DOLAR
32,3135
EURO
35,1078
ALTIN
2.280,24
BIST
8.939,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C

İş sağlığı ve güvenliğinde yeni dönem!

İş sağlığı ve güvenliğinde yeni dönem!

İşyeri hekimi açığı “sağlık uzmanı” ile kapatılabilir…

1 Temmuz’dan itibaren az tehlikeli ve 50’den az çalışanı olan kamu ve özel tüm işyerlerine iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu geliyor. Bu tarihten itibaren, bir kişi bile çalıştıran binlerce işyeri için yeni dönem başlıyor. İşyeri hekim sayısının yetersiz olması nedeniyle bazı sorunlar yaşanabileceğini belirten İSG uzmanı Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, “Sağlık alanından mezun olanlara verilecek sağlık uzmanı eğitimi ile bu açık kapatılabilir” önerisinde bulundu.

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığıve Güvenliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, yeni uygulamanın özellikle işyeri hekiminin az olması nedeniyle bazı sorunları da beraberinde getirebileceğini söyledi.

Uçan, şunları söyledi:

“1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren kamu ve özel tüm işyerlerine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti almak zorunluğu gelmektedir. 2012 yılındaki istatistiklere göre 1 milyon 654 bin işletme bulunmaktadır. Uygulamayla beraber bu işletmeler risk analizi, acil durum planı gibi çalışmaların yanı sıra çalışanlarına İSG eğitimi aldırmak zorunda olacaktır.

Sadece 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde –iş giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülmesi için usul ve esaslar düzenlendi.

Türkiye’de işyeri hekimi sayısının yetersiz olması nedeniyle uygulamanın bazı sorunları beraberinde getirebileceğini belirten Uçan, “İşyeri hekimi ücretleri çok artacaktır. Şu anda da işyeri hekimi saat ücreti iş güvenliği uzmanı ücretinin dört katına ulaşmıştır. 1 Temmuz’dan sonra yeni düzenleme getirilmezse 5 veya 6 katına çıkacaktır” diye konuştu.

Sağlık uzmanı sertifikası verilebilir

Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, bu nedenle oluşacak açığın da kapatılması amacıyla sağlık uzmanı tanımlanması gerektiğini belirterek şu öneride bulundu:

“Sağlık Bakanlığı’nca uygun görülen sağlık fakültesi, eczacılık ve diş hekimliği bölüm mezunlarına eğitim verilebilir. Bu bölüm ve fakültelerden mezun olanlardan isteyenler meslek hastalıkları, risk analizi ve biyolojik riskler programlarından 220 saatlik eğitim alabilirler. Sağlık Bakanlığı’nda sınava girerek kazananlara sağlık uzmanı unvanı verilir. Bu uzmanlar, 50’den az çalışanı olan az tehlikeli ve tehlikeli işletmelerde çalışabilir. Böylece koruyucu/önleyici sağlık hizmeti veren uzman sayısı artacağı için hizmet fiyatı da makul seviyeye çekilebilir”
1467275750_Rustu_Ucan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.