DOLAR
32,3656
EURO
34,9702
ALTIN
2.326,16
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kim Bu Bilecikliler, Bilecikli ve Bilecik ile bağlantısı olan isimler

Bilecik doğumlu ünlüler, tarihte iz bırakanlar, ilkler, sanatçılar, sporcular, siyasetçiler ve bürokratlar belirli bir ölçüte göre ulaşabildiğimiz isimleri tek bir çatıda topladık.

 

  •  OSMAN GAZİ 

Açılışı Osmanlı Devleti’ni ve Osmanoğullarını kuran, adını devletine ve soyuna vermiş  Osmanlı Sultânı Osman Gazi ile yapıyoruz.

Kendisine Kara Osman, Fahruddin ve Mu’înüddin de denmiştir. Osman Gâzî, hayatının sonuna kadar emîr yani bey olarak anılmıştır; vefâtından sonra Hân ve Sultân denmiştir. Çünkü hayatının sonlarına doğru uc beyi olmuştur.

            Osman Bey, 1258 tarihinde Söğütte veya Osmancık’ta dünyaya geldi. Babası Ertuğrul Gâzî ve annesi Halîme Hâtun’dur. 24 yaşındayken babasının yerine geçti. Osman Gâzî, önce Kastamonu’daki Çobanoğullarına, sonra da Kütahya’daki Germiyanoğullarına bağlı idi. Onlar da Selçuklu Sultânına bağlıydılar. İlk evliliği, 1280 civarında, Sultân Orhan’ın annesi ve Selçuklu vezirlerinden Ömer Abdülaziz Beyin kızı olan Mâl Hâtun iledir. 1289 yılına doğru Şeyh Edebali’nin kızı Rabî’a Bâlâ Hâtun ile evlenince, nüfuzu ve kudreti arttı. Bu hanımından da Şehzâde Alâ’addin dünyaya geldi.

         1281 yılında babasının yerine aşiret beyi olan Osman Bey, bir görüşe göre, Selçuklu Sultânı II. Gıyâseddin Mes’ûd’un 1284’de Söğüt ve çevresinin kendisine tahsis edildiğine dair olan fermanı ve yanında hediye ettiği ak sancak, tuğ ve mehterhâne ile uc beyi olmuştur. 1288 veya 1291 tarihinde Karacahisâr’ı fethetmesi ve Dursun Fakih’e kendi adına hutbe okutması, Osman Bey’in yarı istiklâlini kazanması demektir.

Osman Gâzi’nin Bizans sınır şehirlerini birer birer fethetmesi üzerine telâşa düşen Bizanslılar onu ortadan kaldırmak için bir düğün vesilesiyle bir baskın hazırlarlar. Baskına baskınla cevap veren Osman Bey, 1299 yılında Yarhisâr ve Bilecik’i fethetti ve beylik merkezini Bilecik’e nakletti ve fitneye sebep olan Yarhisâr Tekfurunun kızı Nilüfer’i (Holofura’yı) oğlu Orhan ile evlendirdi. Bu tarih, daha önce açıklanan sebeplerle Osmanlı Devleti’nin kuruluş yılı kabul edildi. 27 Ocak 1300’de Selçuklu Sultânı III. Alâ’addin Keykubad’ın saltanat alâmeti olan tabl, alem ve tuğu Osman Beye bir ferman ile göndermesi ile artık Osman Bey müstakil bir uc beyi olmuştu. 1301 yılında Bursa’ya yakın bir yerde Yenişehir’i kurdu ve saltanat merkezini buraya nakletti. Bu arada bütün bu fetihlerde kendisine yardım edenleri de unutmadı ve kardeşi Gündüz Bey’e Eskişehir’i; oğlu Orhan Bey’e Sultânönü’nü; Hasan Alp’a Yarhisâr’ı; Şeyh Edebalı’ya Bilecik’i ve Turgut Alp’e İnegöl’ü verdi ve Edebalı’nın torunu Alâ’addin’i yanında götürdü. 1308 yılında İlhanlı Hükümdarı Ahmed Gazan tarafından Selçuklu Devletine son verilince Osmanlı Devleti tamamen müstakil hale geldi. 1313’de Harmankaya Hâkimi Köse Mihal Bey’in Müslüman olmasıyla Mekece, Akhisâr ve Gölpazarı Osmanlının eline geçti. 1320 yılından itibaren çevrede fazla görünmeyen Osman Bey, 1324 yılında beyliği oğlu Orhan Bey’e devretti. 1324 yılı Şubat ayında Bursa’nın fethini görmeden 67 yaşında vefat eden Osman Bey, vasiyeti üzerine, geçici olarak gömülü bulunduğu Söğütten alınarak 2.5 yıl sonra 1326 yılında Bursa’daki Gümüş Künbed’e defn olunmuştur.

         Babasından 4800 km2 olarak aldığı toprakları 16.000 km2’ye çıkaran Osman Bey’in Orhan ve Alâ’addin dışındaki çocukları şunlardır: Fatma Hâtun, Savcı Bey, Melik Bey, Hamîd Bey, Pazarlı Bey ve Çoban Bey. Bugünkü mülkî taksimata göre, Osman Bey zamanında Osmanoğullarının ülkesi, Bilecik, Eskişehir merkez, Sakarya’ya bağlı Geyve, Akyazı ve Hendek, Kütahya-Domaniç ve Bursa ilinin Mudanya, Yenişehir ve İnegöl ilçelerini kapsıyordu.

          Osman Bey zamanındaki büyük âlimler ve şeyhlerden bazılarını da hatırlatmakta yarar vardır: Âlimlerden en önemlileri Mevlânâ Şeyh Edebalı, Dursun Fakîh ve Hattâb bin Ebî Kâsım Karahisârî’dir. Maneviyât reislerinden ise, Şeyh Muhlis Baba, Şeyh Âşık Paşa, Şeyh Ulvân Çelebi, Şeyh Hasan Çelebi ve Baba İlyas mutlaka zikredilmelidir.

[1] “İbn-i Kemal” , Tevârih-i Âl-i Osman, I. Defter, sh. 70 vd.; 196-201; “Lütfi Paşa” , Tevârîh-i Âl-i Osman, sh. 17 vd.; Âlî, Künhü’l-Ahbâr, Ahmed Uğur neşri, sh. 41-67; Mecdî Mehmed Efendi, Hadâik’uş-Şakâık, İstanbul XE “İstanbul” 1989, sh. 20-24; Mehmed Zeki, “Köse Mihal” ve Mihal Gâzî aynı adam mıdır”, TTEM, nr. 11(88), sh. 327-335; “Uzunçarşılı” , Osmanlı Tarihi, c. 1, sh. 102-116; Öztuna, Devletler ve Hânedânlar I-V, “Ankara” 1996, c. II, 101-102; Gökbilgin, M. Tayyib, “Osman I”, İA; Elizabeth A. Zachariadou, Osmanlı Beyliği, 1300-1389, İstanbul 1997.

Osman Bey sık sık Şeyh Edebalı’nın ziyaretine gider öğütlerini dinlerdi.Misafir olarak kaldığı bir gecede gördüğü rüya şöyle idi.Şey Edebalı’nın koynundan çıkan bir ay geldi kendi koynuna girdi.Göğsünden bir ağaç bitti.Öylesine büyük bir ağaç oldu ki dalları gökleri,kökleri tüm dünyaya sardı.Gölgesi bütün yeryüzünü tuttu.İnsanlar o ağacın gölgesinde toplandılar.Ulu dağlara ve dağların eteğinden çıkan coşkun sulara hep o ağaç gölge etti.

Osman Bey rüyasını Şeyh Edebalı’ya anlatır.Edebalı rüyayı şöyle yorumlar:”Oğul Osman,Hak Teala sana ve soyuna hükümranlık verdi mübarek olsun,kızım Malhun Hatun senin helâlin olsun.”der.Edebalı’nın bu yorumu üzerine Osman Gazi Malhun Hatun(Rabia Bala Hatun)ile evlenir.

Bu rüyadan doğan Osmanlı Devleti tam 6 asır Devlet-i Muazzama olarak üç kıt’ada hüküm sürdü.Osman Gazi’nin soyundan gelen Padişahlardan bazıları 50 yıl bazıları birkaç ay Tahtta kaldı.Büyük bir devlet kuran Osman Gazi öldüğünde kendisinden geriye şahsi mirası olarak bir atı bir kılıcı bir çizme ve birde çadırı kaldı…

Kaynak: Bilecik Valiliği

  • ORHAN GAZİ

Söğüt’te doğmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci padişahı. 1326 ile 1359 yılları arasında beylik yapmıştır. Babası Osman Gazi’den 16.000 km² olarak aldığı devleti, oğlu I. Murad’a 95.000 km² olarak bırakmıştır.

Osmanlı Beyliği’nin kurucusu Osman Gazi ve Malhun Hatun’un oğludur. Sarışın, uzun boylu ve mavi gözlü, halk tarafından çok sevilen, ulemaya saygılı, merhametli bir hükümdar olarak tanımlanır. Sık sık halkın arasına karıştığı, ve dertlerini dinlediği söylenir. Babası Osman Gazi’nin vefatı üzerine 1326’te bey olmuştur. Orhan Bey’e Şücaeddin, “İhtiyareddin” ve “Seyfeddin” unvanları verilmiştir. Ölüm tarihini 1359, 1360, 1361 ve 1362 gösteren kaynaklar da vardır.

  • LEFKELİ MUSTAFA PAŞA

Lefkeli Mustafa Paşa II. Osman’ın katlinden ve I. Mustafa’nın ikinci defa tahtta çıkartılmasından hemen sonra 8 Temmuz 1622 – 21 Eylül 1622 tarihleri arasında iki buçuk ay sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Bilecik’in Osmaneli ilçesi olan Lefke doğumludur. Enderun’da yetişmiştir. Sonra Silahtar görevine atanmıştır.

Aralık 1617’de saraydan çıkmayla Mısır valiliği görevi verilmiştir. Sultan II. Osman olayının çıkması olan tarihi olan 1622’den önce İstanbul’a dönmüştü ve bu olaylar sırasında vezir olarak görev yapmakta idi.

 

  • BİLECİK’İN İLK MİLLETVEKİLLERİ

  • KAMİL KOÇ- İş Adamı

 

1901 yılında Bilecik’in Pazarcık (Pazaryeri) ilçesinde doğan Kâmil Koç, İnönü ve Sakarya Meydan muharebeleri yıllarında babasını kaybedince Rüştiye ikinci sınıfı terk edip zorlu mücadelesine başlıyor. Kâmil Koç askere gidinceye kadar kardeşleriyle birlikte çiftçilik yapıyor. Askerden döndüğünde araçsız, teknolojisiz başarılı olamayacağını görünce komutanının da tavsiyelerini dikkate alarak, o yılın mahsul parasıyla Fiat şase alıyor, üstünü ahşap ve tente kaplatarak yolcu taşımacılığına başlıyor.

Geniş yüreğiyle yaşam boyunca kendini büyük bir mücadelenin içinde bulan Kâmil Koç, bir takım değerlerin peşinde koşarken sonunda büyüyen kalbinin durmasıyla aramızdan ayrılıyor.

Geçtiğimiz yıllarda fazla üzerinde düşünülmeden mi yapılmış veya bir vefasızlık örneği mi dersiniz ”Bilecik’i Es Geçiyoruz” başlığıyla bir reklam kampanyası yapılmıştır.

 

  • BİLECİK’İN İLK BELEDİYE BAŞKANI ALİ DEDEOĞLU

  • TARİHE GEÇEN MİLLETVEKİLİ Dr. Takiyettin Fikret Onuralp

Mülki Tıbbiye mezunudur. Sağlık Müfettişliği, Serbest Tabiplik, TBMM I. Dönem Kozan, II. Dönem Ertuğrul, III. Dönem Bilecik Milletvekilliği yaptı.Cumhuriyet tarihinin ilk yolsuzluğunu yapan milletvekilidir. Osmaniye Mebusu ve Denizcilik Bakanı İhsan Bey ile ortak şirket kurarak, Yavuz zırhlısının onarım ihalesi verilen Fransız şirketinden rüşvet aldıkları ortaya çıkmıştır. Açılan Meclis soruşturmasında suçu itiraf eden Fikret Bey “2 milyon liralık ihaleden 210 bin lira komisyon aldıklarını, Denizcilik Bakanı İhsan Bey’in 100 bin lira, kendisinin 55 bin lira aldığını, geriye kalanın da bürokratlara verildiğini” itiraf etmiştir. Yapılan Yüce Divan’da yargılaması sonucu dokunulmazlıkları kaldırılmış, mebuslukları düşürülmüş, İhsan Bey’e 2 sene, Fikret Bey’e 4 ay hapis cezası verilmiştir. Ayrıca bir mason olan Onuralp’ın 1928’de Yüce Divan’a gönderilmesiyle Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası’ndaki görevi son bulmuş, cezalandırılması üzerine dernek kaydı silinmiştir. TBMM yemininin anayasaya dahil edilmesinde adı geçmektedir.

  • NİYAZI AKI  Bilecik doğumlu bürokrat İstanbul Valiliği yapmıştır.

 

  • MEHMET ORHAN TUĞRUL 

Söğüt doğumlu Ulaştırma Bakanı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. TMO Müfettişliği, Serbest Avukatlık, Eskişehir Belediye Meclis Üyeliği, Hürriyet Partisi Kurucu Üyeliği, 1. Dönem Bilecik Milletvekilliği, Cumhuriyet Senatosu Bilecik Üyeliği (2 Haziran 1968 – 5 Haziran 1977) ile Ulaştırma Bakanlığı yaptı.

 

  • TALAT AYDEMİR- Söğüt doğumlu subay

Talat Aydemir 1917 yılında Bilecik’in Söğüt ilçesinde doğmuştur. İlköğrenimini Adapazarı Cumhuriyet Okulunda, orta öğrenimini Kadıköy Erkek Lisesinde tamamlamıştır. 1934 yılında Kuleli Askeri Lisesine giren Aydemir,
burayı bitirdikten sonra 1937’de Harp okuluna girmiş ve 1939’da Harp okulundan mezun olmuştur. 1946’da Harp Akademisine girmiş, akademiyi 1948’de tamamlamıştır. 1954’te Kara, Hava ve Deniz Müşterek Akademisine girmiş,
burayı da 1957 yılında bitirmiştir. Aynı yıl Fransa’da üç aylık kursa katılmış, dönüşünde ise Elazığ’a atanmıştır. Bir müddet Siirt’te de görev yapan Aydemir, 1959’da Türk Tugayı ile Kore’ye gitmiş, Eylül 1960’ta yurda dönmüştür.
Aydemir yurda döndükten sonra albaylık rütbesini almış ve Harp Okulu komutanı olarak atanmıştır. 22 Şubat 1962 tarihindeki darbe girişimi nedeniyle emekliliğe sevk edilen Aydemir, 21 Mayıs 1963 tarihindeki ikinci darbe girişiminden sonra yargılanarak idama mahkum edilmiştir. Albay Talat Aydemir’in idamı 5 Temmuz 1964 tarihinde infaz edilmiştir.

 

  • FETHİ GİRAY – ŞAİR GAZETECİ

 

1918’de Bilecik’in Söğüt ilçesinde doğdu. Ankara Erkek Lisesi’ni bitirdi. On yılı aşkın süre memur olarak görev yaptı. Daha sonra gazeteciliğe başladı. Ankara Telgraf ve Kudret gazetelerini çıkardı. 24 Şubat 1970’de Ankara’da öldü.

 

  • UZUN ÖMER

2,25 metrelik boyuyla ünlenmiş bir Piyango bileti satıcısıdır.
Uzun Ömer, 1922 yılında Bilecik’in Abbaslık köyünde doğmuştur. Doğumundan iki ay sonra ailesi, Yunan İşgali altındaki köylerinden kaçar ve savaş bitene kadar dağlarda yaşamış, daha sonra da İstanbul’a göç etmiştir. En bilinen özelliği devlik hastalığıdır ve yaşadığı dönemde dünyanın en uzun adamı olarak ünlenmiştir. Babasının, Ömer’in aksine 1,68 metre boyunda olduğu bilinmektedir.

Uzun Ömer, Sait Faik Abasıyanık’ın 13 Temmuz 1947 yılında yayımlanan, Uzun Ömer adlı öyküsüne de konu olmuştur. Sait Faik Uzun Ömer’den şöyle bahsetmektedir:

« Akşam olunca Ömer efendi gişesini kapar, Köprü’nün merdivenlerini uzun, dalgın bir hülya aleminde çıkar. Kendinden altmışar,yetmişer, seksener santim aşağıda insanların üstüne saffet dolu, hüsran dolu gözleriyle bakarak bir tramvay vatmanının yanında iki büklüm Beşiktaş’taki evine döner. Babasını yemeklerini yerler. Sonra tahtadan yapılmış hususi karyolası kırıldığı için yerde hususi yapılmış şiltesine uzanır, gözlerini kapar, helal süt emmiş bir eş düşünür. »

4 Şubat 1960 tarihinde, 38 yaşında, kalp yetmezliği sonucu ölen Uzun Ömer, özel bir tabutla defnedilmiştir. 58 numara olan ayakkabıları, köprü altındaki gişesinde, gişeyi kendisinden sonra işletenler tarafından uzun yıllar sergilenmiştir.

 

  • OSMAN ŞIKLAR – Bilecikli Merkez Bankası eski başkanı

 

1952 yılında İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu’ndan (Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) mezun oldu. 1954 yılında girdiği Merkez Bankası’nın her kademesinde çalıştı. 1981 yılı Ocak ayında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanlığına getirildi ve 1984 yılına kadar görevini sürdürdü ve bu esnada Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı da yaptı. Daha sonra Başbakan Başmüşavirliği, Merkez Bankası’nın Banka Meclisi Üyeliği ve Başdanışmanlığı görevlerinde bulundu. Evli olup iki çocuğu vardır. Fransızca biliyordu.

  • H.RIDVAN ÇONGUR – EĞİTİMCİ – ŞAİR

Türk eğitimci ve şair. Hisarcılar akımının temsilcilerinden biridir.

Şanlıurfa’da başladığı ilköğrenimini Ankara Necatibey İlkokulu’nda, ortaokulu Taşmektep’te bitirdi. 1950’de Eskişehir Lisesi’nden mezun olan Çongur, 1962’de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu.

Çalışma hayatına 1959’da TRT Ankara Radyosu’nda spiker olarak başladı. İlerleyen yıllarda TRT İl Radyoları ve Transkripsiyon Servisi ve Söz Yayınları şefi, TRT İl Radyoları müdürü, program uzmanı, Diyarbakır Bölge Radyosu müdürü, Program müşaviri, Yayın Planlama Dairesi başkanı, Başbakanlık müşaviri Bakan müşaviri ve DPT yayın temsil müdürü olarak görev yaptı. Emekliliğe ayrıldığı 1982’den sonra 15 yıl boyunca Anadolu, Gazi ve Selçuk üniversitelerinin İletişim Fakültelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

TRT’deki 40 yılı aşan yayıncılık hayatında adını vererek başlattığı “Açık Oturum”, “Radyo Kitaplığı”, “Dünya Döndükçe”, “Sorun Söyleyeyim”, “Büyük Nutuk”, “Elli Yılda Elli Ozan” ve televizyonlarda ilk dini program olan “İftara Doğru” ile “20. Yüzyıl Türk Şiiri” gibi pek çok kültür programı ve TV belgeselleri hazırladı. Anadolu’nun çeşitli yörelerinde faaliyete geçirilen sekiz il radyosunun kuruluşunda ve yayınlarının planlanması, hazırlanması ve yönetiminde çalıştı.

  • HÜSEYİN KIVRIKOĞLU – 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 23’üncü Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Hüseyin KIVRIKOĞLU, 1934 yılında Bilecik/Bozüyük’te doğmuş, 1955 yılında Kara Harp Okulundan, 1957 yılında Topçu Okulundan mezun olmuştur.

1965 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birlik ve kurumlarda Takım ve Bölük Komutanlığı yapmıştır. 1967 yılında Kara Harp Akademisini kurmay subay olarak bitirdikten sonra;39’uncu Tümen Topçu Alay Komutanlığında Batarya Komutanlığı, 9’uncu Tümen Lojistik Şube Müdürlüğü, İtalya/Napoli’de Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanlığı (AFSOUTH) Karargâhı Harekât Başkanlığında Plan Subaylığı, Harp Akademileri Komutanlığında öğretim elemanlığı, Genelkurmay Personel Dairesi General Amiral Şube General-Amiral Kısım Amirliği, Kara Kuvvetleri Tayin Dairesi Kurmay Şube Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Plan Prensipler Daire Savunma Araştırma Şube Müdürlüğü ve Kara Harp Okulu Öğrenci Alay Komutanlığı görevlerini yürütmüştür.

1980 yılında Tuğgeneralliğe terfi etmiştir. Tuğgeneral rütbesi ile Belçika/Mons’ta Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı (SHAPE) Harekât Merkez Amirliği yaptıktan sonra 3’üncü Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı ve 11’inci Piyade Tugay Komutanlığı görevlerini yürütmüş, 1984 yılında Tümgeneralliğe terfi etmiştir. Tümgeneral rütbesi ile NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı ve 9’uncu Piyade Tümen Komutanlığı görevlerinde bulunmuş, 1988 yılında Korgeneralliğe terfi etmiştir. Korgeneral rütbesi ile Genelkurmay Personel Başkanlığı, 5’inci Kolordu Komutanlığı ve MSB Müsteşarlığı görevlerinde bulunduktan sonra 1993 yılında Orgeneralliğe terfi etmiştir. Orgeneral rütbesi ile NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 1’inci Ordu Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerini yürütmüş, 28 Ağustos 1998 tarihinde atandığı Genelkurmay Başkanlığı görevinden 30 Ağustos 2002 tarihinde emekliye ayrılmıştır.

Orgeneral KIVRIKOĞLU; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, TSK Altın Şeref Madalyası, ABD Liyakat Madalyası, Polanya Cumhuriyeti 1’inci Derece Üstün Hizmet Madalyası, Kore Birleşik Millî Güvenlik Madalyası, Kazakistan Cumhuriyeti Dostluk Madalyası, Azerbaycan Bayrağı Madalyası, Azerbaycan Şeref Madalyası, Macaristan Liyakat Madalyası, Arnavutluk Altın Kartal Şeref Madalyası ile Gürcistan Şeref Nişanı, Pakistan İmtiyaz Nişanı, Romen Yıldızı Nişanı sahibidir.

Bayan Olcay KIVRIKOĞLU ile evli olan Orgeneral Hüseyin KIVRIKOĞLU’nun bir çocuğu vardır. İngilizce bilmektedir.

  • TAMER GÜNEY – Bilecikli eski futbolcu, teknik direktör

 

  • BİLGESU ERENUS 

 

Türk senarist, yazar, şair ve müzisyen.

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü mezunu olan sanatçı, TRT’te çalıştı. Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulunda görev aldı. Senaryoları, Devlet Tiyatroları, AST, Dostlar Tiyatrosu gibi, önde gelen tiyatrolarda sergilendi.

 

  • AYDIN TOHUMCU – Bilecikli Milli Futbolcu

 

  • VELİ KÜÇÜK- Emekli Jandarma Tuğgenerali

1944 yılında Bilecik İli Gölpazarı ilçesi Türkmen köyünde, bir çiftçi ailesinin dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi.  İlk eğitimini doğduğu köyün ilkokulunda tamamladı. Orta öğrenimini Gölpazarı’nda bitirdikten sonra Kuleli Askeri Lisesinin sınavlarının kazanarak 1959 yılında Kuleli Askeri Lisesine girdi. 1963 yılında Kuleli’den 1965 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu.   Kara Harp Okulu’ndan mezun olduktan sonra yurdun çeşitli yerlerinde mesleği ile ilgili çeşitli görevlerde 35 sene hizmet verdi.

Bu hizmetleri arasında Edirne, Van ,Eskişehir, Ağrı ve Kocaeli İl Jandarma Alay Komutanlıkları görevlerinde bulundu.

1996 yılında Generalliğe terfi etti. General olarak Karadeniz’de Giresun’da konuşlandırılan Giresun Bölge Komutanlığının kuruluşunu tamamlayarak 2 sene Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı görevinde bulundu. Çanakkale Tugay Komutanlığı görevinde iken Tugayı Bilecik iline naklettirdi. 1966 yılında teğmen olarak göreve başladığı Bilecik’ten 2000 yılında tuğgeneral rütbesindeyken emekli oldu.

  • NABİ AVCI – Eski Bakan

 

Öğretim Üyesi; Orta Doğu Teknik Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesini bitirdi. Doktorasını Anadolu Üniversitesinde İletişim Bilimleri alanında yaptı. Kültür Bakanlığında memuriyete başladı. Anadolu Üniversitesinin kuruluşunda İletişim Bilimleri Fakültesinde Öğretim Görevlisi oldu. Millî Eğitim Bakanlığı ve Başbakanlık Müşavirliği görevlerinde bulundu. Çeşitli ulusal televizyon, dergi ve gazetelerde program yapımcısı, köşe yazarı ve genel yayın danışmanı olarak çalıştı. Başbakan Başmüşavirliği görevine getirildi. TÜBİTAK Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu Üyeliği ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanlığı yaptı. Telif ve tercüme olarak çok sayıda kitabı bulunmaktadır.24, 25 ve 26. Dönemde Eskişehir Milletvekili seçildi. 24. Dönemde Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı oldu. 61, 62, 63 ve 64. Hükûmetlerde Millî Eğitim Bakanı, 65. Hükûmette Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev aldı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanıdır.Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Avcı, evli ve 5 çocuk babasıdır.

 

Maratonda Türk atletizminin en önemli isimlerinden birisidir.

Kros yarışlarında sivrildi, 1978’den itibaren maraton da koşmaya başladı. 1979’dan 1985’e dek kesintisiz İstanbul ve Türkiye şampiyonu olan ve Büyük Atatürk Yarışlarında birincilikler kazanan Fenerbahçe’de yıldızlaştı ve önemli uluslararası başarılara imza attı.

1980 yılında İzmir’de düzenlenen 1. İslam Oyunları’nda maratonda altın, 10.000 metrede ise gümüş madalya kazandı. 1981 yılında Berlin Yarı Maratonu’nda Mehmet Yurdadön ile birlikte birinci oldu.

1983 yılında 2:12.54’lük derecesi ile Frankfurt Maratonu ikincisi oldu. Aynı yıl kariyerinin ilk Balkan şampiyonluğuna da İzmir’de ulaştı. 1983 yılında Kazablanka’da düzenlenen Akdeniz Oyunları’nda altın madalya kazandı. 1984 yılında ise Atina’da düzenlenen Balkan Şampiyonası’nda son güne kadar hiçbir dalda madalyaya ulaşamayan Türk millî takımına maratonda bir önce olduğu gibi altın madalya kazandırdı. Bu başarıları ile Terzi, TRT tarafından “Yılın Sporcusu” ödülüne layık görülmüştü. Aynı yıl ABD’nin Los Angeles kentinde düzenlenen 1984 Yaz Olimpiyatları’na katıldı ve 16. oldu.

1985 yılında 2:12.50 derecesi ile Avrasya Maratonu’nda ve 1:03.51 derecesi ile Trier Yarı Maratonu’nda şampiyon oldu. Aynı yıl, Mehmet Yurdadön ile birlikte, iddialı bir kadro kuran Şişecam Paşabahçe’ye transfer oldu. Takımın krosta 1986-88 yılları arasında üç yıl üst üste Türkiye şampiyonu olmasında ve 1987 yılında Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda üçüncülüğe ulaşmasında büyük pay sahibi oldu.

1987 yılında başarılarını sürdüren Terzi, 2:10.25 derecesi ile Londra Maratonu yedincisi ve 2:13.09 derecesi ile San Francisco Maratonu birincisi oldu. Terzi’nin Londra’daki 10 Mayıs 1987 tarihli derecesi ile kırdığı Türkiye rekoru ancak 31 yıl sonra, 2018’de, geçilebildi. 1988 Yaz Olimpiyatları’nda bir kez daha ülkesini temsil etti. Terzi Seul’deki maraton mücadelesini 32. sırada tamamlamıştı.

1986 ve 1988 yıllarında Ljubljana ve Ankara’da tertiplenen Balkan şampiyonalarında maratonda altın madalyaya ulaşan Terzi, 1990 yılında atletizm kariyerini noktaladı.

Terzi, 28 Aralık 2004’te seçildiği Türkiye Atletizm Federasyonu başkanlığını 2 Ağustos 2013’e kadar sürdürdü

 

  • BAHATTİN ŞEKER – Eski devlet bakanı

Bahattin Şeker, 20 Haziran 1956’da Bozüyük’te doğdu. Babasının adı Mustafa, annesinin adı Saffet’tir.

Tüccar; Samsun Maarif Koleji mezunudur.Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi 2. sınıfından ayrılarak ticaret hayatına atıldı. Bozüyük Belediye Meclis Üyeliği, Bozüyükspor Yöneticiliği, Bozüyük Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanlığı, Bilecik Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkan Vekilliği görevlerinde bulundu.19 ve 20. (24.12.1995-16.03.1999) Dönemde Bilecik Milletvekili seçildi. 54. Hükümette Devlet Bakanı oldu.Şeker, evli ve 3 çocuk babasıdır.

 

  • SİNAN TURHAN –  Bilecikli Milli Futbolcu

 

  • AKIN ARAL – Bilecikli Müzisyen ve Sanatçı

  • KASIM ESEN – Bilecikli Bürokrat

 

  • FATİH DÖNMEZ – Bilecikli Eenerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

 

 

  • SELİM YAĞCI – Bilecik Milletvekili

 

  • YAŞAR TÜZÜN – Bilecik Milletvekili

 

 

  • FAHRİ ÖZTEZCAN – Bilecikli Oyuncu, Müzisyen, Sporcu

 

  • GİZEM DENİZCİ – Bilecikli Oyuncu

 

 

  • BURAK ŞAHİN – Bilecikli Youtuber

 

 

Hatalarımız ve atladığımız isimler şimdiden affola…

 

Yorumlar

  1. Ismail donm3z dedi ki:

    Bilecikli oyuncu kamil tekelioglunu unutmussunuz