DOLAR
32,5585
EURO
34,9459
ALTIN
2.442,21
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Bilgilendirme Toplantıları

Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Bilgilendirme Toplantıları

Ülkemiz tarımı ve ticareti açısından önemli yeri olan taze meyve ve sebzelerde zaman zaman yaşanan kalıntı sorunu nedeniyle telafisi zor olan olumsuzluklar yaşanabilmektedir. Üretilen ürünlerin pazarlama olanaklarının iyileştirilmesi, üreticilerin yaşayabileceği gelir kayıplarının önlenmesi, gıda güvenilirliğine dair alınacak etkili önlemlerle sağlanabilecektir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Tarladan Sofraya tüm aşamalarda denetimin sağlanması, sorunların kaynağında çözülmesi amacıyla birincil üretimde Hasat Öncesi (HÖ) Pestisit Denetim Programı başlatılmıştır.

Bilecik İlinde 2013 yılından beri Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesince yürütülen Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı çerçevesinde çeşitli taze meyve ve sebzelerden toplam 110 adet numune alınarak Bursa Gıda Yem Araştırma Müdürlüğüne gönderilmiştir. Üç yılda 32 üreticimize, ürünlerinde tavsiye dışı Bitki Koruma Ürünü (BKÜ) kullanımı ve Maksimum Kalıntı Limiti (MRL) artışı tespit edildiğinden hasat geciktirme ile idari para cezası uygulanmıştır.

2016 yılında da hasat öncesi denetim faaliyetlerinin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için Hasat Öncesi Pestisit Denetimi amaç ve esasları, kalıntı ve etkileri, Bitki Koruma Ürünlerinin Kontrollü kullanımı ve uygulamaları hususlarında İnhisar, Söğüt, Gölpazarı ve Osmaneli İlçelerinin Muhtar, Aza ile Zirai İlaç-Bayi Yetkililerine bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağılığı Şube Müdürlüğü Hasat Öncesi Pestisit Denetim Birimi teknik personeli tarafından yapılan bilgilendirme çalışmalarından Osmaneli İlçesinde gerçekleştirilen etabına Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun YILDIZ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Güven SÖNMEZ katılmışlardır.

Toplantıda İl Müdürü YILDIZ; Gıda güvenirliğinin sağlanması, gıdadan kaynaklı oluşabilecek risklerin önlenmesi amacıyla düzenlenen 5996 sayılı kanuna kısaca değinerek kalıntı sorununun önlenmesi amacıyla üreticilerimizin gerekli tedbirleri almasının öneminden bahsetmiştir. Ayrıca Bitki Koruma Ürünlerinin teknik talimatlara uygun olarak doğru dozda, doğru zamanda uygulanmasının hem üretici sağlığı açısından hem de tüketici sağlığı hem de maliyetin düşmesi açısından önemli olduğunu vurgulayarak bunun, insana ve doğaya gösterilmesi gereken bir sorumluluk olup, ihmalini vebal olarak gördüğünü belirtmiştir.

Toplantı soru-cevap şeklinde devam etmiştir. Katılımcılardan gelen sorular üzerine Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Güven SÖNMEZ 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve KHK ile bunlara bağlı olarak hazırlanmış mevzuat ve zirai mücadele teknik talimatlara atıfta bulunarak BKÜ kullanımları, Bayii Denetimleri gibi konularla ilgili olarak bilgiler vermiştir. Toplantıda köy kahvelerine asılmak üzere Muhtar ve azalara Hasat Öncesi Pestisit Denetimi ile ilgili afiş ve broşürler dağıtılmış, iyi bir üretim sezonu geçirmek dilek ve temennileriyle toplantı sonlandırılmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.