DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
28°C

KANSER TARAMALARI HAYAT KURTARIYOR

‘Farkındayız, Kanseri Yeneceğiz!

Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralanmasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Kanser korunabilinir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebiliniyor. İşte bu noktada KETEM’ler ( Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi ) devreye giriyor.

Ülkemizde bütün illerde ve bazı ilçelerde kurulan KETEM’lerde ücretsiz kanser taramaları yapılmaktadır. Ayrıca TSM ( Toplum Sağlığı Merkezi ) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde de kanser taraması yapılmaktadır. Taraması yapılan kanser türleri ve yaş aralıkları:

Meme Kanseri : 40-69 yaş arası tüm kadınlarda, ücretsiz olarak KETEM’de meme kanseri taraması mamografi çekilerek yapılmaktadır.

Rahim Ağzı Kanseri : 30-65 yaş arası tüm kadınlarda, ücretsiz olarak KETEM, TSM ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde rahim ağzı kanseri taraması HPV-DNA ve Pap Smear Testi ile yapılmaktadır.

Kolon Kanseri : 50-70 yaş arası tüm kadın ve erkeklerde, ücretsiz olarak KETEM, TSM ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde Gaitada Gizli Kan Testi ile yapılmaktadır.

Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri ayı olması sebebiyle ilimizde meme kanseri farkındalık çalışmaları devam etmektedir.

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser türlerinin başında gelmektedir. WHO ( Dünya Sağlık Örgütü ) verilerine göre dünya genelinde 1 yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin kadına meme kanseri tanısı konulduğu, Türkiye’de ise meme kanser tanısı konulan kadın sayısının yılda 10 bini bulduğu belirtilmektedir. Meme kanseri Türkiye’de her yıl 4 bin 300 kadının hayatını kaybetmesine neden olurken, bu rakamın trafik kazaları nedeniyle oluşan yıllık can kaybıyla aynı olması, hastalığın ciddiyetini ortaya koymaktadır. Bu yüzden 20 yaş üstü tüm kadınların her ay düzenli olarak KKMM ( Kendi Kendine Meme Muayenesi ) yapması ve 40 yaşın üzerindeki tüm kadınlarında 2 yılda bir mamografi çektirmeleri gerekmektedir. Çünkü meme kanseri çoğu zaman hiç belirti vermeden de gelişebilir bir hastalıktır. Meme kanseri, memede ele gelen sertlik-şişlik, iki meme arasındaki simetrinin bozulması, meme derisinde kalınlaşma, kızarma, gözenekli doku görünümü olması, meme başının içeri çökmesi, meme başından kanlı, iltihabi akıntının gelmesi gibi belirtiler verebilir.

Hiçbir kadın benim başıma gelmez dememeli, meme kanserine karşı önlemini almalı!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.