DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
28°C

İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Yıldız’ın Toprak Günü Mesajı

İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Yıldız’ın Toprak Günü Mesajı

Birleşmiş Milletler (BM) 5 Aralık gününü Dünya Toprak Günü, 2015 Yılını da Uluslararası Toprak Yılı ilan etti. Bu günde toprağın önemini sizlerle paylaşmak istedik.

Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz yıl 5 Aralık’ı Dünya Toprak Günü olarak belirledi. Birleşmiş Milletler’in 2015 yılını Uluslararası Toprak Yılı ilan etmesinden dolayı toprağa yönelik farkındalığı arttırmak ve kritik öneme sahip olan toprağın sürdürülebilir kullanımını teşvik etmek için Dünya’da ve Ülkemizde de çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

Toprakların korunması insanlık tarihi için büyük bir önem taşıyor. Doğal kaynakların sürdürülebilir olması ve gıda güvenliğinin sağlanması için erozyonla mücadele edilmesi gerekmektedir. Toprağı erozyona karşı koruyan en önemli faktör ise bitki örtüsüdür. Oksijenimizi üreten ağaçlar ormanlar, çayır- mera ve yaylaklar toprak kaymasını azaltıp hatta tamamen engelleyebilirler.

İl Müdürü YILDIZ, “Toprak, yerkabuğunu oluşturan kayaların, yüz yıllar boyunca parçalanıp ayrışması ile oluşan gevşek yeryüzü örtüsüne verilen genel bir isimdir. İnsan dahil bütün canlıların hammaddesi olan toprak, bitki örtüsünün ve tarımın temelini oluşturmaktadır. Ormanların ve tüm bitkilerin büyümesi için toprağa ihtiyaç vardır. Bizim gıda, yem, lif, yakıt ve çok daha fazlasını elde edebilmek için toprağa ihtiyacımız var. Toprak aynı zamanda dünyanın biyoçeşitliliğin en az dörtte birini barındırır. Karbon döngüsünde anahtar rol oynar, iklim değişikliğine uyum sağlamak ve onu azaltmak için bize yardımcı olur, suyu depolayarak su yönetiminde, seller ve kuraklıklara karşı çabuk iyileştirme özeliğinin pekiştirilmesinde önemli bir rol oynar. İnsanoğlunun her istediğini sabırla verir, istemediklerini de bağrında gizler ve temizler. Bitkilerin, hayvanların ve birçok mikro organizmanın besin kaynağı ve barındığı yerdir toprak.

Bu sebeple, verimli toraklarımızı betonlaşmaya, sele, erozyona ve tarım dışı kullanımlara karşı korumalıyız. Bu görev ve sorumluluk her yaşta ve her konumda bulunan bütün insanlığa aittir. Ecdadın bizden sonra gelecek nesillere emanet ettiği bu toprakları daha da geliştirerek ve verimli hale getirerek teslim etmek boynumuzun borcudur. Bu vesile ile 5 Aralık Dünya Toprak Gününü kutluyor, topraklarımıza sahip çıkacak bilincin gelişmesini diliyorum.” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.