DOLAR
32,5157
EURO
34,9332
ALTIN
2.423,79
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

KIŞIN KALP KRİZİ 3 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Bacak damarlarınızda sorun varsa dikkat!

KIŞIN KALP KRİZİ 3 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Kalp hastalıkları hem dünyada hem de ülkemizde ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda geliyor. Ölüm vakalarının yüzde 40’ından fazlasını kalp hastalıklarının oluşturduğu Türkiye ne yazık ki bu alanda dünyada ilk sırada yer alıyor. Kalp krizinin, yaz mevsimi ile kıyaslandığında kış aylarında 3 kat fazla görüldüğünü ve daha ölümcül sonuçlarla karşılaşıldığını söyleyen Acıbadem Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. A. Tulga Ulus, koroner arter hastaları ile stent takılan ve bypass olan kişilerin kışın dışarı çıkarken kendilerini soğuğa karşı mutlaka korumaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Damarlarda soğuğa bağlı büzülme ve spazm kalp krizini tetikliyor

Kış aylarında kalp krizlerinin daha fazla olmasının en önemli nedeni soğuk havaların uyardığı damarlardaki büzülme ve spazm. “Ayrıca soğuk nedeniyle kışın insanlar daha az egzersiz yapıyor” diyen Prof. Dr. Ulus, kışın soğukta ve sert rüzgarlı havalarda rüzgarı özellikle yüz ve göğüs bölgelerine alacak şekilde dışarı çıkmamak gerektiğinin altını çiziyor. Atkı kullanımıyla hem havanın burundan ve ısıtarak alınacağını hem de üst solunum yolları enfeksiyonlarından korunabileceğini söyleyen Prof. Ulus, soğuk havanın kalbi daha fazla yorduğuna vurgu yapıyor. “Soğuk havada kalp mevcut vücut sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla kan pompalamak zorunda kalır, bunun için de daha fazla oksijene ihtiyaç duyar” diyen Prof. Dr. Ulus, bu nedenle korunma olmaksızın dışarıya çıkılmaması tavsiyesinde bulunuyor. Soğuk hava nedeniyle görülme sıklığı artan üst solunum enfeksiyonları da neden oldukları solunum problemleri sebebiyle kalbin yükünü ve kalp krizi riskini artırıyor.

Bacak damarlarında problemi olanlar da dikkat etmeli

Bacak damarlarında problemi olan hastaların da kışın sokakta uzun süre kalacaklarsa dikkatli olmaları gerektiğini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. A. Tulga Ulus, “Bu hastaların ayaklarında genellikle his bozukluğu vardır. Hasta bir de örneğin şeker hastası ise his kaybı ciddi oranda artar. Ayaklarının üşüdüğünü ve donduğunu anlayamayabilir” diyor. Prof. Ulus, “Bu nedenle bacak damarı sıkıntısı olan hastalar kışın dışarıya yün çorapsız çıkmamalı” uyarısında bulunuyor.

Kalp ilaçları hazır bulundurulmalı

Damar içerisindeki kanın akışkanlığını etkileyip kanı pıhtılaştıran soğuk hava, kalp damarlarına doğru gerçekleşen kan akımını da bozabiliyor. Kalp hastalarının kışın sokağa çıkarken doktorlarının verdiği dilaltı hapı ya da spreylerini mutlaka yanına almasını öneren Ulus, hastanın durumunda bir farklılık hissettiğinde ilacını kullanması gerektiğini belirtiyor.

******************* KUTU BİLGİSİ *****************

Soğuk havada kalple ilgili sorun yaşamamak için başka neler yapmalı?

Prof. Dr. Ulus, özellikle sıcaklığın 0 derecenin altına düştüğü soğuk havalarda dışarı çıkılması halinde kalple veya damarlarla ilgili bir sıkıntı yaşanmaması için diğer önerilerini şu şekilde paylaşıyor:

  • Soğuk havada mümkün olduğunca az kalınmalı
  • Egzersiz programlarına ara verilmemeli, ancak egzersiz için kapalı mekanlar tercih edilmeli
  • Soğuktan koruyan kıyafet giyilmeli ve vücut sıcaklığının önemli bir bölümü baş bölgesinden kaybedildiğinden baş mutlaka sıcak tutulmalı
  • Soğuk havada kahve ya da sigara kullanmak yerine sütlü sıcak içecekler ve bol sıvı tüketilmeli.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.