DOLAR
32,4274
EURO
34,4660
ALTIN
2.487,54
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
30°C
Bilecik
30°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Hemşehrilerimiz Başımızın Tacıdır

Hemşehrilerimiz Başımızın Tacıdır

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, kentsel dönüşüm projesi hakkında yaptığı basın toplantısında, ”Her zaman dediğimiz gibi karar saygıdeğer halkımızındır. Biz gerçekten halkımızın istemediği hiçbir şeyi yapmayız ve yapmayacağız. Proje için başlangıçta da ne dediysek şimdi aynısını söylüyoruz.” dedi.

Başkan Selim Yağcı, Bilecik Belediyesi Encümen Salonu’nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüm projesi hakkında vatandaşlarımızı bilgilendirmek için bir araya geldiklerini söyledi.

Bilecik Belediyesi olarak yapılan bütün çalışmaların vatandaşların rızası ve isteği doğrultusunda olduğunu dile getiren Başkan Selim Yağcı, şunları söyledi:

”Yaklaşık iki yıldır, vatandaşlarımız için çok iyi olacağını düşündüğümüz bir proje üzerinde çalıştık. Bu anlamda gerçekten Cumhuriyet ve İstiklal Mahallesi’nde bazı sıkıntılarımız vardı. Bu sıkıntıları giderecek bir proje hazırladık ve bu projenin siyasi bir proje değil tamamen bu iki mahallemizin faydasına olacak, oraların imarı ve ihyası noktasında faydalı olacağını belirtmiştik. İnsanımızın bugünü ve geleceği ile ilgili bir çalışma olduğunu ifade etmiştik. Hiçbir siyasi mülahazanın içinde olmadığı bir çalışma olduğunu belirtmiştik ancak seçim sürecine denk gelmesiyle maalesef siyasi manipülasyon aracı olarak kullanılma durumunda kaldı. Öncelikle bu noktada olayların değerlendirilmesine ilişkin olarak duyduğum üzüntüyü dile getirmek istiyorum. Şunu da belirteyim ki belediye meclisinde birlikte oy birliğiyle karar verdiğimiz ve çoğu arkadaşımızın da olması gereken bir proje olarak değerlendirdiği kentsel dönüşüm projesini süreç içerisinde desteklememeleri bizleri üzdü. Bugün konu hakkında konuşan siyasi parti temsilcileri, sanki belediye meclis toplantısında kendi partilerini temsil eden arkadaşlar, projeyi kabul etmemiş gibi ‘biz kesinlikle kentsel dönüşüme karşıyız gibi bir görüntü ve çalışmayı sergilediler. Bunların taktirini ben halkımıza veriyorum. Bilecik Belediye Başkanlığı, kentsel dönüşüme ilişkin dün ne dediyse bugün tüm çıplaklığıyla aynısını söylüyoruz. Bazı arkadaşlarımız, bizim kentsel dönüşüm hakkındaki kararımızı bir U dönüşü olarak yorumlamışlar. Biz gerçekten halkımıza söz vermediğimiz hiçbir şeyi yapmayız. Başlangıçta da ne dediysek şimdi aynısını söylüyoruz. Biz halkımızın, hemşehrilerimizin olmasını istemediği hiçbir projeyi uygulamayacağımızı en başından beri söylediğimiz gibi şimdi de söylüyoruz ve halkımızın da bunu böyle bilmesini istiyoruz.” dedi.

”HER ZAMAN DEDİĞİMİZ GİBİ, KARAR SAYGIDEĞER HALKIMIZINDIR”

Kentsel dönüşüm projesi hakkında vatandaşların verdiği karar oranı hakkında bilgi veren Başkan Selim Yağcı, Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofisine bilgi almak için gelen hemşehrilerimizin yüzde 83’ünün projeyi kabul ettiğini belirterek, şunları söyledi:
”Bu mahallelerimizin kentsel dönüşüme ihtiyacının olduğunu bütün toplantı ve buluşmalarda belirttik. İkinci bir konu, biz Bilecik Belediye Başkanlığı olarak bu projeyi kendi isteğimiz ve kararımız doğrultusunda çıkarmadık. Belediye meclisinde tüm siyasi partili arkadaşlarımızın oy birliğiyle karara bağladık. Proje hakkında ilk söylediklerimiz de aynı şimdi söylediklerimiz de aynıdır. Halkımızın kabulü olursa proje uygulanır’ dedik ve bir oran ortaya koyduk. ‘Yüzde 60 ve üzeri bir karar çıkarsa biz projeyi uygularız, çıkmazsa yine meclis kararıyla iptal ederiz’dedik. Kentsel dönüşüm alanına isabet eden yüzdesel olarak değerlendirmede bulunduk. Bu zamana kadar dönüşümün yapılacağı alanı yüzde olarak değerlendirirsek, Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofisi’ne gelen hemşehrilerimizin yüzde 30’u, ‘biz kentsel dönüşümü istiyoruz’ diyorlar. Aslında bilgilendirme ofisine gelen hemşehrilerimizin yüzde 83’ü kabul etmişler. Fakat çalışmanın özellikle siyasi sürece rastgelmesi, ‘İşte bazı siyasi partililerin kentsel dönüşümü imzalamayın, bu işin şakası yok ve bazı arkadaşların ise halka sormadan onların fikrini almadan, noter imzalı belgelerle, halkın karşısına çıkması ve mahalle baskısı kurularak, insanlarımızın bilgilendirme ofisine gelmeleri engellendi. Oran yüzde 30’da kaldı ama vatandaşlarımızın sadece yüzde 40’ı bilgi almaya gelmiş. Yüzde 60’ı ise maalesef bilgi almaya gelmedi.” diye konuştu.

”BİZİM DERDİMİZ İNSANLARIMIZIN GELECEĞİ, GÜVENLİĞİ VE MUTLULUĞUDUR”

Proje hakkında birçok yanlış söylentinin olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Selim Yağcı, sözlerine şöyle devam etti:
”Bilecik Belediyesi olarak, vatandaşlarımızı her alanda bilgilendirdik ve kentsel dönüşüm bilgilendirme ofisi de bu anlamda hizmet verdi. Bilgilendirme ofisine yüzde 60 oranındaki hemşehrimizin gelmediğini gördük. Vatandaşlarımızı zorla getirmek, onları ikna etmek gibi bir derdimiz yok. Bizim derdimiz, insanlarımızın geleceği, huzuru ve güvenli bir şekilde yaşamasıdır. Bu projeyi bunun için hazırladık. Ben bugün hala kentsel dönüşümün faydalı bir proje olduğunu söylüyorum. Ancak halkımıza vermiş olduğumuz sözün gereğini bugün yapıyoruz ve halkımızın istemediği bir projeyi uygulamadan kaldırıyoruz.”

”MAHALLELERİMİZE HİZMETLERİMİZİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kentsel dönüşümün olmaması halinde en başta belirttikleri gibi Cumhuriyet ve İstiklal Mahallelerinde yapılacak hizmetlerin daha hızlı ve daha aktif biçimde devam edeceğini kaydeden Başkan Selim Yağcı, şunları aktardı:

”Kentsel dönüşümü meclis kararıyla kaldırırsak, ertesi günden itibaren şerhlerin kaldırılmasına ilişkin yazıları hazırlayacağız. Bu mahallelerimizde, kentsel dönüşüm projesinden önce hayat nasıl devam ediyorsa yine öyle olacak ve bizler bu mahallelerimize gerekli tüm hizmetleri yapacağız. Bu noktada hemşehrilerimize bir kırgınlığımız, küskünlüğümüz herhangi değişik bir tavır ve tepkimiz yok ve olmayacak. Onlar bizim her zaman başımızın tacıdır. Mevcut şartlar dahilinde bu iki mahallemiz ve diğer mahallelerimizde ne yapılması gerekiyorsa onları yapacağız. Ama orada bazı işlerin halledilmesi oldukça zor olacak ama bizler bunu da gerçekleştireceğiz. En önemli gördüğümüz ihtiyaçlar noktasında çocuklarımız için parklar yapacağız. Bazı siyasi parti temsilcileri, bu iki mahallede, ‘Vatandaşların mülküne zarar vermeden yolları genişleteceğiz’ diyorlar ama şunu unutmayın, İmar kanununda 18. madde uygulamasını yaptığınızda, vatandaşın mülkünden yüzde 40’ı almış olursunuz. Bu teknik bir olaydır.”

”HEMŞEHRİLERİMİZE PROJEYİ SUNMAKLA, BİLECİK’İ BİRLİKTE YÖNETTİĞİMİZİ GÖSTERMİŞ OLDUK”

Bazı siyasi parti temsilcilerinin kentsel dönüşüm projesi noktasında samimi olmadıklarını sözlerine ekleyen Başkan Selim Yağcı, ”Bu noktada gerekli bilgi ve çalışmayı yapmadan, sadece siyasi rant elde etme adına olaylara yorum yaptıklarını düşünüyorum. Hatta birisi noter onaylı belge aldı. Hatta ne diyor, ‘Biz halkımızla birlikte Bilecik’i yöneteceğiz’ diyor, ama halka hiç sormadan noter imzalı belge alıyor. Biz ise bu projeyi en başından beri halkımızla birlikte ve onlara danışarak yaptık. Yani halkla birlikte şehri yönetmek, halka sormadan noter onaylı belge almak mıdır? Yoksa halka proje sunarak, onların onayını almak mıdır? Yani bu arkadaşlar, böylece kendileriyle bile çelişkiye düşmüş oluyorlar.” şeklinde konuştu.

”VATANDAŞLARIMIZIN BİLGİLENDİRME OFİSİ’NE GELMELERİ ENGELLENDİ”

Kentsel dönüşüm projesi hakkında yanlış ve asılsız söylemlerin üretildiğini vurgulayan Başkan Selim Yağcı, projenin rantsal dönüşüm olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

”Kentsel dönüşüme, rantsal dönüşüm diyorlar. Peki 3800 konut yapılabilecek bir alana, 2657 konut yapmak mı rantsal dönüşümdür? Veya, ‘biz de kentsel dönüşüm yapabiliriz, TOKİ ile değil de özel müteahhitler ile yapacağız’ diyorlar. Peki yapılan bu işte rantsal dönüşümün olmayacağının garantisini verebilirler mi? Onun için projeyi haksız olarak eleştirenlerin, bu işleri çok detaylı düşündüklerini sanmıyorum. Bu siyasi parti temsilcileri, ‘Bu projede, halkın tereddütleri var, burada siyasi anlamda iyi malzeme var o zaman biz bu olaya olumsuz noktadan yaklaşarak, kendimize ne kadar pay alabiliriz, noktasında bir açılımla olaya girdiler. Bu anlamda da çok ciddi siyasi polemik üreterek, halkımızın tereddütlerini körükleyerek, vatandaşlarımızın kentsel dönüşüm bilgilendirme ofisine gelmelerini bir nevi engellediler” diye konuştu.

”HAKKIN VE HALKIN HUZURUNDA SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRDİK”

Bilecik Belediye Başkanlığı olarak, vatandaşlarımıza kentsel dönüşüm projesini sunarak, hem hak hem de halk katında olan sorumlulukları yerine getirdiklerini ifade eden Başkan Selim Yağcı, şöyle devam etti:

”Yarınki belediye meclis toplantısında kentsel dönüşüm konusunu gündeme alacağız. Kentsel dönüşüm ile ilgili olarak, yaptığımız işlerden manen ve vicdanen son derece rahatım. Bir görevi yapmış olmanın, bir sorumluluğu yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu anlamda hemşehrilerimize bir alternatifi sunmuş olduk. Hemşehrilerimiz de bu alternatif karşısında ‘bizler şu anda kentsel dönüşümü düşünmüyoruz’ dediler. Biz, karar ve son neticenin onların elinde olduğunu söylüyoruz. Biz bu iki mahallemiz için Bilecik Belediye Başkanlığı tarafından bir teklif sunulmayacaktır. Meclisimizin bu yönde verdiği karara uyacağız. Verilecek kararın şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Olanda hayır vardır. Yarın gerek hakkın gerek halkın huzurunda olumsuz bir durum olursa eğer, biz belediye ve meclis üyeleri olarak bu anlamdaki sorumluluğumuzu yerine getirmiş olduğumuzu düşünüyorum.” dedi.

”VERİLEN İMZALAR TESLİM EDİLECEK”

”Kentsel dönüşüm noktasında kararlar altında imzaları bulunan arkadaşlarımıza imzalarını teslim edeceğiz” ifadesinde bulunan Başkan Selim Yağcı, ”Hani, yarın bu imzalar bizim aleyhimizde kullanılır’ şeklindeki yanlış düşünceleri kaldırmış olacağız. Öyle ki belediye başkanı adayı olan bir arkadaşımızın dediği gibi, ‘Ya imza atmayın, onlar aleyhinize işlenecektir, belediyeye yetki hakkı doğacak’ şeklindeki sözlerini sonuçsuz çıkaracağız. Yani meclisimizden kentsel dönüşümün iptali noktasında bir karar çıktığı andan itibaren arkadaşlarımızın imzalarını teslim edeceğiz. ”

Toplantıda, Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili ilk çalışmaların başladığı günden itibaren yapılan basın toplantıları, bilgilendirme toplantıla rı, Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın proje hakkındaki görüşleri ve belediye meclisinde yapılan konuşmaların olduğu slayt gösterisi sunuldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.