DOLAR
32,3293
EURO
35,0939
ALTIN
2.298,16
BIST
9.043,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Katı Atık Tesisi Çalışmalarına Başladı.

Bilecik Belediyesi tarafından dünyanın en büyük katı atık entegre dönüşüm tesisi çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay, Hexagon Katı Atık Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Şirket Kurucu Ortağı Hakan Alkan, Bilecik Belediyeler Birliği Sorumlusu Burhan Sağlık ve proje çalışanları tarafından, basın mensuplarına proje alanında çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Çalışma hakkında detaylı bilgiler aktaran Alkan, şunları söyledi:

”Biosun Bilecik Katı Atık Dönüşüm Tesisini iki yıl öncesinde yapılan bir ihale neticesinde firmamız kazandı ve belirlenen bu alanda yaptığımız uzun hazırlıkların ardından çalışmalarımız devam ediyor. Çünkü projenin gerçekleştirileceği alan, çalışmalar açısından oldukça zor bir arazi. Öyle ki buraya yapacağımız tesis, Türkiye’nin bu anlamda yapılan 2. tesisi ama kapasite olarak dünyanın en büyük entegre tesisi olacak. Türkiye’deki ilki komşumuz Pamukova’da yapıldı. Ancak Pamukova tesisi, Bilecik’te yapımına başlayan tesisimize oranla çok daha küçük. Buradaki tesis çok daha büyük bir tesis ve Pamukova’daki tesiste bazı birimleri olmayan bir yapı. Diğer arkadaşlarım projenin teknik bölümü hakkında sizlere bilgi verecek. Ben yalnızca proje hakkında şunları söylemek istiyorum.

SÜRESİ İÇİNDE TAMAMLAYACAĞIZ.

Bu projeye, gerçekten Bilecik’e, faydası olması için, çevrenin korunması için, atıkların geri dönüştürülmesi için ve aynı zamanda ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacını karşılaması ve tabiata zarar veren vahşi depolamaya karşı, Kuruluş ve Kurtuluşun şehri Bilecik’te son verme amacı ve isteğiyle girdik. Çalışmalarımız büyük bir hızla devam ediyor ve süresi içinde tamamlayacağız.”

YAPILAN SPEKÜLASYONLARIN TAMAMI YALAN VE YANLIŞ”
Proje hakkında yapılan spekülasyonların tamamen yanlış ve yalan olduğunu kaydeden Alkan şöyle devam etti:

”Çalışmayla ilgili olarak bu güne kadar bazı spekülasyonların yapıldığını biliyoruz. Bunlara ilişkin tüm sorulara cevap vermeye hazırız. Ama buna bir cümleyle cevap verebilirim. Bunların tümü yalan ve yanlış. Bunların hiçbiri doğru değil. Nedir bunlar? Yabancı sermaye yok, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği desteklerinden bahsediyorlar, firmamız Türk firmasıdır, tamamen yerlidir. Teknolojimiz Alman teknolojisinden faydalanmakla birlikte kendi kurmuş olduğumuz bir sistemdir. Almanya’da böyle bir tesis yok. Kısa zaman içesinde, yani bir yıl sonrasında göreceksiniz ki burada çok mükemmel bir tesis, Bilecik’in hizmetine girecek ve hepimiz de çok mutlu olacağız.”

”45 BİN EURO’LUK BİR YATIRIMDAN BAHSEDİYORUZ”

Gerçekleştirilen projenin çok büyük olduğuna vurgu yapan Alkan şöyle devam etti:

”Bu tesisin ilgili olduğu bakanlıklar, İçişleri Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Enerji Bakanlığı’nda EPDK, Tarım Bakanlığı var. Bütün bu saydığım bakanlıklar da bu işin yabancısı. Çünkü Türkiye’de şu ana kadar böyle bir çalışma yapılmadı. Biz bunları yaparken onlar da bir öğrenme sürecinden geçti. Gerçekten güzel çalışma ve katkılar sunuyorlar. Ancak, bazen izinler geçikti. Çünkü bu izinler onların da verdiği ilk izinler oldu. Tabi bundan dolayı belki spekülasyonlar yapılıyor. ancak gerçekten buraya çok büyük bir yatırım yapılıyor. 45 bin Euro’luk bir yatırımdan bahsediyoruz ve bunun tamamı firmamız tarafından karşılanıyor. Hiçbir yabancı kaynak yok, yabancı sermaye de yok, belediyeler birliğinin de kaynağı yok. Tamamen Bilecik Biosun Şirketi tarafından gerçekleştiriliyor. İnşallah hep beraber göreceğiz.”

”ÖNEMLİ OLAN TÜRKİYE’NİN KALKINMASINA FAYDALI OLMAKTIR”

Basında firma sahipleri ile yapılan haberlerin yanlış ve asılsız olduğunu vurgulayan Alkan önemli olanın, Türkiye’nin kalkınmasına fayda sağlamak olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

”Bu tür bilgilerin yanlış olduğunu söylemem gerekir. Hexagon ayrıdır, Hexagon Katı Atık ayrı firmalardır. Hexagon Katı Atık, Türkiye’de ilk olarak 2006 yılında benim kurduğum bir şirkettir. Daha sonra Hexagon Katı Atık değildi o zaman. Biosun Katı Atık idi o zaman. Daha sonra yaklaşık 600 yıllık Ankara’lı bir aile olan Naum ailesinin ve Kıraça grubunun ortaklığıyla Hexagonla birlikte bir ortaklık yaptık. Şunu söyleyebiliriz. Naum ailesi Musevi bir ailedir. Ancak şu ana kadar söylenen akrabalıklarından bahsettikleri ve birçok suçlamalarda bulundukları şeyleri biz dışarıdan izliyoruz. Çünkü söylenen akrabalıklar yok. Soyadı benzerliği var. Örneğin benim soyadım Alkan. Eminim Bilecik’te bile bu soyaddan çok kişi vardır. Benim adım ve soyadımı taşıyan 37 kişi biliyorum Türkiye’den örneğin. Ayrıca, Türkiye’de, Yahudi, Ermeni veya Türk olmak değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, Türkiye’ye yatırım yapmak  ve Türkiye’nin kalkınmasına hizmet etmek önemlidir.”
”BU TESİS BİZLERE DEĞİL BİLECİK BELEDİYELER BİRLİĞİNE AİTTİR”

Firma sahiplerinin ismi üzerine çeşitli yollarla yapılan yanlış bilgilendirmelerin, ayrımcılık olduğunu kaydeden Alkan, yapılan ayrımcılığın bütün ceza kanunları tarafından ‘ayrımcılık suçu’ olarak tarif edildiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Bunu neden yaptıklarını arkadaşlara sormak lazım. Buraya yapılan yatırımın hem bu bölgeye faydası olacak, hem de çevreye faydası olacak. Ayrıca yan sanayiye de faydası olacak. Esnafından vatandaşına kadar herkes faydalanacak. Şunu da ifade edeyim ki bu tesis bizim değil. Bilecik ve Bilecik Belediyeler Birliği’ne aittir. Biz sadece bu tesisten 29 yıllığına kira karşılığında faydalanacağız. Bu tesisin ne arazisi bizim ne de yapılan tesisler bizim. Yer, Bilecik’e ait. Danıştay ve İçişleri Bakanlığı’nın vermiş olduğu izinlerle belediye adına kuruyoruz. Her türlü kontrole açıktır. Burası Bilecik ve diğer ilçe belediyelerine ait bir tesis. Biz ancak burada elimizden geldiğince bu kamu hizmetini vermeyi amaçlıyoruz. Hizmete gireceği 26 yıllık süre içerisinde kiracısıyız. Süresi bitiminde de hukuki prosedüre uygun şekilde devredilecek. Dolayısıyla biz rahatsız olmuyoruz. Ancak yapılan bu haber ve yanlış bilgilendirmenin neden yapıldığını bilmiyoruz. Bu tesis gibi Türkiye’de çalışmaları ve faaliyetleri devam eden 3 tesisimiz var. Aynı işleyişte Pamukova, Aydın Söke ve İzmir Ödemiş’te. Yani bu bölgelerdeki siyasi partiler de farklı. Yani CHP’si var, AK Partilisi de var, MHP’lisi de var. Dolayısıyla bizim için burada vatandaşa hizmet önemlidir.”

”HER PLATFORMDA SORULARI CEVAPLANDIRMAYA HAZIRIZ”

”Bizler yine de her zaman her platformda bizlere yöneltilen soruları cevaplandırabiliriz” ifadelerini kullanan Alkan şunları söyledi:

”Burada yaklaşık olarak 10 bin hanenin her türlü elektrik ihtiyacını karşılayabileceği elektrik üretilecektir. Burada yapılan çalışmayı sadece elektrik üretimiyle bağlantılandırmak ciddi bir hatadır. Bizim burada çok daha önemli yaptığımız çalışma, sizin doğaya vahşice attığınız ve doğaya zarar veren çöpleri kıymete çevirdikten sonra, en son kalan kısmının da harfiyat atığı olarak kullanılabilecek sağlıkta bir şeye dönüştürüyoruz. Gerçekten çok büyük bir ayrıştırmadan geçiyor. En son kalan kısmı da organik tarım gübresi olarak kullanılabilecek. Bu bölgede ciddi bir tarım yatırımı var ve biz bu tarım sektörüne ciddi bir katkı sağlamış olacağız. Yani elektrik, bu işin yalnızca bir kısmı ve küçük bir kısmıdır. Diğer faydalarını da görmek lazım.  Elde edilen gübre ise Sakarya Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK ve ülkemizdeki en büyük gübre firması olan Gübretaş tarafından yapılan analiz ve incelemelerde çok güzel ve faydalı bir gübre olduğu belirtiliyor.”

”TÜRKİYE’YE AİT EN BÜYÜK DOĞA DOSTU BİR TESİS OLACAK”

Bilecik ve bölgeye çok güzel bir tesis kazandırdıklarnı dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay ise proje hakkında yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

”Piyasada burayla ilgili çok spekülatif şeyler duyuyoruz. İşte çok geç başladı, firma yapmayacak veya ihaleyle ilgili usulsüzlükler yapıldı şeklindeki saçma sapan ifadeler kullanıldı. Ne ihalemiz olsun, ne de çalışma şekliyle ilgili olarak bir sıkıntı yok. İçişleri Bakanlığı’nın ve Danıştay’ın onayıyla ve müfettişlerin kontrolleriyle defalarca incelendi. Süreçle alakalı olarak gerek firma, gerek Belediyeler Birliği hukuki anlamda, bütün prosedür ve mevzuatı yerine getirmiştir. Belki çalışma sürecinde ufak gecikmeler olabilir ancak sağlam ve güzel bir çalışma ile devam ediyor. Alanda hummalı bir çalışma var ve süresi içinde tamamlamayı planlıyoruz. İlimize, bölgemize böyle güzel bir tesis kazandırmış olacağız.”

BİLECİK’E 350 KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Proje Müdürü Akman Atılgan ise proje teknik bilgileri hakkında yaptığı açıklamada tesisin,  Bilecik merkez ve bütün ilçe ve beldelerine hizmet edeceğini belirterek, şunları aktardı:

”Tesisimizde, bütün çöpler toplanacak ve tarafımızca ayrıştılacak. Halkımızı, ciddi bir eğitim sürecinde geçireceğiz ve ev ev dolaşacağız,  çöp torbaları dağıtacağız. Şehrin belirli noktalarında çöp toplama konteynerlerinde toplanan çöpler firmamız tarafından buraya getirilecek. Çöpün organik kısmını ayrıştırarak metan gazı ve  elektrik elde edeceğiz. Kalan posası ile de kompost üreteceğiz. Dolayısıyla çöpü her haliyle ekonomiye kazandıracağız. Tesisimiz yaklaşık olarak 120 bin kişiye hitap edebilecek bir kapasitede olacak. Yani Bilecik, Bozüyük ve diğer ilçelerin hepsine hizmet verecek. Tesiste üç vardiya olmak üzere, çöp toplama ekibiyle birlikte 350 kişilik bir istihdamı sağlayacak. Tesisi 12 ay içerisinde bitireceğiz. Şu ana kadarki süreci de iyi değerlendirdik ve çöp konteynerlerinin yerleri ve alanları belirlendi. Eğitim sürecimiz ise toplamadan birkaç ay başlayacak ve burada üretim yaptığımız sürece devam ettireceğiz. Eğitimlerimiz 3’er aylık zaman dilimi içinde tekrar edecek.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.