DOLAR
32,3544
EURO
35,1415
ALTIN
2.301,58
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

“Genç Türk bestecinin eserine Avrupa’dan ödül!

“Genç Türk bestecinin eserine Avrupa’dan ödül!

Uluslararası arenadaki başarısıyla Türkiye’nin göğsünü kabartan Genç Türk besteci Orhan Veli Özbayrak “Kayıt ödülü”ne layık görüldü. Yunanistan’ın Kozani şehrinde düzenlenen 16. Kozani Beste Yarışmasında flüt ve piyano için yazmış olduğu “ Dialoge (Söyleşiler” başlıklı eser 3 bölümden oluşuyor. Dünyaca ünlü müzisyenlerin katıldığı Kozani Festivali kapsamında gerçekleştirilen beste yarışmasında ödül alan Orhan Veli Özbayrak; “Ödülü kazanmamın yanı sıra, Festival yönetiminin Türk bestecilerinin eserlerinin Önümüzdeki yılda da Kozani’de çalınması talebinde bulunması beni gururlandırdı” dedi.

30.09.2017 İstanbul

Yunanistan’ın Makedonya bölgesinde yer alan Kozani kentinde, 17 yıldan bu yana gerçekleştirilen Kozani Festivalinde Genç Türk bestecisi Orhan Veli Özbayrak “dialoge” adlı eseri ile kayıt ödülüne layık görüldü. Uzun yıllardan beri yapıla gelen ve şehrin geleneksel etkinliklerinden birine dönüşmüş olan Festival kapsamında, Kozani Müzik Seminerleri de (Kozani Belediye Tiyatrosu, Kozani Devlet Konservatuvarı ve Kozani Özel Müzik Okulu’nun işbirliği ile) yapılıyor.

“Müzisyen Orhan Veli Özbayrak, Dialoge adlı eseri için kayıt ödülüne layık görüldü”

Önceki yıllarda Sviatoslav Richter , David Oistrakh ve Kostas Loukos gibi dünyaca ünlü müzisyenlerin ağırlandığı bilinen festivalde, yaklaşık 10 gün boyunca neredeyse her gün konserler veriliyor. Besteci Orhan Veli Özbayrak’a ödül kazandıran eser, piyano ve flüt için yazılmış üç bölümden oluşuyor. 27 yaşındaki genç müzisyen, yarışmaya katılma hikayesini şöyle anlattı; “ Henüz Avusturya’da yaşarken, orada okuduğum okulun sekreterliğinden bir yarışma duyurusu geldi. Yarışmaları düzenleyenler genellikle dünyadaki birçok okulun bestecilik bölümlerinin sekreterliklerine bunun duyurusunu yollarlar. Benim de o zaman tesadüf eseri aklımda flüt ve piyano için bir eser bestelemek fikri vardı kafamda. Yarışmanın şartnamesinin kafamdaki eserle birebir örtüştüğünü görünce, hem heyecanlandım hem de yarışmaya odaklanmaya karar verdim. Eseri bitirip yolladım. Daha sonra sonuçlar yarışmaya katılanlara duyuruldu. Davetleri üzerine ben de Ağustos ayında Kozani’ye giderek buradaki Uluslararası Müzik Semineri’ne ve buna bağlı olan kayıt sürecine katıldım, bir akşam düzenlenen bestecilik seminerinde kendi eserimi anlattım ve bunun dışında ödül kazanan diğer iki eserin kayıtlarda şefliğini üstlendim. Eserimi kaydedenler sırasıyla Nikolos Dimopoulos (flüt) ve Dmitri Dimopoulos (piyano). Festivalin yöneticisi olan Panayotis Demopoulos ise aramızdaki işbirliğinin sürmesini dilediğini ve seneye birlikte Türk bestecilerinin eserlerinin Kozani’de çalınacağı bir konser düzenleyip düzenleyemeyeceğimizi sordu. Bu da beni son derece heyecanlandıran bir teklif oldu. Önümüzdeki süreçte yöneticisi olduğum Besteciler – Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Birliği Derneği veya Ankara Devlet Konservatuvarı vasıtasıyla bu teklifi de hayata geçirmek için çalışmalara başlayacağız.”

Orhan Veli Özbayrak kimdir?

1989’da Ankara’da doğdu. Müziğe 2003 yılında Yasemin Marlalı’dan aldığı piyano dersleri ile başladı. 2004-2006 arasında Onur Özmen ile özel olarak kompozisyon, teori ve solfej çalıştı. 2006 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Sanat Dalı’na kabul edilen Özbayrak, bu kurumda Turgay Erdener ile kompozisyon ve armoni, Yasemin Marlalı ile piyano, Sevgi Ünal ile kontrpuan, Ercüment Burak Erdoğan ile solfej, Levent Kuterdem ile orkestrasyon çalışmalarına devam etti ve 2010 yılında lise devresinden birincilikle mezun oldu. Bu zaman aralığında İlhan Baran’ın Çağdaş Müzik ve Caz Armonisi derslerine katıldı. Aynı sene Avusturya’daki Graz Sanat Üniversitesi Kompozisyon ve Müzik Teorisi bölümüne kabul edilen besteci, aynı kurumda Gerd Kühr ile kompozisyon, Georg Friedrich Haas ile kompozisyon teknikleri, Alexaner Stankovski ile kontrpuan ve analiz, Bernhard Lang ile armoni, Florian Gessler ile orkestrasyon, Gerhard Nierhaus ile elektronik müzik çalışmış, 2014 yılında bu okuldan mezun olmuştur. 2008 yılında Macaristan’ın Szombathely şehrinde düzenlenen Bartok Festivali kapsamında Gyula Csapo’nun kompozisyon ustalık sınıfına ve 2010 yılı Luzern Festivali kapsamındaki Boulez’in şeflik ustalık sınıfı teori derslerine katılan Özbayrak, eserleri ile 2009 ve 2015 yıllarında İstanbul’da Sesin Yolculuğu isimli genç besteciler festivalinde yer almış, yurtiçinde Ankara Devlet Konservatuvarı’nın, yurt dışında da Graz Sanat Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen bir çok ustalık sınıfına katılma şansı bulmuştur. Şu ana kadar BESOM’un düzenlediği 1. Ulusal Beste Yarışması’nda iki piyano parçası ile finalist olmuş, Yunanistan’ın Kozani şehrinde düzenlenen 16. Kozani Beste Yarışması’nda, flüt ve piyano için yazdığı “Dialoge” başlıklı eseriyle “Kayıt Ödülü”nü kazanmış, TRT’nin “çocuk tekerlemelerine yeniden hayat verme” projesi kapsamında yapmış olduğu düzenlemeler aynı kurum tarafından CD olarak basılmış, Türkiye’nin Sesi Radyosu’nun yapımını üstlendiği” Müzikte İz Bırakanlar “programının sürekli konuğu olmuş ve Neo Filarmoni dergisinde eleştiri yazıları yayımlanmıştır. Bestecilik ve orkestra şefliği alanlarındaki lisansüstü çalışmalarını sırasıyla Turgay Erdener ve Rengim Gökmen ile Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde sürdüren Özbayrak, aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Ana sanat Dalı öğretim görevlisi ve Besteciler, Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Birliği Derneği’nin (BESOM) yönetim kurulu üyesidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.