DOLAR
32,4961
EURO
34,8228
ALTIN
2.489,06
BIST
9.543,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
19°C
Bilecik
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
23°C

Hayatın ilk yıllarında yaşananlar, gelecekteki ruhsal durumu etkiler

Hayatın ilk yıllarında yaşananlar, gelecekteki ruhsal durumu etkiler

Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla 9 Ekim’de düzenleyecekleri panel doğrultusunda, gençlerin psikolojisine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Beyazyürek, “Hayatın ilk yıllarında, gençlik çağında yaşanan stresler mutsuzluk, doyumsuzluk ve uyumsuzluk gibi durumlar klinik tabloları da beraberinde getirir” dedi

Dünyada her yıl 10 Ekim, ‘Dünya Ruh Sağlığı Günü’ olarak kutlanıyor. Ruh sağlığı uzmanları, belirlenen tema doğrultusunda çeşitli konferanslar verirken, günün anlam ve önemine dair saptanan noktaları enine boyuna masaya yatırıyor. 9 Ekim’de Beykoz Üniversitesi’nde de ‘Dünya Ruh Sağlığı Günü / Değişen Dünyada Bireysel ve Toplumsal Düzeyde Ruh Sağlığımız’ başlıklı panel ile hem bireysel hem de toplumsal olarak ‘ruh sağlığı’ konusu tekrar ele alınacak. Rektörlük Yerleşkesi Konferans Salonu’nda yapılacak ve herkesin katılımına açık olarak düzenlenecek olan panelin moderatörlüğünü Beykoz Üniversitesi Öğretim Üyesi Petek Akman Özdemir üstlenirken, Prof. Dr. Mansur Beyazyürek ile Psikolog Deniz Ergül konuşmacı olarak katılacak ve ‘Bireysel ve Toplumsal Düzeyde Ruh Sağlığımız’ üzerine tartışılacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre; ülkemizde 15-24 yaş grubunda 13 milyona ulaşan bir genç nüfus var. Peki, gençlerin ruh sağlığına zarar verenlerin başında neler geliyor ve korumak için de neler yapılması gerekiyor? Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, panel öncesi gençlerin ruh sağlığıyla ilgili önemli ayrıntılara dikkat çekti.

Hayatın ilk yılları ruh sağlığımızı belirler

Ruhsal açıdan sağlıklı olmanın, yalnızca bedensel ve ruhsal açıdan hasta olmamak anlamına gelmediğini belirten Beyazyürek; “Özellikle insanın üretkenliğinin, sosyal uyumunun bozulması gibi durumlar ruh sağlığımız için daha belirleyici olur. Bu faktörleri de sosyo-kültürel, ekonomik, siyasal sorunlardan ve diğer genel sağlık sorunlarından soyutlayamayız. Böyle bir perspektifle baktığımızda, doğum öncesinden başlayarak hayatın ilk yıllarında, okul öncesinde ve okul çağında yaşananlar ruh sağlığımızı belirleyici kılar” diye konuştu.

 

 

Sorunlar bağımlılığa yönlendiriyor

Beyazyürek, gençlik çağında yaşanan streslerin mutsuzluk, doyumsuzluk ve uyumsuzluk gibi klinik tabloları da beraberinde getireceğinin altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti: “Halen gençlerimize gelecek ile ilgili güven verecek bir sosyal yapıdan ve eğitim düzeninden uzağız. Unutulmamalıdır ki, gençlerin karşı karşıya kaldığı sorunlar alkol, uyuşturucu ve kumar gibi bağımlılık davranışlarını pekiştirir. Gençlerin ruh sağlığı ile ilgili sorularına çok yönlü yaklaşmanın zamanı geldi de geçiyor. Nüfusumuzun yarısından fazlasını çocuk ve gençlerin oluşturduğu göz önüne alındığında durumun ciddiyeti aciliyet gösteriyor. Devlet ve sivil toplum örgütleri başta olmak üzere bütün kurumlarımızla önceliğimiz bu konu olmalı.”

 

Tarih: 9 Ekim 2018

Saat: 10.30

Yer: Beykoz Üniversitesi Kavacık Rektörlük Yerleşkesi Konferans Salonu

Adres: Vatan Caddesi No: 69 PK: 34805 Kavacık – Beykoz / İstanbul

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.