DOLAR
32,3395
EURO
35,1040
ALTIN
2.238,45
BIST
8.804,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
8°C
Bilecik
8°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
10°C
Perşembe Az Bulutlu
8°C
Cuma Az Bulutlu
9°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Küçükbaş Hayvanlar Öldü İnceleme Başlatıldı

Küçükbaş Hayvanlar Öldü İnceleme Başlatıldı. Bilecik’in Osmaneli İlçesine bağlı Balçıkhisar köyünde ikamet eden bir vatandaşa ait küçükbaş hayvanların ölmesi üzerine inceleme başlatıldı.

Küçükbaş Hayvanlar Öldü İnceleme Başlatıldı

Alınan bilgilere göre, Bilecik’in Osmaneli ilçesine bağlı Balçıkhisar köyünde ikamet eden bir vatandaşa ait küçük baş hayvanlarının ölmesi üzerine, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri ölen hayvanlardan numune aldı. Alınan numunelerin üzerinde yapılan incelemelerde hayvanlarda şarbon hastalığının tespit edildiği öğrenildi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri tarafından gerekli önlemler alınarak, Balçıkhisar köyü karantina altına alındı ve köye hayvan giriş, çıkışları ile süt ve süt ürünlerin satışları 1 ay boyunca yasakladı.

ŞARBON HASTALIĞI NEDİR?

Şarbon bakteriyel bir hastalık olup, şarbon hastalığının mikrobu Bacillusantracis çomak şeklinde hareketsiz bakterilerdir. Bu bakteriler dünyada Asya, Akdeniz, Afrika ve Güney Amerika bölgelerinde görülmektedir. Hastalık ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yolu ile bulaşmaktadır. Toprakta ve meralarda bulunabilen bu bakteri temas durumunda bulaşabileceği gibi solunum yolu ile bulaşması mümkündür. Bunu önlemek amacıyla hayvanlar için bir aşı geliştirilmiştir, aşı % 90’ın üzerinde koruyucudur. Bu aşılar insanlara yapılmamaktadır.

ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Şarbonun bulaşma yolları çeşitlidir.

Şarbonlu hayvanlarla doğrudan temas ya da dolaylı olarak temas etmek,
Hayvanın kesilmesi sırasında temas edilmesi
Sanayi ürünlerinde kullanılan hayvan yünleri, derileri ve kıllar
Şarbonlu hayvanların etinin yenilmesi
Ayrıca laboratuvar çalışmaları sonucu dikkat edilmezse, şarbon mikrobu laboratuvar personeline bulaşabilir.

ŞARBON ÇEŞİTLERİ VE BELİRTİLERİ

İnsanlarda deri, akciğer ve sindirim sistemi şarbonu olmak üzere 3 tip şarbon hastalığı vardır. İnsanlar ve hayvanlardaki belirtiler benzerdir.

Deri şarbonu; Hayvanlardaki bakterilerin deriyle temas etmesi sonucu ortaya çıkan ve en çok görülen şarbon tipidir. Deride bir yara varsa deri bütünlüğü bozulmuş ise bakteri vücuda girer. Deride yaralar meydana getirir. Birkaç gün içinde bu yaranın ortasında 1 ila 3 cm çapında siyahlık oluşur. Buna kara çıban ya da çoban çıbanı da denir. Bu yara ağrısızdır. Etrafı tahta gibi sert ve şiştir. Ateş yükselir, bulantı ve kusma görülür. Antibiyotiklerle tedavi edilir. Tedavi edilmezse hastalık ilerler ve ölümle sonuçlanabilir.

Akciğer şarbonu; Solunum yoluyla alınan mikrop, akciğerlere yerleşir. Burada yara oluşur ve nefes almada problemler ortaya çıkar. Bakteri vücuda girdikten sonra, bir hafta içerisinde belirtiler görülür. Başta soğuk algınlığı gibi görünür. Birkaç gün sonra ateş iyice yükselir. Lenf bezleri şişer ve nefes almada zorluk görülür. Hastada şok ve koma gelişebilir. Akciğer şarbonuna yakalanan kişiler, erken tedavi edilmediği takdirde ölüm kaçınılmazdır.

Sindirim sistemi şarbonu; Şarbonlu hayvanların etlerinin yenmesiyle ortaya çıkar. Etlerin iyi pişmemiş olması ya da çiğ tüketilmesi, önemli bir faktördür. En çok öldüren şarbon tipidir. Çünkü sindirim sisteminde kanamalara yol açar. Kan kusma ve kanlı dışkı görülür. Hastalık çok hızlı ve ağır seyreder. Hasta kısa sürede şoka girer, erken tedavi edilse dahi hastaların çoğunu kurtarmak mümkün olmaz.

ŞARBONDAN KORUNMA YOLLARI

Bölgemizde bulunan hayvanlar aşılanmalı ve hastalıklı hayvanların bölgemize girişlerine izin verilmemelidir.
Hasta hayvan etleri tüketilmemelidir.
Çiğ ve az pişmiş etler yenilmemelidir.
Genel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.
Şarbon hastalığının kesin tanısı numune alınarak laboratuvar ortamında teşhis edilmektedir. Hastalık erken dönemde teşhis edilirse tedavi ile iyileşme şansı olduğundan, şarbon şüphesi durumlarında zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.