DOLAR
32,3022
EURO
35,2126
ALTIN
2.240,22
BIST
8.754,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
15°C
Bilecik
15°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
8°C
Çarşamba Az Bulutlu
10°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Az Bulutlu
11°C

HÜDA-PAR Dr. Tahir Karaaslan’ın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kutlama Mesajı

HÜDA-PAR Dr. Tahir Karaaslan’ın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kutlama Mesajı. Küçük yaşta geçirdiği Çocuk Felci nedeniyle kendisi de bedensel engelli olan HÜDA-PAR Sosyal İşler Başkanlığı Engelliler Komisyonu başkanı Dr. Tahir Karaaslan; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yapmış olduğu kutlama mesajında şunlara değindi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne dair

Bugün Dünya Engelliler Günü… Onlar için engelsiz bir dünya kurmak hepimizin görevidir. Engelli vatandaşlarımızın sıkıntı ve sorunlarını sadece bir güne hasretmeden diğer sair zamanlarda da onların tüm sıkıntılarıyla ilgilenmek bir lütuf değil, gerekliliktir.

Her şeyden önce şunu ifade edelim ki yaşam alanları, diğer insanlarla engelli vatandaşlarımız arasında fırsat eşitliğini sağlayacak şekilde düzenlenmelidir. Her ne kadar engellilere yönelik geniş kapsamlı sosyal destek ve sosyal yardım programları olsa da bu haklardan istifade etme noktasında yetersiz kalınmaktadır. Engellilerin engellilik durumları ölçüsünde rehabilitasyon, çalışma ve eğitim hizmetleri ile istihdam olanaklarından tam olarak yararlanamadıkları görülmektedir. Bu yükümlülüklerin her ne kadar engelli bireyin ailesine, kendisine ve devlete düşen tarafları olsa da tüm bu bileşenler dikkate alınarak daha isabetli bir yol izlenmelidir. Engellilerimizin sorunları çözülmeli, her engelli bireyin toplumsal hayata katılımı sağlanmalıdır.

Engelli vatandaşlarımızda oluşabilecek yalnızlık, sevgisizlik, ümitsizlik, depresyon ve stres gibi duygular; kendileri ve aileleri için hayatı çekilmez hale getirebilmektedir. Bu durum, sosyal ve ekonomik desteğin onlar için yeterli gelmediğinin bir göstergesidir. Engelli vatandaşların maddi desteğin yanında manevi desteği de almaları kendileri için büyük önem arz etmektedir. Bu gereksinimin karşılanması için Diyanet İşleri Başkanlığı ile iş birliği yapılmalı; engellilere yönelik manevi destek programları düzenlenmelidir.

Peygamberimiz (sav) engelli olan sahabilerin toplumdan uzaklaştırılmalarının önüne geçmiş, yalnızlığa terk edilmelerine müsaade etmemiş, durumlarına göre vazifeler vermiştir. Görme engelli olan Abdullah İbni Mektum’u -bugünkü kaldırımlardaki görme engelliler için yapılan kılavuz yola ilham kaynağı olacak bir uygulama ile- eviyle mescid arasına ip bağlamak suretiyle onun kendi başına mescide gelmesini sağlamış, zaman zaman kendisinin bulunmadığı vakitlerde de onu cemaate imam olarak tayin etmiştir. Bu engelli sahabiye karşı bir anlık ilgisizliğinden dolayı Yüce Allah kendisini ayet ile uyarmış ve böylece engelli bir insanın ruhundaki kırılganlığın ve ince hassasiyetin derecesi gözler önüne serilmiştir.

Engelliler ile ilgili tüm kurum, kuruluş ve yönetimlere diyoruz ki;

1- Engellilerin hatırlanması sadece Engelliler Günü’ne hapsedilmemeli, engellilerin her ortamda hayatın içinde var olmaları sağlanmalı, farklı bireyler olarak görülmemelidirler.

2- Düzenli olarak Engellilerle ilgili farkındalık oluşturan çalışmalar yapılmalıdır.

3- Belediyelerin park, kaldırım ve yol düzenlemesinde her ne kadar bazı çalışmalar yapılmışsa da engellileri dikkate alan daha kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır.

4- Başta ibadethaneler olmak üzere bütün resmi kurum vs binalar engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmelidir.

5- Engelli park yerlerine farklı araçların park edilmemesi gerektiği konusunda halk nezdinde bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.

6- Okul öğrencilerine; belli periyotlarla engelli ve rehabilitasyon merkezleri gezdirilerek, onlarda engelli hassasiyeti oluşturulmalıdır.

7- Engellilerin pozitif ayrımcılığı arttırılmalı, yaşam kalitelerini arttırmaya yönelik projeler üzerinde çalışılmalı ve o projeler hayata geçirilmelidir.

8- Kamu spotlarının engel türlerine göre kategorize edilip düzenli bir şekilde halkı bilinçlendirmesi ve bunun sadece 3 Aralıkla sınırlı kalmaması sağlanmalıdır.

9- Otizm gibi çok yaygınlaşan engel gruplarının, toplum tarafından daha kolay anlaşılabilmesi için bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.

10- Engellilere destek verilince neler yapabilecekleri görülmeli ve onların dünyadaki başarı örnekleri gündem yapılmalıdır.

11- 2019 yılında yayınlanan yeni mevzuat doğrultusunda engelli vatandaşlarımız veya onların bakıcılarının aylıklarının kesildiğine dair şikayetler dikkate alınmalı ve bu mağduriyet ivedilikle giderilmelidir.

12- Engelli vatandaşlarımıza, kendilerine yetecek miktarda nakdi yardım yapılmalıdır.

13- Engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştıracak araç ile ilgi şartlar kolaylaştırılmalı, onların raporla araç sahibi olmalarının önündeki zorlaştırıcı engeller kaldırılmalıdır.

14- Engellilerimizin kabiliyetlerine ve ilgi alanlarına göre üretime katkı sağlamaları adına istihdam edilmeleri kolaylaştırılmalıdır.

Bu vesile ile bir kez daha engelli vatandaşlarımıza sıhhat selamet diler, daha iyi şartlarda bir hayat sürmelerini temenni ederiz.

 

HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı Engelliler Komisyonu

Yorumlar

  1. SÜLEYMAN KARAKAN dedi ki:

    Sn dr Tahir bey engelli bireyler hakkında 14 maddelik açıklamalar için tüm engelli yakınları adına teşekkür ederim.Kolaylıklar dilerim.
    14 madde de hepside önemli tabii ancak yazıda kalmamalı !
    14 üncü madde diyeceklerinmi özetliyor.
    1988 doğumlu Bilecik işkur’a kayıtlı
    %67 ortapedik engelli DÖRT YILDIR İŞSİZ
    Ekpss ye kpss ye kaç defa girdi ise ?
    Yerleştirmeler herzaman 0-0- maalesef
    Özel sektörler engelli arıyor NASIL ENGELLİMİ
    ENGELLİ OLSUN ELİ KOLU SAĞLAM MI OLSUN ?
    Nasıl yani senin aradığın sağlam mı ? ENGELLİMİ
    Bu açıklamalarım kısa söylenecek çok sözüm var.
    MAHATAB OLABİLECEK MERHAMETİ ADALETİ OLAN LAF CAMBAZLIĞI YAPMAYANLAR GEREK
    osmaneli BİLECİK