DOLAR
32,3691
EURO
34,9702
ALTIN
2.326,20
BIST
9.075,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK, SAĞLIĞIN BAŞI AŞI”

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK, SAĞLIĞIN BAŞI AŞI”
11. Avrupa Aşı Haftası, ( 20 Nisan – 26 Nisan 2016 )
AŞI; insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelerdir, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.
Aşılama hizmetleri, bebekleri, çocukları ya da erişkinleri enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak, bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacı ile yürütülen önemli bir koruyucu sağlık hizmetidir.
Bağışıklama, aşıyla korunulabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve etkili toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır.
Aşılama hizmetleri ile daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur.
Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir. 1988 yılında 350.000 olan vaka sayısı 2009 yılında 1606 vaka olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizde son Polio vakası 26 Kasım 1998 tarihinde görülmüştür. Ancak halen dünyada vakaların görülmesi nedeniyle program ve aşılama çalışmalarına devam edilmektedir. Polio Eradikasyon Programı çalışmaları ile Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Türkiye’yi 21 Haziran 2002’de “Poliodan Arındırılmış Bölge” Sertifikası ile belgelendirmiştir.
Ülkemizde 2002 yılından bu yana yürütülmekte olan Eliminasyon Programı kapsamında gerçekleştirilen yoğun aşılama kampanyaları ve yüksek rutin aşılama oranları ile kızamık vaka sayılarında çok büyük düşüşler kaydedilmiştir. Yılda 30.000 üzerinde vaka görülürken 2008-2014 yıllarında görülen az sayıdaki vakaların tamamı yurt dışı kaynaklı veya yurt dışı kaynaklı vaka ile ilişkili vakalardır.
Son yıllarda ülkemizde aşılama hizmetlerinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir;
2005 yılı sonuna kadar sadece 7 hastalığa (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, hepatit-B, verem) karşı aşılama yapılıyordu.
2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında uygulanmaya başlanan Hib, Kızamıkçık, Kabakulak aşıları ile aşısı yapılan hastalık sayısı 10’a yükselmiştir. 2008 yılı başından itibaren ise asellüler boğmaca aşısını içeren DaBT-İPA-Hib aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır.
Kasım 2008 tarihinden itibaren ise; konjuge pnömokok aşısı (KPA) takvime eklenmiş ve aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11’e yükselmiştir.
2010 yılında ise ilköğretim 1.sınıfta uygulmanmak üzere aşı takvimine DaBT-İPA (dörtlü karma) aşısı eklenmiş bu şekilde bu yaş grubuna ek bir doz boğmaca aşısı uygulanmasına başlanmıştır. Nisan 2011 tarihinden itibaren de daha geniş koruyuculuk sağlayan konjuge pnömokok (zatüre) aşısı uygulanmaya başlanmıştır.
Ekim 2012 tarihinden itibaren ise; Hepatit A aşısı ( Mart 2011 doğumlular), 2013 Ocak (Ocak 2012 doğumlular) ayında Suçiçeği aşısı aşı takvimine eklenmiş ve aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 13’e yükselmiştir.
Her 100 çocuktan 97’si aşı takvimine göre aşılanarak dünyada birçok ülkenin başaramadığı yüksek aşılama hızlarına ulaşılmıştır.
Ülkemizin de arasında yer aldığı Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından organize edilen “Avrupa Aşı Haftası” etkinliklerinin 2005’ ten itibaren Dünya Sağlık Örgütü tarafından “11. Avrupa Aşı Haftası” adı ile 20–26 Nisan 2016 tarihlerinde gerçekleştirilmektedir.
Ülkemizde gerçekleştirilecek “11. Avrupa Aşı Haftası” etkinlikleri ile“sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığının artırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin arttırılması” hedeflenmektedir.

Beklentilerimiz;
Aşılamanın önemini her fırsatta vurgulayalım.
Çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım. Aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için Sağlık kuruluşlarına götürelim.
Sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmetinin vazgeçilmez olduğu bilincini tüm kesimlere ulaştıralım.
Aşıyla önlenebilir hastalıkların; çocuklarımızın, anne ve babalarımızın karabasanı olmaktan hep beraber çıkaralım.
Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım.

Sevgili anne ve babalar;
Yavrularınızı aşı ile koruduğunuz, sevgiyle büyüttüğünüz için TEŞEKKÜRLER…

Uzm.Dr. Ömer BALCI
Bilecik Halk Sağlığı Müdürü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.