DOLAR
32,5586
EURO
34,8470
ALTIN
2.431,51
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
28°C
Bilecik
28°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Gizli Buzlanma Kaza Getirdi

Gizli Buzlanma Kaza Getirdi. Gizli buzlanmaya dikkat! Sabahın ilk saatlerde soğuk havaların da etkisiyle yolda oluşan gizli buzlanma sebebiyle kontrolden çıkan panelvan tipi araç devrildi.

Alınan bilgilere göre; Bilecik’ten Osmaneli istikametine seyir halindeki 11 AJ 090 plakalı panelvan tipi araç, Gülümbe rampalarında oluşan gizli buzlanma nedeniyle sürücüsünün aracın hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi. Kazada yaralanan olmazken araçta maddi hasar meydana geldi.

Olay yerine sevk edilen ekipler tarafından kaza nedeniyle aksayan trafik kontrollü verildi, kaza yerinde Karayolları ekipleri tuzlama çalışması yaptı.

Hareket kabiliyeti olmayan araç, olay yerine çağrılan çekici yardımıyla kaza mahallinden kaldırıldı.

Peki yolda gizli buzlanma olup olmadığı nasıl anlaşılır? Güvenli sürüş açısından ilk olarak sürücülerin trafik levhalarına azami dikkat etmeleri gerekmektedir, trafik ekipleri çoğunlukla gizli buzlanma tehlikesi olabilecek yerlere gizli buzlanma levhasını yerleştirmiş olsa da hiç levha olmayan yerlerde de gizli buzlanma olabilmektedir. Gizli buzlanma için her hangi bir yağışa gerek olmadığı gibi sürücüler için tehlikeli bir yolculuğun habercisidir.

Buzlanma olan yolda sürücü gerekli önlemleri alarak güvenli sürüş sağlasada gizli buzlanmalarda sürücü buzlanmayı fark etmediğinden başta hızı düşürmek gibi önlemleri almadığı takdirde kaza kaçınılmaz olur. Buzlanan yolda fren mesafesi artacağından sürücülerin takip mesafesini artırmaları önemlidir ayrıca buzlanan yolda sert fren ve manevralardan kaçınmak aracın savrulması, dönmesi, kayması gibi riskleri ortadan kaldırmaktadır, dolayısıyla aracın kontrolünü rahat sağlamanızı sağlar.

Gizli buzlanmada en basit yöntem, cam suyunun donup donmadığının kontrol edilmesidir. Bu nedenle özellikle sabah erken saatlerde sıklıkla yaşanan gizli buzlanma için cam suyu ve silecekler kontrol edilmelidir. Sileceklerin fıskiyesinin çalışıp çalışmadığı, camda buzlanma olup olmadığını gizli buzlanmadan şüphe ettiğiniz yollarda rahatlıkla başvurabileceğiniz yöntemlerden biridir.

Hava sıcaklıklarının aniden düşmesinin gizli buzlanmada etkisi büyüktür. Yolda oluşan her hangi bir nem ya da su olduğunda hava sıcaklığında ki ani düşmeler buzlanmaya sebep olur ve yol kuru ise buzlanma gözükmez sürücü buzlanmayı fark edemeyebilir.

Özellikle sabah erken saatlerde yaşanan gizli buzlanma için gizli buzlanmadan şüphe ettiğiniz yollarda silecek testini sıklıkla uygulamak güvenli sürüş açısından fayda sağlayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.