DOLAR
34,0564
EURO
37,6388
ALTIN
2.744,43
BIST
9.699,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Çok Bulutlu
29°C
Bilecik
29°C
Çok Bulutlu
Salı Yağmurlu
30°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
30°C
Perşembe Az Bulutlu
32°C
Cuma Hafif Yağmurlu
31°C

Gıda Renklendiricilerine Dikkat

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emine Selcen Darçın, yapılan bilimsel çalışmalar, sonucunda gıdalar içerisinde bulunan çeşitli renklendiricilerin, mutajenik etki denilen mutasyonlara sebep olduğunun açıkladı.

Renklendiricilerin insan vücudunda çeşitli kanser hastalıklarına neden olduğunu, solunum yolu ve alerjik hastalıklara yol açtığını ifade eden Doç. Dr. Darçın, açıklamalarında şunları ifade etti

Yapılan bilimsel çalışmalarda, mutajenik etki dediğimiz mutasyon aynı zamanda kanserolojik etkileri var. Kanser hastalıklarına sebep olduğu ile ilgili çalışmalar da bulunmaktadır. Bu ürünlerde ‘Adı’ denilen günlük alım dozları mevcuttur. Bunların günlük alımı her biri için belirlenmiştir. Sağlık Bakanlığı ile Amerikan Gıda ve İlaçları Dairesi (FDA) tarafından belirlenmiştir. Biz de bunlara uyuyoruz. Genellikle günlük alım dozlarının üzerine çıkılmakta, bu da bir takım sağlık problemlerine sebep olmaktadır. Günlük olarak tüketilen renklendirici ürünler, insan sağlığı açısından zararlı.”

VATANDAŞLAR NE YEDİĞİNİ BİLMELİ!

Gıda maddelerinde renklendiricilerin genellikle kodlar halinde yazıldığını ancak bunların kod yerine açık isimleri  ile yazılması gerektiğini ve vatandaşın ne yediğini bilmesi gerektiğini ifade eden Darçın,

Çeşitli firmalar muhtemelen bu dozların üzerine çıkıyor veya beyan ettikleri ürünü kullanmayarak el altından üretilen başka renklendiricileri kullanıyor olabilirler. Bu da başka bir sıkıntı doğuruyor. Ürünlerde kodlardan ziyade açık açık isimlerin, vatandaşın anlayabileceği şekilde yazılması gerekiyor. Bu tür maddeler içeren gıda ürünlerinin ambalajında, hangi katkı maddelerinin yer aldığı belirtilmelidir. Mutlaka etiketlendirme zorunluluğuna dikkat edilmesi gerekiyor. İnsanlar ne yediklerini bilmeli.”

BEZELYE ÜZERİNDE DENEY!

Bezelye üzerinde yaptıkları deneylerde, gıda maddelerinin kromozonları birbirine yaptığını gördüklerini ifade eden Darçın,

Kromozom sayıların düşük olması ve kromozomların daha iyi görülmesinden dolayı model olarak seçtiğimiz bezelye üzerinde çalışma yaptık. Projemizin sonucunda da bitkilerimizin üzerinde ne tip genetoksit ve stotoksit etkilere de sahip olduğuna baktık ve daha ziyade gördüğümüz problemler nitotik hücrelerde metaplaz flan toplanamama gibi problemler kromozomlarda yapışma şeklinde birçok etkiler gösterdiğini belirledik.” dedi.

GIDA BOYALARININ KULLANILDIKLARI ALANLAR!

Renkelndiricilerin en çok kullanıldıkları gıda alanlarının şekerlemeler odluğunu ifade eden Darçın, “Gıda katkı maddelerinin renklendirici olanları genellikle alkosüz aromalı içeceklerde, meyve sebze şekerlemelerinde kurumuş kırmızı meyvelerde, şekerlemeler, süsleme malzemelerinde görülüyor, hafif fırıncılık ürünlerinde, dondurmalarda, bunun dışında aromalandırılmış et ve peynirlerde soslar ve turşularda kullanılıyor havyarda kullanılıyor, balıkların ve kabukluların ezmelerinde, çeşitli çerezlerde  kullanılıyor.” dedi.

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN DESTEKLENİYOR!

Yapılan çalışmanın Sakarya Üniversitesi tarafından da desteklendiğini ifade eden Darçın, “Bu çalışmayı biz Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünde moleküler biyoloji ve genetik bölüm öğretim üyesi Yar. Doç. Dr. Tülay Hekimbaşı ile Yüksek Lisans öğrencimiz Neslihan Ekinci ile beraber yaptık bu Sakarya Üniversitesi tarafından desteklenen projeydi.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.