DOLAR
32,6005
EURO
34,8189
ALTIN
2.493,24
BIST
9.473,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

KENELERE KARŞI ALINACAK TEDBİRLER

BİLECİK BELEDİYESİ’NDEN KENE İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI

Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdür Vekili Nedret Avcı, kırım-kongo kanamalı ateşi hastalığına neden olan virüsü taşıyan kenelerin, yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar arasında virüsün taşınmasına ve çoğalmasına aracılık ettiğini belirterek, vatandaşları bu konuda uyardı.

Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün çeşitli çalışmalarla kene ve benzeri hayvanlarla mücadele ettiklerini belirten Avcı, şunları söyledi:

”Enfeksiyon kaynağı keneler, yaban hayatıyla iç içe olan dağlık yamaçlardaki meşelik ormanlara yakın yerlerden veya ormanlar içinde açılmış parçalı küçük tarım arazilerinden insan ve evcil hayvanlara tutunarak, taşınmaktadır. Bu tibarla yaban hayatıyla iç içe olan piknik yerleri ile bu yerlere yakın veya iç içe olan tarım arazilerinde çalışan tarım veya orman işçisi, köylü, avcı veya pikniğe gidenler için hastalıktan korunma ve kontrol tedbirlerinin alınması büyük önem taşımaktadır. İnsanların keneler tarafından ısırılarak veya kenenin ısırmış olduğu evcil hayvanın kan ve dokuları ile temas etmesi sonucu hastalığa yakalanma riski var. Yine aynı şekilde hasta insanların kanlarıyla kontrolsüz temas ile insandan insana hastalığın geçmesi de söz konusu.” dedi.

KENELERE KARŞI ALINACAK TEDBİRLER

Kenelere karşı alınacak tedbirler hakkında da bilgi veren Avcı, Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak belirli dönemlerde keneler için ilaçlama çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

”Uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken daha dikkatli olunması gerekmektedir. Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler tarafından böcek kovucu ilaçları vücutlarına sürmeleri veya elbiselerine emdirerek kullanmaları, kenelerin bir kaç saat vücuda yaklaşmalarını engellemektedir. Diğer yandan, kenelerin bulunabileceği yerlerde veya piknik alanlarında, bacakları kapatan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giysiler giyilmeli. Pantolonlar çoraplarının içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmelidir. Ayrıca açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştıracağından tercih edilmelidir.

Avcı, kenelere karşı alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

-Vücut, (koltuk altı, kulak içi ve çevresi, göbek deliğinin içi, dizlerin arkası baz ve kıllı bölgelerin içi ve çevresi, bacak arası,bel bölgesi) kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli veya kene bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden uzak tutularak çıkartılmadır.

-Kenenin uzaklaştırılmasından sonra ellerin su ve sabunla yıkanması, kenenin ısırdığı bölgenin ise iyot çözeltisi gibi antiseptikle, alkolle veya deterjanlı su ile temizlenmesi gerekmektedir.

-Vücuduna kene yapışan kişiler 10 güne kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı, kusma gibi şikayetler yönünden kendilerini izlemeli, böyle bir şikayetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

-Keneler çıkartılırken öldürülmeli ve patlatılmamalıdır.

-Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerilerine sigara basmak, kolonya veya gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

-Hayvancılıkla uğraşan kişiler, hayvanlarını Mart-Eylül ayları arasında kene yönünden mutlaka ilaçlatmalı, hayvanları meradan geldikten sonra mutlaka kene yönünden kontrol etmelidir.

-Kene bulunan hayvan barınakları,uzman kişilerceve uygun ilaçlarla usulüne uygun olarak ilaçlanmalıdır.

-Görev nedeni ile risk grubunda yer alan kişiler, hayvan, veya hasta insanların kan ve kan ve vücut sıvıları ile temastan kaçınmalı, temas halinde mutlaka eldiven, önlük, gözlük ve maske gibi koruyucu önlemler alınmalıdır.

DSC_7289 DSC_7266 DSC_7272 DSC_7284

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.