DOLAR
32,3744
EURO
35,0015
ALTIN
2.325,97
BIST
9.090,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Kınık Köyünde Barbunya Fasulyesi Sezonu Başladı

Kınık Köyü’nde Barbunya Fasulyesi sezonu başladı. Bilecik’in barbunya fasulyesi üretimi ile ünlü Merkez Kınık Köyü’nde 2020 yılı barbunya ve şeker fasulye hasadı başladı.

Köyümüzün kuruluşu Anadolu Selçuklu İmparatorluğunun 1075 yılında İznik’i başkent yaparak kurulması sırasında uç(sınır)köy olarak kurulmuş ve adını da Anadolu Selçukluları kuran Kınık boyundan almıştır. 1075 yıllarında Türk yurdu olan bu topraklar daha sonra Osman Gazi’nin Alperenlerinin yurdu olmuş Körühisar’ın, İznik’in alınmasında bu toprakların rolü olmuştur.

Tertemiz doğası tarihi, coğrafyası, şelaleleri ve doğa yürüyüş yollarıyla eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Bilecik merkeze 22 km olan köy tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir. Ana üretim kaynağı barbunya fasulyesidir. Oturak ve sırık olarak iki tür barbunya yetiştirilmektedir. Uludağ’ın eteklerinde olan köyde yetiştirilen ürünlerin bölgeye has aroması ve lezzeti vardır.

Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Gazi’nin Çiftlik olarak kurduğu Karaağaç Köyü’nde İmparatorluğun temellerini atarken atlarını beslediği ve suladığı Kaynarca mevkiindeki buz gibi kaynaktan çıkan suyla sulanan barbunyanın tadına doyum olmaz.

Barbunya üretiminin köy ekonomisi için çok önemli olduğunu belirten Muhtarımız Ahmet Sarı gece gündüz demeden el emeği ve göz nuru ile üretim yapıyoruz, her akşam eski okul yerinde pazarımız kurulur çevre köylerden de üreticiler burada ürünlerini satmak için getirirler burada büyük bir kantarımız var bu senede iyi bir sezon geçirmek için elimizden geleni yapıyoruz İnşallah bereketli bir sezon olur diyen muhtarımız kantarın ve pazarın kurulmasında desteklerinden dolayı Köylere Hizmet Götürme Birliğine ve Vali Yardımcımız Mehmet TAŞDÖĞEN’e teşekkür etti.

Muhtarımız pandemi dolayısıyla sessiz sedasız başlayan bu sezonda ileriki yıllarda “Kınık Barbunyası” Bilecik’teki tescilli ürünler kategorisine girer ve Kınık Şelalesi Tabiat Parkı mesire alanı ve doğa yürüyüş parkurları yapılınca bir festival havasında başlar İnşallah diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.