DOLAR
32,5009
EURO
34,7558
ALTIN
2.491,41
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
24°C

Kiralık İşçi Olmayacağız

Birleşik Metal İş Sendikası’na bağlı RENO ve MEFRO işçileri Bilecik’te kıdem tazminatlarının kazanılması için eylem yaptı.

Bilecik Belediye Çay Bahçesi önünde toplanan işçiler yoğun güvenlik önlemleri altında slogan atarak Cumhuriyet Caddesi üzerinden Bilecik Turizm Müdürlüğü önüne kadar yürüdü.

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yürüyüş sonunda işçilere seslendi. Hükümetin Meclis’e sevk ettiği özel istihdam büroları eliyle işçi kiralama adı altında köleleştirme ve yeni esnek çalışma modellerini içeren yasa tasarısına” karşı, işyerlerinden alanlara çıktıklarını belirten Serdaroğlu, “Kiralık İşçi olmayacağız” dedi.

Serdaroğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kiralık İşçi Olmayacağız

Kıdem Tazminatını Yedirtmeyeceğiz

Sermayenin ve AKP hükümetinin işçi sınıfının kazanılmış haklarını talana yönelik saldırılarının ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de, hükümet çalışma yaşamını derinden etkileyecek yasa tasarılarını art arda hayata geçirmeyi planlıyor. Bu adımlar, işçileri kazanılmış haklarını ellerinden alırken, kölelik koşullarında çalışmayı dayatıyor.

Köle Olmayacağız!

Bu yasalardan biri geçtiğimiz günlerde Sağlık, Aile ve Çalışma Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşmesi tamamlanan kiralık işçi büroların geçici iş ilişkisi kurma yetkisi veren yasa tasarısıdır.

Bu yasayla birlikte işçi simsarlığı yasalaşacak, düzenli istihdamın sonu gelecek. İşçilerin geleceği, sağlığı ve kazanılmış olan “emeklilik, yıllık izin, kıdem tazminatı” gibi hakları ellerinden alınacak. En önemlisi de, bu yasanın hayata geçmesi ile birlikte, kiralık işçiler en temel haklarından olan sendikalaşma, toplu sözleşme ve grev hakkını kullanamaz hale gelecekler. Kiralık işçilik, düzenli istihdamın ve toplu sözleşmeli çalışma yaşamını baskı ve tehdit altına almanın ücretleri aşağıya çekmenin, yoksullaşmanın aracı haline dönüşecek.

Kıdem Tazminatımıza Dokundurtmayız!

Diğeri ise, sermayenin uzun süredir gasp etmek için peşinde koştuğu kıdem tazminatlarımızın fona devridir. Basın yapılan açıklamalardan kıdem hakkımızı elimizden alacak olan yasa tasarısı, bir kez daha Mart ayında Meclis’e gönderilmesi için hazırlıklar devam ediyor.

İşçinin çalışma hayatındaki yıpranması, iş güvencesi, işsizlik zamanlarında geçinmesine yardımcı olan, kıdem tazminatı da gasp edilmekle karşı karşıya. Fon uygulamasının büyük bir aldatmacadan ibaret olduğu, hak gasplarını beraberinde getirdiği ortada. Mevcut koşullarda bile emekli olmak zorken, işçilerin kıdemlerinin fonda biriktirilecek hikayesi büyük bir aldatmacadır.

Alanlardayız!

Bizler DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası olarak iş güvencemiz olan kıdem tazminatının fon adı altında talan edilmesine dün izin vermediğimiz gibi bugünde vermeyeceğiz. Düzenli istihdam koşullarında çalışmak ve kıdem tazminatı işçilerin vazgeçemeyeceği haklardandır. Çalışma hayatının tüm risklerini “esneklik” adı altında işçilerin sırtına yüklenmesini asla kabul etmiyoruz. Bizlere kölelik koşullarında çalışma dayatan, sağlığımızı geleceğimizi tehdit eden, güvencesizleştiren ve işçilerin alınıp satılmasına izin veren “güvenceli esneklik” adı altında süslemesi yapılan kölelik yasasının da yasalaşmaması ve meclisten çekilmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçileri haklarına sahip çıkmak için alanlarda eylemlerine devam ediyor. Emekten yana herkesin sendika ve konfederasyonları sermayenin en büyük saldırısı olan başta esneklik uygulamaları ve kıdemin gaspına karşı her türlü mücadeleyi hayata geçirmelidir.”

Açıklamanın ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

belekomahaber belekoma belekoma2 belekoma3 belekoma4

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.