DOLAR
32,3190
EURO
35,0421
ALTIN
2.282,74
BIST
8.981,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Kentsel Dönüşüm Bir Tekliftir

Kentsel Dönüşüm Bir Tekliftir

Bilecik Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Abdullah Ay, Mimarlar Odası Bilecik Şubesi Başkanı F. Didem Mean, İnşaat Mühendisleri Odası Bilecik Şube Temsilcisi İnanç Taşkın ve Harita Mühendisleri Odası Bilecik Şube Temsilcisi Gönül Karaoğlu, Mimar Ufuk Aykaç, Mimar Nihan Eğilmez, Harita Mühendisi Hüseyin Yalçın, İnşaat Mühendisleri; Cemil Türk, İbrahim Uludağ, Harun Kılıç, Şehir Plancısı Enver Yıldız,Bilecik Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdür Vekili Serkan Bircan ve basın mensuplarınının katıldığı toplantı Şeyh Edebali Kültür Kongre Merkezinde saat 11:00 de gerçekleşti.

KONUYU TEKNİK UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ

Bilecik, Cumhuriyet ve İstiklal Mahallelerinde yapılması planlanan Kentsel Dönüşüm Projesi, kentteki teknik oda temsilcileri tarafından değerlendirildi.

Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında, Bilecik Mimarlar Odası, Bilecik İnşaat Mühendisleri Odası, Bilecik Harita Mühendisleri Odası ve Bilecik Belediyesi İmar Müdürlüğü temsilcileri bir araya gelerek, Kentsel Dönüşüm Projesini basına değerlendirdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bilecik Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Abdullah Ay, Kentsel Dönüşüm hakkında Bilecik’te bulunan Teknik Odalar temsilcileriyle bir araya gelerek, vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla toplandıklarını belirtti.
”BİZ BİLECİK BELEDİYESİ OLARAK VATANDAŞLARIMIZA SADECE BİR TEKLİF SUNDUK”
Şu ana kadar Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında konuşması gerekenlere danışılmadığını ve uzman kişilerden bilgi alınmadığını sözlerine ekleyen Ay, şunları söyledi:
”Bu toplantıda bizler bu işte asıl yetkili oda temsilcilerinin fikirlerini almak için bir araya geldik. Burada Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası ve Bilecik Belediyesi İmar Müdürlüğü olarak bir aradayız. Yani ilimizdeki teknik oda temsilcileri ile beraberiz. Kentsel dönüşümde biliyorsunuz ki belli bir sürece girdik. Belediye olarak biz, bir proje hazırladık ve insanlarımıza bir teklif sunduk. Bunu bir müteahhit mantığı ile düşünebilirsiniz. Müteahhit bir proje hazırlar, gider mal sahibine proje ile ilgili teklifini sunar. Başka bir müteahhit başka bir proje ve teklif ile müşteriye gider. Burada vatandaş, bu ikisinden birini tercih eder veyahut hiçbirini tercih etmez. Bizim belediye olarak da yaptığımız aslında bu şekildedir. Biz de belediye olarak bir proje hazırladık ve vatandaşımıza sunduk. Vatandaşımız bu teklifi kabul eder, etmez, teklifi beğenir veya beğenmez, bu bizim belediyenin vatandaşlarımıza sunmuş olduğu bir tekliftir. Hatta kanunlarda olmamasına rağmen Başkanımızın talimatıyla yüzde 60 gibi bir onay oranı koyduk. Bu oranın yüzde 60, hatta yüzde 59 olması durumunda bile projenin gerçekleştirilmeyeceğini, Başkanımız defalarca tekrar etti.

‘KAMUOYUNDA BİRÇOK YANLIŞ VE EKSİK SÖYLENTİ DOLAŞIYOR”
Kamuoyunda birçok değişik ve yanlış söylentinin dolaştığını dile getiren Abdullah Ay şöyle devam etti:
”İşte evler yıkılacakmış, binalar yıkılacakmış, zorla yapılacakmış. Bu tekrar tekrar söylüyoruz. Bu bir tekliftir. Teklif sonucunda arzu edilen yüzde 60 onaya ulaşılmaz ise Kentsel dönüşüme devam edilmeyecek ve şerhler kaldırılacaktır. Biz bugün burada Kentsel Dönüşüm için hazırlanan projeden bahsetmeyeceğiz. Bu bizim teklifimiz. Başka birisi gelir, başka bir teklif sunar, başka bir proje sunar, o değerlendirilir. Bu, bizim Bilecik Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün bir teklifidir. Biz bu teklifi niye hazırladık? Bu bölgede Kentsel Dönüşümün bir gereklilik olduğunu düşündüğümüz için hazırlayıp, vatandaşlarımızın isteğine sunduk.”

”TEKNİK ODALARIN GÖRÜŞÜNE GÖRE KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR GEREKLİLİKTİR”
Kentsel dönüşümün bütün teknik oda temsilcilerinin ortak kararı ve düşüncesiyle bir gereklilik hali aldığını vurgulayan Abdullah Ay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Malumunuz üzere, bu mahallelerimizle ilgili olarak, bizler defalarca söyledik. Mevcut imar planına göre çok dar yollarımız var, yapı stoğu çok kötü. Kerpiç, ahşap, yığma yapılar çoğunlukta. Tapusal anlamda tapu tahsis belgelerinin olduğu, hisseli satışların olduğu, sorunlu mülkiyetler var ve bu oranlar çok yüksek oranlar. Yüzde 40’larda ve 50’lerde. Bunların yanında imar planında yol görünse bile açılmamış, çok dar olan yollar var. Yaşamsal öneme sahip olan itfaiyenin, ambulansın gireceği, veyahut temizlik işlerinin düzgün olarak yapılabileği yollar yok. Bütün bunları değerlendirdiğimizde biz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü olarak, burada kentsel dönüşümün bir gereklilik arz ettiğini düşündük ve bir proje hazırladık. Dediğimiz gibi bu gerekliliği hepimiz biliyoruz.”

”KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ SİYASİ DEĞİL TEKNİK BİR KONUDUR”
Kentsel dönüşüm projesinin siyasi değil, teknik bir konu olduğunu sözlerine ekleyen Abdullah Ay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Bizim bu toplantı ile vurgulamak istediğimiz nokta şu. Biz burada Bilecik’teki teknik odaların yetkilileri olarak toplandık. Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, Bilecik Belediyesi İmar Müdürlüğü ve ildeki sivil toplum kuruluşları ile birlikte buradayız. Burada vurgulamak istediğimiz konu şudur. Kentsel dönüşüm projesi teknik bir konudur. Teknik bir konuda sivil teknik odalarının temsilcileri danışmadan, teknik müdürlüklerimize danışmadan, bu konunun siyasi polemik konusu yapılması biz teknik oda temsilcilerini itibarsızlaştırarak, toplum nezninde güvensiz olarak göstermektedir. Bu teknik bir konudur. Bu konuda siyasilerin ve vatandaşların ilk olarak bizlere gelip danışmaları gerekir. Fakat dediğimiz gibi teknik bir konu olmasına rağmen, teknik konularda uzman olan insanlarla konuşulması gereken bu konunun siyasi malzeme konusu haline getirildiğini görüyoruz ve bu bizleri çok rahatsız ediyor.”

”BU KONULARI TEKNİK PLATFORMLARDA KONUŞMAK İSTİYORUZ”
Kentsel dönüşüm konusunun siyasiler ve uzman kişilerin de bir arada olduğu bütün platformlarda konuşmak isteğinde olduklarını sözlerine ekleyen Ay, şunları söyledi:
”Bu konuları içinde siyasi kişilerin de bulunduğu teknik adamların da bulunduğu ortamlarda konuşmak istiyoruz. Üniversitemizin teknik birimleri de bu çalışmaya katılabilir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Müdürlük kapsamındaki Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü de bu çalışmanın içinde yer alabilir. Ama dediğimiz gibi teknik bir konudur. Teknik bir konuyu, teknik oda temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları yöneticileri ile konuşmalıyız. Toplantının başında belirttiğimiz gibi biz bir teklifte bulunduk ve bunu mahalle sakinlerine sunuyoruz. Proje farklı yorumlanabilir, beğenilmeyebilir, eleştirilebilir, uygun görülebilir. Bu bizim bir teklifimizdir.”

”KİMSENİN EVİ ZORLA YIKILMAYACAK, KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK”
Toplumda, proje hakkında yanlış söylenti ve bilgilendirmelerin olduğunu dile getiren Abdullah Ay, proje ile kimsenin evinin zorla yıkılmayacağını, kimsenin mağdur edilmeyeceğini belirterek, konuşmasına şunları ekledi:
”Bununla birlikte bu Kentsel Dönüşümün bir gerekli olduğu teknik oda temsilcilerinin de ortak fikridir. Bu alanda yapısal anlamda çok köklü değişikliklere gidemiyoruz. Bazı kişiler müteahhitlere vererek, kat karşılığı yapmak istiyorlar. Fakat bunun haricinde yeni binaların yapılamayacağı, tapu tahsis belgelerinin olduğu, hisselli satışların olduğu sıkıntılı alanlar var. Yeni binalar dahi yapılsa, mevcut imar planında yeşil alanımız yok, otopark alanımız yok, çocuk park alanımız yok, sosyal donatı alanlarımız yok. Bunların hiçbirini yapamadığımız için biz belediye olarak, kentsel dönüşümün gerekli olduğunu düşünerek, bir proje ve teklif hazırladık. Bu teklif vatandaş tarafından onay görür veya görmez. Bizim bir taahhütümüz vardı. Yüzde 60 oranında kabul görürse devam ederiz, görmezse devam etmeyiz dedik. Kimsenin evi zorla yıkılmayacak. Kimsenin evine herhangi bir şekilde bir işlem yapılmayacak, kimse mağdur edilmeyecektir.”

”VATANDAŞLARIMIZI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ BİLGİLENDİRME OFİSİNE BEKLİYORUZ”
Bilecik Belediyesi tarafından açılan Kentsel Dönüşüm Projesi Bilgilendirme Ofisine herkesi bilgilenmek için beklediklerini sözlerine ekleyen Abdullah Ay, ”Proje için şubat ayı sonuna kadar bir tarih koyduk. Bilgilendirme Ofisimiz açık. Herkes gelip bilgi alabilir. Bundan sonra proje uygun görülürse devam eder, uygun görülmez ise Mart ayı belediye meclis gündemine alınır ve alınacak karar ile iptal edilir. Fakat bizler insanların bilgilendirme ofisine gelip bilgi almadan siyasi anlamda polemik konulara malzeme olduğunu görüyoruz. Bu proje sokaklardaki insanlara farklı şeklide anlatılıyor. Bilgilendirme ofisine gelmeyen insanlardan şunları duyuyoruz. İşte evlerimiz yıkılacakmış, bize şu kadar az karşılık verilecekmiş, şu olacakmış, bu olacakmış’ şeklinde birçok farklı yanlış bilgi veriliyor. Bu polemik konular bizleri çok rahatsız ediyor.

BİLECİK MİMARLAR ODASI: ”KENTSEL DÖNÜŞÜM ELZEMDİR”
Bilecik Mimarlar Odası Bilecik Şubesi Başkanı Didem Mean, kentsel dönüşümün bu iki mahalle için uygulanmasının elzem olduğunu belirterek, şunları söyledi:

”Mimarlar Odası olarak, burada toplanmamızın nedeni belediyenin hazırlamış olduğu projeyi konuşmak değil. Burada kentsel dönüşümün gerekliliği üzerine konuşmak üzere toplandık. Kentsel dönüşüm projesi noktasında bu bölgenin büyük bir çoğunluğunda çarpık yapılaşma ve imar düzensizlikleri ile eksiklikler var. Bu alanların düzenlenmesi için, oradaki yapı stoğu sorunun giderilmesi gerektiğini, cadde ve sokak kültürünün olmadığını, kente kimlik katacak bir değerinin olmadığını biliyoruz. Bütün bu noktalardan dolayı burada bir kentsel dönüşüm çalışmasının yapılması elzemdir. Ancak bu projenin uygulama kısmında teknik uzman kadrosunun birlikte tartışarak, fikir birliği halinde hareket etmesi önemlidir. Benim özellikle belirtmek istediğim konu ise kültürel ve sosyal çevreye bu projenin cevap verme zorunluluğu vardır. Yerinde dönüşüm de alternatif seçenek olabilir, ancak onun da uygulaması yıllar sürebilir. Öte yandan bu siyasi süreçte projenin malzeme konusu edilerek, kötülenmesi ve yanlış bilgilere yer vermek de son derece yanlıştır.

BİLECİK İNŞAAT ODASI: Deprem yönetmeliğinin içinde hiçbir siyasi formül bulunmaz. Siyasi olarak buna ‘hayır’ diyen bir insan yarın, oradaki insanların durumunu da düşünmelidir.
İnşaat Mühendisleri Odası Bilecik Şube Temsilcisi İnanç Taşkın ise İnşaat Odası olarak, kentsel dönüşüm projesini desteklemek için gelmediklerini, projenin niçin uygulanması gerektiği üzerinde konuşmak için toplandıklarını belirterek, şunları söyledi.

”Nihayetinde deprem yönetmeliğinin içinde siyasi hiçbir tane formül bulunmaz. Formül anlamındaki tek kıstas, binanın sağlam olması ve insanın yaşatılmasıdır. Siyasi olarak buna ‘hayır’ diyen bir insan yarın, oradaki insanların durumunu da düşünmelidir. Yani Adapazarı depremini gören varsa eğer, ortaya çıkan insan cesetleri kokusu hala hatırımda. Yani şunu demek istiyorum ki bu işlere siyasi olarak bakılmamalı Şimdi oradaki binaları deprem yönetmeliği çerçevesinde ele alırsak eğer, zaten 1999 yılındaki depremden yara almış bir binalar grubu var. Ondan sonra bundan 2 yıl önce olan ve 4 saniye süren bir depremin hasarı söz konusu ve o deprem 10 saniye daha sürseydi iyi sonuçlar çıkmazdı. Bütün bunları göz önüne aldığımızda Kentsel Dönüşüm projesinin olması gerektiğini düşünüyoruz.”

HARİTA MÜHENDİSLERİ ODASI: Eğer kentsel dönüşümü gerçekleştirebilirsek, tarıma elverişli alanların imara açılmasını önlemiş olacağız. Bundan dolayı kentsel dönüşüm projesinin bir an önce uygulanması gerektiğini düşünüyoruz”

Harita Mühendisleri Odası Bilecik Şube Temsilcisi Gönül Karaoğlu ise ”Biz de Harita Mühendisleri Odası olarak diğer teknik oda arkadaşlarımızın belirttiği gibi kentsel dönüşüm projesinin bir an önce uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Öncelikle çalışma kapsamında mülkiyetin dönüşümü de olacaktır. Eğer kentsel dönüşümü gerçekleştirebilirsek, tarıma elverişli alanların imara açılmasını önlemiş olacağız. Fakat 3 noktaya da dikkat edilmesi gerekir. Kentsel Dönüşüm çalışmasının şeffaf olması gerekir, ranta açık olmamalı ve gerçekten iyi bir fizibilite yapılalıdır. Mülkiyet sorununun şu anki 18. madde ile çözülmesi mümkün görülmüyor. Öncelikle 18. maddenin 3194 sayılı imar kanununun acele revize edilmesi gerekir. Hisseli parsellerin ve daha önceden yapılan hisseli satışların mülkiyette netlik kazanması ve daha sonra hukuksal boyutlara taşınmaması için bunların yapılması gerekir.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.