DOLAR
32,3852
EURO
35,0493
ALTIN
2.326,85
BIST
9.128,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

EŞİT VE YAŞANABİLİR BİR TÜRKİYE İÇİN ENGELLERİ KALDIRMALIYIZ

EŞİT VE YAŞANABİLİR BİR TÜRKİYE İÇİN ENGELLERİ KALDIRMALIYIZ
CHP Bilecik İl Başkanı Av.Çağatay Karaahmet “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” ile ilgili bir açıklama yaptı.
Engelsiz yaşam hakkına değinen Karaahmet “Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında, “Dünya Engelliler Günü” olarak kabul edilen 3 Aralık gününün, engelli olarak tanımlanan bireylerin haklarına dikkat çekmesi açısından oldukça önem arz etmektedir.
Ne yazık ki ülkemizde engelli haklarından söz etmek mümkün değildir. Engelli vatandaşlarımızın ikinci plana atıldığı bir dönemdeyiz. Yaşadıkları tüm zorluklar yetmezmiş gibi bir de toplumda ikinci plana atılıyorlar. Yıllardır yeni tasarılar çıkıyor, düzeleceği söyleniyor ancak engelli vatandaşlarımız için ne yazık ki sorunlar devam ediyor. İktidar sahipleri soruna yeterince çözüm üretemiyor. Oysa sosyal devlet anlayışının en önemli unsuru eşitliktir, eşit yurttaş hakkıdır. Kamu hizmetleri her vatandaşımız için eşit ve erişilebilir olmalıdır. Engelli politikasının asıl amacı engelli vatandaşın “yardıma muhtaç” olmayacak duruma getirilmesidir. Engelliler için sağlık, istihdam ve sosyal güvenliği kapsayan bütüncül bir çözüm modeli ortaya koyulmalıdır. Engelliler için fiziki engeller ortadan kaldırılarak, engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı ortamlar sağlanmalıdır. Engelli vatandaşlarımızın tek arzusu engellerin kalktığı bir eşit ve yaşanabilir bir Türkiye’de yaşayabilmek.

ENGELLİ YURTTAŞLARIMIZA GEREKLİ DESTEK VERİLECEKTİR
Sosyal devlet anlayışımızın gereği olarak, engelli bireylerin çağdaş yaşamın gerektirdiği olanaklara her alanda kavuşmalarını temel bir insan hakkı olarak kabul ediyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak engelsiz bir hayat önceliklerimizdendir. Bunun için de CHP iktidarında engellerin kalkacağına da söz veriyoruz. Bakın Cumhuriyet Halk Partisi’nin Engelli vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik çözüm önerileri mevcuttur:
Birleşmiş Milletler Engelliler Hakkı Sözleşmesinin devlete yüklediği tüm sorumlulukların gereği yerine getirilecektir. Engellilere yönelik eğitim ve rehabilitasyon, meslek edindirme ve istihdam, bakım ve koruma hizmetlerinin sunulmasında ve yaygınlaştırılmasında devlet birinci derecede sorumlu olacaktır.

Engellilere çok yönlü özel eğitim sağlanacak:
Engellilerin eğitimine gereken önem verilecektir. Engellilere gerekli eğitimi bedelsiz sağlamak devletin öncelikli görevi olacak, yeterli eğitimi alabilmeleri için gerekli koşullar devletçe geliştirilecek ve desteklenecektir. Rehberlik ve Araştırma Merkezi hizmetleri ile engellilerin eğitimi desteklenip, etkinleştirmesi sağlanacaktır.

Engellilerin eğitilerek meslek edinmeleri hedef alınacak:
Engellilerin meslek ve sanat edinmelerine özen gösterilecek, engelli çocukların gelişim düzeylerine göre, sağlıklı, verimli, üretken ve dışa açık olma bilinçlerinin geliştirilmesi hedef alınacaktır.
Engellilere mesleki eğitim veren kurumlarda branş öğretmeni ihtiyacı karşılanacak, belli işleri yapabilecek bütün engelli kişilere gerekli meslek ve sanat eğitimi olanağı devletçe sağlanacak, özel donanımlı eğitim ve teknoloji merkezleri yoluyla her yaştaki ve her yöredeki engelli bireylerin bilgi kaynaklarına daha kolay ulaşmaları ve kendilerini özgürce geliştirmeleri sağlanacaktır.

Engellilerden sorumlu özerk kurum başkanlığı:
Engellilerin sorunlarının çözümü için Başbakanlığa bağlı Engellilerden sorumlu özerk bir kurum kurulacak, ilgili Bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri arasında katılım ve eşgüdüm sağlanacaktır.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.