Bilecik’te kanser bilinçlendirme ayı etkinlikleri dolayısıyla “Erken tanı spor” ile “Sağlıklı yaşam spor” projesi kapsamında kadınlar arası futbol gösteri maçı yapıldı.
Edebali Stadı’nda Halk Sağlığı ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü kadın oyuncuların yer aldığı karşılaşmasının başlayış vuruşunu Vali Ahmet Hamdi Nayir’in eşi Münevver Nayir yaptı.
Karşılaşmayı Nayir’in yanı sıra 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç’un eşi Nesrin Koç, Bilecik belediye Başkanı Selim Yağcı’nın eşi Fatma Yağcı ve daire müdürlerinin eşleri, İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz, Halk Sağlığı Müdürü Ömer Balcı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Lütfi Doyuk ile sağlık personeli ve vatandaşlar izlediği karşılaşma 3-3 berabere tamamlandı.
Halk Sağlığı Müdürü Ömer Balcı, burada yaptığı açıklamada, kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu belirterek, meme kanserinin dünyada olduğu gibi Türkiye’de kadınlarda en sık görülen kanserden yaklaşık 15 bin kadını etkilediğini bildirdi.
2000 yılından bu yana yapılan kanser istatistiklerinde kadın kanserlerinin yüzde 20-25’nin meme kanseri olduğunu belirten Balcı, şunları kaydetti:
“Risk faktörleri arasında ailede meme kanseri öyküsü, erken ilk adet yaşı, geç menapoz, çocuk emzirmeme, obezite sayılabilir. Riski azaltmak amacıyla kilo kaybı, düzenli egzersiz gibi davranış değişiklikleri etkili olabilir ancak risk faktörlerini en aza indirecek hayat tarzı değişikliklerinin yanı sıra hastalığın erken teşhisine yönelik yapılan meme kanseri taramaları bu kanserden ölümleri ve hastalığın sıklığını azaltmada en etkili yöntemlerdir.
Meme kanserinde teşhis önce muayene ile başlar. Muayeneyi önce kadınların kendilerinin
yapması gerekmektedir. Kadınların en çok fark ettiği belirtiler arasında ele gelen sertlik vardır. Meme ve koltuk altı cildinde yara, kızarıklık ve şişlik de meme kanseri belirtileri olabilir. Meme kanseri erken evrelerde yakalanabilirse tedavi yüzde yüz sağlanabilir. KETEM’ler gibi, toplum tabanlı taramaların yapıldığı merkezlerde %85 oranında erken evrede tanı koyulmaktadır.
Unutulmamalıdır ki, “Erken teşhis hayat kurtarır” , meme koruyucu cerrahiler ve meme onarımı ise hayata bağlar. 2013 yılında ülkemizin konuyla ilgili önde gelen değerli bilim insanları ile konsensus sonucu alınan karar ile meme kanseri taramalarına başlama yaşı 40 olarak belirlenmiştir. Son 3 yılda yurt genelinde meme kanseri taramaları yüzde 5 artış ile 1.715.000’e KETEM’lerde çekilen mamografi sayıları yaklaşık yüzde 80 artış ile 240.000’e ulaşmıştır. 2013 yılı ilk 7 ayı ile karşılaştırıldığında 2014 yılı ilk 7 ayında meme kanseri taramaları yurt genelinde yüzde 10 artış ile 1.157.000’e; KETEM’lerde yüzde 41 artış ile 205.000’e ulaşmıştır. Bilecik ili olarak meme kanseri taramaları için özveriyle çalışan KETEM’imiz Ekim ayında hedef nüfus oranına göre Türkiye’de 3. Sırayı almayı
başarmıştır. 2009 Haziran ayından itibaren ilimizde hizmet vermeye başlamış olan KETEM’de toplamda 13000 vatandaşımıza tarama hizmeti verilmiş ve bu taramalar sayesinde 24 vatandaşımıza meme kanseri; 22 vatandaşımıza da rahim ağzı kanseri için erken tanı konmuş ve bu hastalarımız taramalar sayesinde kanserleri ilerlemeden tedavi imkanı bulmuşlardır. Tarama sayılarını her sene artıran KETEM, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolorektal kanserler hakkında halkımızın hem bilinçlenmelerine hem de taramalar sayesinde erken tanı imkanı bulmalarını sağlamaktadır. Meme kanserinin erken teşhisinin öneminin ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması ve 40 yaş üstü her kadınımızın meme kanseri tarama hizmetlerinden faydalanmalarını sağlamak amacıyla, 2004 yılından beri Ekim ayı tüm dünyada ve ülkemizde meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı
olarak belirlenmiştir.Ulusal kanser kontrol programımız çerçevesinde Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) taranmasını önerdiği 3 kanser (meme, rahimağzı, kolorektal) için ücretsiz toplum tabanlı tarama hizmeti KETEM(Kanser Erken Teşhis,Tarama ve Eğitim Merkezi)’ler ve Aile Hekimlerimiz tarafından verilmektedir. Vatandaşlarımızın ücretsiz olarak verilen kanser tarama hizmetlerine katılımı son derece önemlidir. Yaptığımız işin ehemmiyetinin bilinci ve halkımızın imkanlardan en iyi şekilde yararlanabilmeleri için değerli halkımıza yönelik hizmetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bize destek olan herkese teşekkür ediyorum. Düzenlediğimiz etkinlikler hem kanser konusunda halkımızı
bilinçlendirmeye hem de kansere karşı verilen savaşta galip gelmek için en önemli hamlenin erken teşhis olduğuna inanmamıza teşvik etmektedir.”
Karşılaşma sonunda Nayir ve beraberindekiler, takımlara kupalarını ve madalyalarını verdi.