DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

KURULUŞTAN KURTULUŞA BİLECİK KÜLTÜR BELGESELİ PROJESİ

BİLECİK BELEDİYESİ TARAFINDAN ”KURULUŞTAN KURTULUŞA BİLECİK KÜLTÜR BELGESELİ PROJESİ” HAZIRLANARAK BEBKA’YA SUNULDU

Şehrimizin tanıtımı başta olmak üzere tarihi ve kültürel özelliklerinin ortaya çıkarılması adına birçok güzel ve başarılı çalışmaya imza atan Bilecik Belediyesi, ”Kuruluştan Kurtuluşa Bilecik Kültür Belgeseli Projesi’ni Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’na (BEBKA) hazırlayarak, sundu.

Kuruluşun ve Kurtuluşun beşiği olan Bilecikin kültürel altyapısına ait materyal ve bilgilerin gün yüzüne çıkarılması ile bölge insanının farkındalığının sağlanması amacıyla Bilecik Belediyesi tarafından hazırlanan proje ile Bilecik ve bölgenin turizm alanındaki potansiyelinin ön plana çıkarılması sağlanacak ve bilgilerin arşivlenerek gelecek kuşaklara miras bırakılması gibi büyük işlevleri yerine getirecek.

PROJE KOORDİNATÖRÜ HÜLYA EÇEN ÇALIŞKAN:

”BİLECİK BELEDİYESİ GÜZEL BİR ÇALIŞMAYA DAHA İMZA ATTI”

Kırsal ekonominin gelişimini desteklemek, kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamak ve kırsal toplumun refah düzeyini artırmak amaçlarını taşıyan proje hakkında bilgi veren Bilecik Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü ve Proje Koordinatörü Hülya Eçen Çalışkan, Bilecik Belediyesi olarak güzel ve başarılı bir çalışmaya daha imza attıklarını belirtti.

Proje ile unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ve kültür miraslarımızı kırsalda tespit ederek gelecek kuşaklara tanıtılması ve anlasılması için sergi, kurs gibi güzel çalışmalar gerçekleştirileceğini belirten Çalışkan projenin; amaçları, hitap edeceği kesimlerin çeşitliliği, nihai yararlanıcıları ve beklenen sonuçları itibariyle Bilecik ve insanına son derece katkı veren bir çalışma olduğunu vurguladı.

Projenin Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi’nin, Kent Belleği Kütüphanesi’ni destekler nitelikte olacağını vurgulayan Çalışkan, proje kapsamında 50 adet profesyonel video çekimi, 1 kitap basımı ve 1 adet belgesel film hazırlanacağını kaydetti.

PROJENİN AMAÇLARI

Unutulmaya yüz tutmuş alanlarda eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapmak. Unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerimizi yaşayan kültür videoları ile gelecek kuşaklara öğretmek.

Kırsaldaki turizm potansiyelinin artırılması yoluyla mevcut turizm potansiyelinin en üst seviyede değerlendirilmesinin sağlanması,

Bilecik ilinin Osmanlı tarihindeki yeri ve kültürü merkez alınarak bölgede turizm sektörünün katma değerinin artırılması,

Bilecik bölgesinde yöresel tematik folklorik değerlerin katma değere dönüştürülmesiyle bölge turizmine ve ekonomisine katkı sağlamak, ilimizin, geçmiş tarihine ait toz tutmuş değerlerini, yanlış bilinenleri, doğru ve etkileyici bir şekilde gün yüzüne çıkartmak amacıyla günümüzün ileri teknolojilerinden faydalanmak.

– İlimizin mevsimsel olarak değişen turizm potansiyelini, görsellikle zenginleştirerek yıl içine yayılmasını sağlamak.

HEDEF GRUP

Proje;4-14 yaş arası çocuklar, öğrenciler, öğretmenler, okullar, gençler, Kadınlar, yetişkinler,kırsal alanlarda yaşayan insanlar ve baska illere göç etmiş Bilecikliler, projenin hedef grupları arasında yer alıyor.

NİHAİ YARALANICILAR

Bilecik’in başta tanıtım ve turizminin yanısıra, tarihi, kültürel ve ekonomi yönündeki zenginliğini ortaya çıkarma anlamında büyük katkılar sağlayacak olan projenin nihai yararlanıcıları arasında; 4-14 yas arası çocuklar, ögrencilelerin aileleleri, Konaklama, Tesisleri – Seyahat Acenteleri – Tur Organizatörleri – Yerli/Yabancı Turist kafilelerine yön gösteren Rehberler – Kent esnafı – Il Kültür Turizm Müdürlügü – Bilecik ve ilçe Belediyeleri – Tüm vatandaşlar – Tüm ziyaretçi ve Turistler, yer alıyor.

BEKLENEN SONUÇLAR

Bilecik te unutulmaya yüz tutmuş gelenek, görenek ve örf adetlerimiz Yaşayan Kültür Videoları ile yeni nesil ve gelecek kuşaklara öğretildi.

Bilecik Belediyesi Yaşayan Sehir Müzesi-Kent Belleği Kütüphanesi için veri ve kaynak oluşturuldu. Bilecik in; tarihteki yeri ve önemi artarak kırsalda kalkınma ile turizm şehri haline geldi.

Kültürü ve yaşayan tarihi ile turizmde çekim merkezi olması amacıyla yenilikçi yöntemlerle bölgenin tanıtılarak cazibe merkezi konumuna getirildi.

Tur, Bölgede turizm potansiyelinin farkındalığına varılması ile turizme yönelik yeni yatırımlar için kanıtlanmış bir örnek oluşturuldu. Bilecik in Kültürel olarak yaşanmışlıkları görsel ve etkileyici olarak ortaya çıkarıldı.

-Bu değerler tarihin tozlu raflarından bu güne, gelecek nesiller eliyle bu günden yarına aktarılması sağlandı.

Konaklama alanlarının talep doğrultusunda artması ve modernleşmesi sağlandı. Hedef kitleye kamu desteklerinden yararlanılması konusunda eğitimler vermek ve danışmanlık yapılması sağlandı. Bileciklilerde aidiyet ve hemşehrilik duygusu gelişti.

PROJE KAPSAMINDA TÜM İLÇELERİN YER ALACAĞI FAALİYETLER

1.2 Il Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Halk itim Müdürlügü ile gezilecek alanların rutlarının çıkarılması

Bilecik Köyleri gezilerek geçmişe ait bilg, belge, evlilik cüzdanı, diploma, çeyiz örneklerinin toplanması ve kayıt altına alınması,

Hedef grupların kültürümüzü yasayarak yerinde inceleme fırsatı bulmaları için.Yasayan Kültür Videolarının çekilmesi

Asker uğurlama, Gelin alma, Hacı pilavı, Hıdrellez Pilavı, Hacı ugurlama, Çeyiz alma, Bebek kırklama,salça yapımı, yöresel el işleri, turşu yapımı, tarhana yapımı, bayramlaşma, yardımlaşma, cenaze gelenekleri, folklör, köy oyunları, gibi gelenek görenek ve kültürel dokuların video kamera çekimleri

Tanıtım ve Yaygınlaştırma Faaliyetleri kapsamında; projemizin lansmanın yapılması, güven duygusunun olturulması, projede görev alacak ve köylere gidecek, video çekimleri yapacak ekibin tanıtılması

Uygulama Faaliyetleri kapsamında; ihale ve satın alma süreçlerinin gerçeklestirilmesi, sahada kullanılacak ekipmanın satın alınması

Sahada çalısacak olan ekibin hizmet alım süreçleri kapsamında; video ve kitap olusturulması için hizmet alınması, araç kiralanması için hizmet alınması, yurt içi iyi örnek uygulamalarının ziyaret edilmesi,

Bilecik Köyleri gezilerek geçmise ait bilgi, belge, evlilik cüzdanı, diploma, çeyiz örneklerinin kayıt altına alınması saha arastırma ve gezilerinde toplanan verilerin bir araya toplanması ile kitap olusturulması

Sürdürülebilirlik Faaliyetleri kapsamında; toplanan kayıtların Bilecik Belediyesi Yasayan Şehir

Müzesinde Kent Belleği Kütüphanesinde hizmete sunulması, izleme ve değerlendirme Faaliyetleri ile tanıtım çalışmaları yer almaktadır.

IMG_20150518_131650

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.