DOLAR
32,2614
EURO
34,7479
ALTIN
2.395,36
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
26°C
Bilecik
26°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Yağmurlu
24°C
Perşembe Yağmurlu
20°C
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Karamuk dikeni diyabete çare olacak mı?

Karamuk dikeni diyabete çare olacak mı?

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Yiğit Deveci’nin “Karamuk dikeni bitkisinin antidiyabetik etkisi” konulu projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Yiğit Deveci, karamuk dikeni bitkisinin diyabete etkisini araştıracak.

Proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Belkıs Atasever Arslan’ın desteğiyle TÜBİTAK’a başvuran Yiğit Deveci’nin “Karamuk dikeni bitkisinin antidiyabetik etkisini” araştıracağı proje kabul edildi.

Tip 2 diyabet ülkemizde en sık görülen kronik inflamatuar hastalıklardan biri olarak dikkat çekiyor. Bu hastalıkta vücutta insülin olmaması durumunda kanda yüksek düzeyde glikoz salgılanması veya vücudun insülini etkili bir biçimde kullanamadığı kronik bir inflamasyon meydana geliyor. Projede karamuk dikeni bitkisinin, pankreas hücrelerinde insülin üreten beta hücrelerinde, insülin geninin kontrol mekanizmaları üzerine etkisi araştırılacak. Aynı zamanda bu hücrelerde apoptozu engelleyici etkisine bakılacak.

Berberis crataegina – Karamuk dikeni, Türkiye’ye ve İran’a özgü olan 2 metreye kadar yükselebilen çok yıllık, çok dikenli sarı renk çiçekli bir çalıdır. Meyveleri önce kırmızı, olgunlaştıktan sonra siyah renk olur. Türkiye’de en geniş yayılımını İç Anadolu ve Batı Toros Dağları’nda yapar (Türkiye Bitkileri Veri Servisi, 2016). Ülkemizin Akdeniz bölgesinde halk arasında diyabete karşı suyunun içildiği bilinmektedir. Ancak bitkinin bu özelliği olduğunu moleküler düzeyde gösteren bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.