde hijyenik ortamda kesileceğini söyledi.

Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak, Kurban Bayramına ilişkin çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Avcı, şunları söyledi:

”Müdürlük olarak bundan sonra yapılması gereken hazırlıkları da yerine getirmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda vatandaşımızın hizmetinde olan belediye mezbahanemiz bu yıl da hemşehrilerimize hizmet verecektir. Kurbanını kestirmek isteyen vatandaşlarımız sıra numaralarını Belediyemiz Veteriner İşleri Müdürlüğünden alabilirler. Evlerinin önünde kurbanını kesmek isteyen vatandaşlarımız da kurban tebliği ve kurban komisyon kararlarına uymaları gerekmektedir. Kurbanını kaçıran vatandaşlarımız ise Belediyemiz veteriner işleri müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir. Kurbanlarımızı işinde ehil olan elinde belgesi olan kişilere kestirelim ve kurbanlıklarımıza 5199 sayılı kanuna göre eziyet ve acı çektirmeden keselim. Kestiğimiz hayvanların atıklarını çevreye zarar vermeden gömerek uzaklaştırlım.”

Veteriner Hekim Nedret Avcı kesimlerin, hijyenik ortamlarda yapılacağını belirterek; büyük baş hayvan kesiminin 150 TL, büyük baş kesim ve parçalanmasının birlikte 350  TL, küçükbaş kesiminin ise 40 TL olacağını açıklamasına ekledi.

KURBANLIK HAYVAN SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR?

Sağlıklı ve uygun bir kurbanlık hayvanın seçimi hakkında da bilgiler veren Veteriner Hekim Nedret Avcı, şöyle devam etti:

Aslında basit bir gözlemle herkesin aldığı kurbanın sağlıklı olup olmadığını burnu ve gözüne bakarak anlayabilecektir. Ancak buna ilişkin diğer noktaları da göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin,  seçim yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar şöyle sıralanabilir:

-Küçükbaş hayvanın beline dokunulduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerekiyor. Bel kısmında ele gelen dolgunluk hayvanın besililiğinin en doğru anlaşılma şeklidir. Büyükbaş hayvanın da ergenliğe ulaşmış olması gerekiyor.

– İlk çıkan yavruluk dönemi dişlerinin kalıcı dişlerle değişmesi gerekiyor. Halk tabiriyle azı dişlerini çıkarmış olması gerekiyor. Bu dişlerindeki açıklığın ortaya çıkması gerekiyor.

-Küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların en az 2 yaşında olması gerek

-Hayvanın kulağında, bakanlık tarafından takılan küpesinin olması, kurbanlık alırken hayvan sahiplerinden hayvanın pasaportunu istenmesi, başka ilçe veya illerden gelen hayvanlar için yurtiçi veteriner sağlık raporu bulunması gerekiyor.

-Kurbanlık hayvanın burnunun merme (üst) kısmı kuru ve çatlak olmamalı. Nemli ve parlak olmalı. Kuru ve çatlak meme hayvanın enfeksiyon geçirdiğini ve ateşi olduğunu gösterir. Burun, kurbanın sağlıklı olup olmadığını ele verir.

-Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmeli. -Gözleri mat renginde olmamalı parlak olmalı. Mat renkli gözler hayvanın gözlerinde bir enfeksiyon olduğuna işarettir.

-İyi bir kurban arkadan bakıldığında kare, üçgen şeklinde değil, küp şeklinde görünmelidir. Kare ve üçgen şeklinde görülen hayvanlar genelde zayıf ve sağlıksız hayvanlardır. Hayvanın vücut ağırlığının yüzde 20’si kemiktir. Zayıf hayvan kemikten ibarettir.

-Hayvanın kuyruğu ne uzun ne de kısa olmalı. -Topallık gibi fiziki bir sakatlığı olmamalı. -Koyun ve inek dişi hayvan kesilecekse mutlaka gebe olup olmadığına bakılmalı, gebe hayvanlar kurban edilmemeli. -Dişi kurbanlıkların memeleri çatlak ve kızarık olmamalı. Bu tür durumlar enfeksiyon olduğunu gösterir. -İç parazit ihtimaline karşı bir kez parazit giderici ilaç kullanılmalı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.