DOLAR
32,5541
EURO
34,7341
ALTIN
2.491,66
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
24°C

İMMİB Bilecik’te doğaltaş sektörü temsilcileri ile bir araya geldi

İMMİB Bilecik’te doğaltaş sektörü temsilcileri ile bir araya geldi

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birliği (İMMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer ve Yönetim Kurulu üyeleri, Bilecik’te ki mermer ve doğaltaş sektörü temsilcileri ile bir araya geldi.

Mermer ve doğaltaş sektörünün gelişimi ve sorunlarının masaya yatırıldığı yemekli toplantı özel bir işletmede gerçekleştirildi. İMMİB Yönetim Kurulu Başkanı Dinçer, burada yaptığı konuşmada İhracatçılar Birliğinin temel amacının ihracatı arttırmak ve yeni pazarlar oluşturmak olduğunu belirtirken, bunun için de “Türk Mermeri “ markasının oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Maden sektörünün diğer sektörlerin hammaddesi olması açısından büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Dinçer, üreticilerin kaliteli ürünleri ile beraber nitelikli bir pazarlamayla ihracatın önemli ölçüde gelişeceğine ve Türk mermerinin marka değeri kazanacağına dikkat çekti.

“Dünyada satışları önde giden ülkelerin hangi ülkelere ihracat yaptığı ile ilgili bir araştırma yaptık. Bu araştırma, ülke olarak bizim nerelerde olduğumuzu da ortaya koyuyor. Bu sonuçlardan şunları çıkartıyoruz; Çin’in yüzde 52’lik blog hammadesini Türkiye sağlıyor. Hindistan’ın yüzde 29’unu biz sağlıyoruz. İtalya ise Hindistan hammaddesinin yüzde 49’unu sağlıyor demek ki Hindistan gibi büyük bir pazarda biz aslında İtalya’dan gerideyiz. Bu nedenle Hindistan’ı blog mermer anlamında hedef pazar olarak koymak zorundayız. İşlenmiş üründe ikinci önemli pazarımız Amerika. Amerika’ya da baktığınızda İtalya ile nerEdeyse kafa kafayayız. Yani yüzde 5’lik bir dilim gerideyiz. Ancak ton bazında baktığımızda İtalya, Amerika’ya bizim dörtte birimizi satıyor fakat bizim kadar gelir elde ediyor. Amerika pazarında ton olarak iyiyiz fakat burada fiyat artışına gitmek zorundayız. Fiyat artışı için neler yapmalıyız. Fiyat artışı olarak neler yapabiliriz diye düşündük. İtalyan mermeri dediğinizde İtalya ülke algısı bildiğiniz üzere her üründe mevcut. Dolayısıyla İtalya ülke markası söz konusu. Bizler burada Türkiye algısını yaratmalıyız. Bu Türkiye İhracatçılar Birliğinin bir hedefidir, ancak bizler de sektör olarak “Türk Mermeri” olarak markalaşmak zorundayız. Bu markalaşmayı da sadece ihtisas fuarlarında ülke ülke gezerek yapmalıyız. Bizler mermerin son kullanıcısını veya mermeri projelere yazan Mimarlık ofislerini hedef almalıyız. Bizim hedefimiz; A plus dediğimiz müşteri kitlesi. Yani mermeri kullanabilecek, yüksek bedeller ödeyerek mermeri projelerine yazabilecek kişilere ulaşarak onların bulunduğu platformlarda bulunmalıyız ve Türk mermerini bu şekilde tanıtmalıyız.

Turkish Stones olarak çok yakında hem iç piyasada daha sonra yurt dışında değişik mimarlık festivalleri ile, tasarım haftaları ile farklı ülkelerde yer edinerek Türk mermerini çeşitliliği, 400’e yakın çeşidinin olduğunu, 4 bin yıllık işleme teknolojisi geçmişi olduğunu, dünyanın oluşumundan itibaren Türkiye topraklarında, Anadolu topraklarında olan bir ürün olduğunu, milyonlarca yıl yaşında olduğunu; bu ürünü kendi projelerinde, kendi evlerinde, işyerlerinde kullanmakla aslında çok prestijli bir ürün aldıklarını Turkish Stones markasıyla tüm dünyaya anlatacağız. Böylelikle, üreticilerimizin üretim kalitesiyle, temin süresiyle, paketleme kesim hassasiyetleri ile verdiği katkıyla Türk mermeri kalitesini hep birlikte ayaklandıracağız”

Mermere olan bakış açısının düzelmesi için Ekonomi, Enerji ve Orman Bakanlıkları ile ciddi görüşmeler yaptıklarını da kaydeden Aydın Dinçer, “ben her platformda yaptığım tüm konuşmalarda madencilik olmazsa yaşamın olmayacağını, kullandığımız her ürünün içerisinde maden olduğunu dolayısıyla maden sektörünün diğer sektörlerin de hammaddesi olduğunu madene ihtiyacımız olduğunu söylüyorum. Mermerin Türk ekonomisine 40 milyar dolara yakın katkısı var. 4.7 milyar dolarlık ihracatımızın 2.1 milyar doları doğaltaşa ait. Dolayısıyla çok önemli endüstriyel bir hammadde.Bu şekilde de kamuyu ve kamuoyunu bilinçlendirmek zorundayız” ifadelerine yer verdi.

Toplantıyı değerlendiren Bilecik Mermerciler Derneği Başkanı Turgut Özen, sektörle ilgili gelecek planlarının yapıldığını, doğaya saygılı, çevreci ve artış gösteren bir ihracatın nasıl yapılabileceği konusunda istişareler yapıldığını belirtti.

Türkiye’nin ve Bilecik’in ihracatının ülke çapında arttırmanın programlarının yapıldığını söyleyen Özen, “Bununla ilgili her türlü önlemi almış durumdayız. Önümüzde Çin ve İzmir fuarları var. İnşallah bu fuarlarda ilimizi en iyi şekilde temsil edeceğiz”dedi

Bilecik Mermerciler Derneği Başkanı Turgut Özen Dinçer’e, Bilecik Florası adlı kitabı hediye ederken Bilecik Ticaret Sanayi Odası Meclis Başkanı Hakkı Aynur ise getirmiş oldukları keyfiye’yi boynuna bağladı.

 

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.