DOLAR
32,3728
EURO
34,5292
ALTIN
2.381,74
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
18°C
Bilecik
18°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C
Pazar Açık
19°C

Glokom 50 Yaş Üzerini Vuruyor

Glokom 50 Yaş Üzerini Vuruyor

Gazi Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hepsen, Dünya Glokom Haftası nedeniyle yaptığı değerlendirmede, glokomungöz tansiyonunun yükselmesi ve buna bağlı gelişen görme kaybı olduğunu belirtirken, bu hastalığın göz sinirinde hasar yaparak kalıcı görme kaybına da neden olabileceğini söyledi.

Glokomun, Dünya Sağlık Örgütü körlük sıralamasında ikinci sırada gelen körlük nedeni olduğuna işaret eden Hepsen, glokomun yol açabileceği körlükten korunmanın en iyi yolunun erken tanı ve tedavi olduğunu vurguladı.

Glokomun, ”sessiz ve sinsi” bir hastalık olduğunu ifade eden Hepsen, ”Farkedebileceğimiz belirtileri olmadığından ya da çok geç dönemde anlaşılabildiğinden erken tanı problemi olan bir hastalıktır. Hem Türkiye’de hem de gelişmiş ülkelerde bilinen glokom hastalarının yaklaşık üçte ikisinin tanı konmamış hasta olduğu tahmin ediliyor” şeklinde konuştu.

50 YAŞ ÜSTÜ RİSK ALTINDA

Göz tansiyonu normalden yüksek olanların glokom hastalığı için risk altında olduğunu bildiren Hepsen, 50 yaşını geçen herkeste glokom gelişme riskinin de arttığını söyledi.

Ailesinde ve yakın akrabalarında glokom olanlar, yüksek miyop veya hipermetrop kusuru olanlar, göz yaralanması ya da ameliyatı geçirenler, migren başağrısı olanlar ve kortizonlu ilaç alanların da risk grubunda olduğunu anlatan Hepsen, şunları kaydetti:

”Sayılan tüm bu risk faktörlerinden bir ya da daha fazlası sizde varsa, glokom geliştirme riskinizin diğer insanlardan yüksek olduğu ve erken bulguların saptanması için düzenli aralıklarla muayeneye ihtiyacınız olduğu anlamına gelmektedir. Risk grubunda olanlar için check-up programları göz taramasını da içermelidir. Göz hekimleri ve özellikle glokom uzmanları, tüm bu risk faktörlerini gözden geçirerek tedavi gerekip gerekmediğine veya yakın takibe ihtiyaç olup olmadığına karar verir.”

Hepsen, Dünya Glokom Haftası kapsamında da ”40 yaşı geçenler ve ailesinde glokom olanlar hiç olmazsa, kullandıkları motorlu araçlarını servise ve muayeneye götürdükleri sıklıkta göz tansiyonlarını ölçtürsünler” uyarısında bulundu.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.