DOLAR
32,5567
EURO
34,9001
ALTIN
2.432,83
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C

FAİZLER DAHA HIZLI İNMELİ

FAİZLER DAHA HIZLI İNMELİ
Faizlerin daha fazla inmesini ve bankaların da hızlı bir şekilde bu faiz indirimlerini uygulamasını bekliyoruz
Malumunuz olduğu üzere Merkez Bankası, 20 Nisan 2016’da faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yaparak yüzde 10’a düşürdü. Alt bantta ise bir değişiklik olmadı ve yüzde 7.25 olarak kaldı. Bu indirimin reel sektöre de yansıması için Bankaların da faiz indirimine geçmesi gerekmektedir.
Reel ekonomi ile uyumlu faiz düzeyi için enflasyon oranı önemli. Enflasyondaki düşüş ile beraber faiz düzeylerinin de düşmesi beklenir. Bu nedenle Merkez Bankasının enflasyon beklentilerinin gerilemiş olması faiz indirimine uygun bir ortam sağlamış oldu. Fakat, uzun süredir enflasyon oranları geçmişe göre düşük seyretse de halen Avrupa Birliği ülkelerine göre yüksektir. Avrupa Birliği Maastricht Kriterleri’ne uyum sağlandığı zaman, Merkez Bankasının temel amacı da olan fiyat istikrarı sağlandığı ve sürdürüldüğü ölçüde enflasyon oranları ile beraber faiz oranları da düşecektir. Çünkü faiz oranlarını etkileyen en önemli unsurlardan birisi de enflasyon oranıdır.
Merkez Bankasının temel amacı da olan fiyat istikrarı sağlandığı ve sürdürüldüğü ölçüde enflasyon oranları ve de faiz oranları düşecektir. Umarım bu faiz indirimi ve bundan sonraki indirimler Türkiye ekonomisine olumlu sonuçlar doğurur.

Fevzi UZUN
Yönetim Kurulu Başkanı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.