DOLAR
32,3010
EURO
35,1129
ALTIN
2.275,71
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
25°C
Bilecik
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
23°C
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C

GÖLPAZARI TARİHİ TAŞHAN ÇEVRE DÜZENLEMESİ ÖĞRENCİ MİMARİ FİKİR PROJESİ YARIŞMASI

GÖLPAZARI TARİHİ TAŞHAN ÇEVRE DÜZENLEMESİ ÖĞRENCİ MİMARİ FİKİR PROJESİ YARIŞMASI SONUÇLANDI

 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi yürütücülüğünde Gölpazarı Belediyesi işbirliği ile uygulanan “Köyünü Yaşat Projesi” kapsamında tarihi İpekyolu üzerinde yer alan Bilecik Gölpazarı’nda Bulunan Tarihi Taşhan’ın Çevresinin Düzenlenmesi İçin Işıklar Yapı Ürünleri Ana Sponsorluğunda Gölpazarı Belediyesi İşbirliğiyle ve Yapı Endüstri Merkezi (YEM) Katkılarıyla ile Ortaklaşa Düzenlenen Öğrencilere Yönelik Tasarım Yarışması Sonuçlandı. Türkiye’nin her yerinden gelen projeleri Gölpazarı Tarihi Taşhan’da toplanan jüri değerlendirerek dereceye giren projeler belirlendi. Birinci seçilen proje Gölpazarı’nda gelecek sene Işıklar Yapı Ürünleri Ana Sponsorluğunda uygulanarak hayata geçirilecek.

 

Birincilik Ödülü Rumuz 62531 nolu Proje

Onur Çoban (Okan Üniversitesi)

Dicle Dilan Ergun(Okan Üniversitesi)

Fatih Özkaya (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)

Güneş Karzan (Okan Üniversitesi)

 

İkincilik Ödülü Rumuz 17280 nolu Proje

Ezgi Aydoğan (Okan Üniversitesi)

Berna Eren (Okan Üniversitesi)

 

Üçüncülük Ödülü 15273 Rumuz  nolu Proje

Kemal Yeğin  (Gazi Üniversitesi)

 

Teşvik Ödülü Rumuz 93154 nolu Proje

Sabriye Ece İsmailoğlu (Bilkent Üniversitesi)

Reyhan Güvenç (Bilkent Üniversitesi)

 

Teşvik Ödülü Rumuz 41072 nolu Proje

Kadir Berk Demirkan (Orta Doğu Teknik Üniversitesi)

Avni Yılmaz (Yıldız Teknik Üniversitesi)

 

Yarışmaya Değerlendirmesine Katılan Jüri Üyeleri
Danışman Jüri Üyeleri
Vedat KAZICI (Gölpazarı Belediye Başkanı)
Özgür ÜZELTÜRK  (Işıklar Yapı Ürünleri Genel Müdürü)
Dilek KARAKÖZ TORUŞ (Işıklar Yapı Ürünleri Pazarlama Yöneticisi)
Gülçin İPEK (YEM Genel Koordinatörü)
Asli Jüri Üyeleri
Doç. Dr. Seden ACUN ÖZGÜNLER (İTÜ)
Doç. Bülent ÇINAR (MSGSÜ)
Yrd. Doç. Dr. Ümit ARPACIOĞLU
Yrd. Doç. Dr. Şebnem ERTAŞ (KTÜ)
Yrd. Doç. Dr. Eser YAĞCI (MSGSÜ)
Öğr. Gör. Dr. İnci OLGUN (MSGSÜ)
14gol 12gol 13gol

 

KAZANAN PROJE

 

1 2 3 4

 

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

Bir meydanın sınırları keskinse bağırır,değilse konuşur ,yoksa susar.Ben bir meydanım diye her bağırana da inanmamak gerekir.                                                                ROB KRİER

 Gölpazarı, topografyası, doğal ve tarihi mirası, yeşili ve kendine özgü mimari dokusu ile birçok önemli katmanı içerisinde barındıran önemli ilçelerden biridir. Bu tasarımın en önemli amacı, ilçeyi var olan bu değerleri zedeleyen unsurlardan arındırarak, halka nefes alacakları, toplanacakları, tarihi yalın haliyle seyredecekleri bir meydan sunmaktır.

Dünya ticaret tarihinde önemli bir yere sahip olan Tarihi  İpek Yolu üzerinde bulunan ve Gölpazarı’nın en önemli mimari yapısı olan Taşhan bu yoğun yaşam alanına komşudur.        Bu  alanın  yaşam niteliğini  ve mevcut/ korunan öğeleriyle çevresel niteliği artırılması amaçlanmıştır. Çevrenin sunduğu Tasarımın temel öğeleri;

Tarihi doku

Yoğun akslar

Sokaklar

Taşhan Meydanı Tasarım İlkeleri

-Yaya erişebilirliği

-Tarih/doğa bütünlüğünün sağlanması

-Sürpriz geçişler/perspektifler sağlamak

-Sokak-meydan bütünlüğü

-Yeşil yüzeylerin artırılması

-Her yaştan kullanıcıya hitap etmesi

-Sürdürülebilirlik

Taşhan Meydanı Tasarım Kararları

-Referans noktalarından biri olarak kent belleğinde önemli bir rol üstlenen Taşhan belirlenmiştir ve tasarlanacak meydan Taşhan’ın taşıyıcı sistem aksları referans alınarak gridal bir sistem üzerine oturtulmuştur.

– Mevcut meydandaki niteliksiz ekleri temizlemek zorunlu olmuştur, Wc’ler meydan sınırları dahilinde olmamakla birlikte Belediye binasının meydana bakan cephesinde  (rahatsız edici şekilde) bulunmaktadır. Hem görsel hem işlevsel açıdan problemli olan bu Wc’ler buradan kaldırılarak yeniden tasarlanan  kır kahvesinin içerisine  alınmıştır.

– Meydana ulaşan mevcut girişler ana akslar göz önünde bulundurularak güçlendirilmiş, yeni giriş noktaları açılmıştır.

-Belediye binası ile Taşhan arasında kalmış, Orgeneral Aytaç Yaman Caddesinden meydana ulaşan atıl yol düzenlenerek meydana direk geçiş sağlanmıştır.

-Koza heykeli konumlandırılırken belirlenen gridal sistemin kesişim noktası ve yoğun aksların birleşim noktası seçilmiştir.

-Her şeyin başlangıcında su vardır der Thales.Yunan mitlerinde su kaynakları insanların buluşma yerleri olmuştur. Heykelin etrafına önerilen su ögesi tıpkı geçmişte olduğu gibi insanların buluştuğu farklı bir sosyalleşme imkanı yakaladıkları bir ‘şey’ olarak kurgulanmıştır.

-Tasarlanan kır kahvesinin içinde 1 adet acık mutfak, 2şer adet kadın ve erkek WC  ve 1 adet engelli WC çözümlenmiştir.Mevcut kafenin oturma kapasitesi artırılarak iç bölümde 60 dış bölümde 40 kişilik oturma alanı oluşturulmuştur. Çatı’da Işıklar Velux GGL/GGU INTEGRA çatı pencereleri kullanarak doğal havalandırma ve kış güneşinden yararlanılması düşünülmüştür  ayrıca yağmur suyu toplama sistemi  ile yağmur sularını toplamak hedeflenmiştir.

-Alan için 5 farklı oturma elemanı tasarlanmıştır.Oturma elemanları meydana yerleştirilirken meydanın hangi saatlerde yoğun olduğu analiz edilerek o saatlerde ağaçların gölgesinin düştüğü yerler, heykel ve meydana görüş açıları düşünülerek gridal sistemdeki kesişim noktalarına yerleştirilmiştir.

-Alan için tasarlanan aydınlatma elemanları oturma elemanlarını referans alacak şekilde konumlandırılmıştır.

-Döşeme dizilimi odak noktaları  referans alınacak şekilde ayarlanmıştır.Hareket rahatlığı acısından eğrisel formlar ön planda tutulmuştur.

-Alanın Türkiye’nin kuş göç yolları üzerinde bulunması göz önünde bulundurularak meydanın belli bölümlerine  kuşların su ve yem ihtiyacını karşılayacak kuşluklar yerleştirilmiştir.

-Evrensel tasarım olması amaçlanan projede rampalar kullanarak herkes için kolay ulasım sağlanmıştır.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.