DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
28°C

Larvadan kozaya dönüşen yolculuk

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Araştırma ve Uygulama Alanında 9 Mayıs 2015 tarihinde başlayan İpekböceği yetiştiriciliği çalışmaları, bugün yaş koza hasadının yapılmasıyla sonuçlandı.

220 adet dut fidanı dikildi

47 günlük süreçte 40 bin böceğin gelişimi günlük olarak takip edilerek yazılı ve görsel olarak Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından kayıt altına alındı. Dut yaprağı ile beslenen İpekböceğini yetiştirmek amacı ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Alanına 220 adet dut fidanı dikildi.

Deneme amaçlı yapılan bu üretimden elde edilen bilgilerin Fakülte öğrencileri ve üreticilerle paylaşıldığını ifade eden Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı İlhan Doran, önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmalarda elde edilen bilgilerin kullanılarak yaş koza ve ipek ipliği üretimine devam edileceğini ve böylece sönmeye yüz tutmuş üretim şeklinin yeniden canlandırılması hedeflendiğini belirtti.

İpekböceği yetiştiriciliğine dikkati çekerek üretimini artırmak ve yaygınlaştırmanın önemine vurgu yapan Doran, ”Üreticiler, asıl işinden ayrılmadan ek gelir olarak ipekböceği yetiştiriciliğini rahatlıkla yapabilmektedirler. İki kutu ipekböceği besleyen bir kişi ortalama 45 gün sonra yaklaşık 2.000 TL kazanç elde edebilir. Üretim, özel bir ekipmana ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilebilmektedir. Endüstriyel bir girdisi olmadığı için girdi maliyeti diye bir sorun yaş koza üretiminde söz konusu değildir.Projeyle önümüzdeki 5 yıl içerisinde Bilecik’in; BEBKA, TAGEM ve Kırsal Kalkınma Projeleri ile İpekböcekçiliği Yetiştiriciliğinde yeniden söz sahibi olması hedefliyoruz.”dedi.

larvadan kozaya donüşen yolculuk

ipekböceği larvadan kozaya donüşen yolculuk

ipekbocekçiliği larvadan kozaya donüşen yolculuk

ipek böceği kozası

DSC_0037

ipek böceği kozası

ipekböceği kozası

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.