DOLAR
32,3296
EURO
35,0509
ALTIN
2.281,73
BIST
8.994,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

GÜMÜLCİNE TÜRKLERİ OSMANELİ’Nİ ZİYARET ETTİ

GÜMÜLCİNE TÜRKLERİ OSMANELİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Yunanistan Batı Trakya bölgesi Gümülcine kentinden Osmaneli’ne gelen ziyaretçiler, Osmaneli’yi gezdiler.

Yunanistan’ın Gümülcine kentinde ikamet eden Türk Soydaşlarımız, bir günlüğüne Osmaneli’ye tarım konusunda teknik geziye geldiler. Heyeti Osmaneli’nde, İlçe Kaymakamımız Edip Çakıcı, Belediye Başkanı Münür Şahin, Osmaneli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Serkan Diker, Ziraat Mühendisi Kadir Kevşek, Belediye Sağlık İşleri Müdürü Veteriner Abdullah Tetik, Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kalay karşıladı. İlçeyegelen misafirlere önce Osmaneli ilçesinin tarihi evleri ve konakları gezdirildi. Heyet daha sonra İçmeler tesislerine gitti.

Gümülcine kentinde kurdukları Tarım Hayvancılık Araştırma Enstitüsü (THAE) üyeleri, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsüne gelerek burada tarım konusunda iki günlük eğitim aldılar.

THAE Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sadık, “Gümülcine bölgesinde Ziraat Mühendisleri, Veterinerler bir araya gelerek bu Enstitüyü kurduk. Amacımız Batı Trakya bölgesinde yaşayan Azınlık Türk hemşerilerimize tarım konusunda gerekli bilgileri ve destekleri vermektir. Tarımı daha da profesyonel hale getirerek, ihracata dayalı ürünleri yetiştirmektir. Bizim bölgemizde daha çok tütün ekilmektedir. Bizler yeni karpuz üretimine başladık. Karpuz konusunda bilmediklerimizi öğrenmek amacıyla Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsüne geldik ve burada iki gün boyunca eğitim aldık. Karpuzun merkezi olarak bildiğimiz Osmaneli ilçesine de gelerek burada Medetli köyünde karpuz ekimi yapan köylülerimizle birebir konuşarak, onlardan da gerekli bilgileri sağladık. Medetli köyünde yaşayanların ilgileri ve misafirperverlikleri bizleri çok duygulandırdı. Yunan Hükümeti bizlere hala ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmaktadır. Geçtiğimiz yıl Yunan Hükümeti bizim bölgemizde toprak konusunda çalışmalar yaptı. Bu çalışmaların tamamı Rum köylerinde oldu. Biz Türklerin yaşadıkları bölgelerde hiç bir çalışma yok. Bizler de onun için Türkiye’ye müracaat ederek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yardım istedik ve bizlere yardım elini uzattılar. TİKA destekli bu eğitim ve araştırma gezimiz üç gün sürdü. Aldığımız eğitimler ve bilgiler sayesinde, Gümülcine bölgesinde Karpuz üretim işini bundan sonra daha profesyonelce yapmak ve hedefimiz, Almanya’ya karpuz ihraç etmektir. Bizlere her konuda sonsuz destekler veren Türkiye Cumhuriyeti Devletimize, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve tüm yetkililerimize sonsuz teşekkür ediyoruz. Ayrıca bizleri Osmaneli’nde ağırlayan Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, İlçe Tarım Müdürümüze, yetkililere ve Medetli köyü halkına da teşekkür ediyoruz” dedi.

Belediye Başkanı Münür Şahin, Gümülcineli Türk Soydaşlarımızın ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamada; “Duygusal anların yaşandığı soydaşlarımız, Gümülcineli kardeşlerimizin ziyaretlerinden büyük mutluluk duyduk. Onların yıllardır her türlü zulme rağmen Yunan asimilasyon politikalarına direnerek varlıklarını, Türklüklerini sürdürmeleri kahramanlıklarının ve anavatana bağlılıklarının sonucudur. İlçemize özellikle tarım konusunda karpuz ekimi ve yetiştiriciliği konusunda araştırmalar yapmak üzere geldiler. Kendilerine her konuda, her türlü desteği sağlamaktan büyük mutluluk duyacağız. Sözlerimi Gümülcineli dostumuzun bir anısıyla noktalamak istiyorum.

Bir gün 80-85 yaşlarında Gümülcineli yaşlı bir kadın hastalanır. Kendisini hastaneye kaldırırlar. Yunan doktor kendisine Yunanca hitap etmeye başlar. Kadın, doktorun söylediklerini anlamayınca hemen Türkçe bilen bir hemşire çağrılır. Doktor hemşireye kadına sor bakalım derdini anlatacak kadar bile Yunancayı niye öğrenmemiş der. Yaşlı kadının verdiği ibretlik cevap ise şöyledir. “Bu toprakların sahibi biziz. Siz misafirsiniz, misafirin bu kadar kalacağını nerden bilirdik?

Cesaretlerini, anavatana bağlılıklarını bir kez daha görme fırsatını bulduğumuz Gümülcine Türkü kardeşlerimizi Osmaneli İlçemizde ağırlamaktan son derece mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.