DOLAR
32,5811
EURO
35,0501
ALTIN
2.456,24
BIST
9.814,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Erken aşama girişimler Sabancı ARF ile ‘uçacak’

Erken aşama girişimler Sabancı ARF ile ‘uçacak’

‘Yeni ekonomi’ odaklı büyüme stratejisi kapsamında, inovasyon ve teknoloji yatırımlarına hız veren Sabancı Topluluğu, girişimcilik ekosistemine ve açık inovasyona katkı sunmayı amaçlayan Sabancı ARF (Almost Ready to Fly – Neredeyse Uçmaya Hazır) programını hayata geçirdi.

Topluluk içinden ve dışından erken aşama girişimlere mentorluk, iş birliği ve yatırım desteği sunan Sabancı ARF’ın ilk uygulama dönemi kapsamında, toplam 14 girişim, oryantasyon süreçlerini tamamlayarak eğitim ve mentorluk programlarına başladı.

20 hafta boyunca Sabancı Holding’in İstanbul’daki merkezi Sabancı Center’da, kendilerine özel olarak hazırlanan alanda çalışmalarına devam edecek girişimler, Mart 2023’te düzenlenecek final gününde, projelerini Yatırım Jürisi’ne sunma şansı elde edecek. Değerlendirmesi olumlu sonuçlanan girişimciler, 150 bin dolara kadar Sabancı ARF tohum yatırımına hak kazanacak.

Her girişim uçmak için doğru desteğe ihtiyaç duyar

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı Topluluğu olarak enerji ve iklim teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri ve dijital teknolojileri “yeni ekonomi” ‘adı altında konumlandırdıklarını belirtti. Sabancı’nın sürdürülebilirlik ve dijital odaklı yol haritasının temelinde yeni ekonominin yer aldığını vurgulayan Alper sözlerine şöyle devam etti: “Yatırımlarımızın %25’ini ana işlerimizi korunmak ve büyütmek için planlarken, %75’ini yeni ekonomi alanındaki yatırımlarımıza ayırıyoruz. Bu kapsamda hem holding hem de Topluluk şirketlerimiz bünyesinde çok önemli yatırım hamlelerini hayata geçiriyoruz.

Sabancı Topluluğu’nda biz teknolojiyi ve inovasyonu en büyük hızlandırıcı olarak görüyoruz ve tüm paydaşlarımıza değer yaratmak üzere bu doğrultuda çalışıyoruz. Finansman dünyada yaşanan dönüşümün önemli bir ayağı. Ancak paranın sahibi olan kurumlar artık doğru fikirleri arıyorlar. Dolayısıyla bugün asıl odaklanılması gereken para ya da finansman değil, ‘fikir’. Çünkü iyi fikirleri geliştirirsek, olgunlaştırırsak, finans kaynakları bu fikirlerin peşinde koşacaktır. Sabancı ARF bence bu bakış açısının çok güzel bir örneği. İçinde bulunduğumuz Sabancı Center Sabancı ARF ile doğru projelerin büyüyüp yeşereceği; doğru fikirlerin ülkemiz ve dünyamız için birer değere dönüşeceği bir sahne olacak.

Her girişimin kendi kanatlarıyla doğduğunu ancak uçmak için doğru desteğe ihtiyaç duyduğunu belirten Cenk Alper, “Sabancı ARF Almost Ready to Fly ismi de aslında bu yaklaşımdan geliyor. Biz bu projeyle hem Topluluk içerisindeki hem de Topluluk dışındaki tüm girişimcilerimize fikirlerini geliştirebilecekleri bir platform, doğru bağlantılar, mentorluk ve finansal destek sunuyoruz ve diyoruz ki erken aşama girişimler Sabancı ARF ile uçacak.”

Sabancı ARF Açık İnovasyon ve Girişim Hızlandırma Platformu

Sabancı Holding Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı Gökhan Eyigün ise “Sabancı ile özdeşleşen kavramların başında inovasyon geliyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “İnovasyonu sadece maddi yatırımlarla sağlamak mümkün değil. Burada asıl önemli olan Topluluk bünyesinde inovasyon kültürünü yaratmak. Fikirden değere uzanan süreci en iyi şekilde kurgulamak. Bu kapsamda stratejik önceliklerimiz doğrultusunda bugüne kadar üç temel iş geliştirme ve inovasyon süreci yürütüyorduk. Bunlardan ilki, bir portföyü yöneten bir grup olarak şirket birleşmeleri ve satın almaları yapmak. İkinci olarak, Sabancı Ventures adı altında kurulmuş olan bir kurumsal girişim sermayesi fonumuz var. Bu fon ile stratejik odak alanlarımızda belli bir aşamaya gelmiş olan girişimlere azınlık yatırımlar yapıyoruz. Üçüncü olarak, X-teams adını verdiğimiz bir çevik iş geliştirme programımız bulunuyor. Şimdi ise bu üçüne, bu yap-bozun 4. parçası olacak Sabancı ARF’ı ekliyoruz. Sabancı ARF bizim çok boyutlu bakış açımızın; iş geliştirme ve inovasyon süreçlerimizin önemli tamamlayıcılarından biri olacak. Sabancı ARF açık inovasyon ve girişim hızlandırma platformu. Biz Sabancı ARF ile erken aşama girişimlere destek vererek, onların müşteri ve paydaş haritalarını genişletmelerine olanak sağlayacağız. Özetle, ‘fikirden değere’ giden bu sürecin birçok önemli unsuru var ve artık Sabancı ARF da bu sürecin içerisinde yer alan çok önemli bir parça.”

Topluluk çalışanları herhangi bir kaybı olmadan işlerine dönebilecek

Sabancı ARF ile Türkiye’de bir ilki hayata geçirdiklerini de sözlerine ekleyen Gökhan Eyigün, şunları söyledi: “Burada özellikle Topluluk içi girişimcilerimiz için, Türkiye’de uygulanmayan bir modelle hareket ettik. Hangi Topluluk şirketinde çalışırlarsa çalışsınlar onlara, kendi işlerinden tamamen ayrılmadan hayallerinin, projelerinin peşinden gitme fırsatı tanıdık. Sabancı Topluluk şirketlerinden fikir başvurusu yapan çalışanlarımız, özlük hakları korunmak kaydıyla Sabancı Topluluğu’ndaki işlerine ara verip 20 hafta boyunca sadece kendi iş fikirlerine odaklanıp onu ticarileştirebilecek. Sonrasında da kendi fikirlerinden kurulacak şirketin ana hissedarı olacaklar. Projelerinde devam etmek istemeyenler ise eskiden çalıştıkları şirkete herhangi bir özlük hakkı ya da kariyer kaybı olmadan geri dönebilecekler. Bu hak bugüne kadar Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminde verilmemiş bir fırsat, bunu özellikle belirtmek isterim.”

150 bin dolara varan tohum yatırımı 

Sabancı ARF’a dahil olan girişimler, alanında uzman danışmanlar ile çalışarak hangi aşamalarda olduklarına göre farklı destek ve mentorluk olanaklarından yararlanıyorlar.

Bu danışmanlığa ek olarak Sabancı Topluluğu’nun sahip olduğu network, mekân gibi kaynakları kullanabiliyor; Topluluk şirketlerinden başlamak üzere, farklı şirketler ile iş birliği fırsatlarını ilk elden tanışıklık ve yerleştirme ile yakalıyorlar.

Program kapsamında, ürün ya da hizmet prototipini geliştirmek, ilk müşteri bağlantısını yapmak veya fatura sayısını arttırmak için girişimcilere 30 bin dolara kadar nakit destek imkânı sağlanıyor.

Final gününde seçilen girişimlere, süreç boyunca sağlanan nakdi destek dahil olacak şekilde 150 bin dolara kadar, Sabancı ARF tohum yatırımı yapılıyor.

16 günde 544 başvuru yapıldı

Sabancı Topluluğu çalışanlarının yanı sıra Topluluk dışından da tüm girişimcilere açık olan Sabancı ARF’ın başvuru süreçleri eylül ayında tamamlandı.

Girişimciler, Sabancı’nın Topluluk Vaadi ve stratejik öncelikleri doğrultusunda, “Sürdürülebilirlik” eksenini baz alacak şekilde, “yeni ekonomi’ olarak tanımlanan “Dijital Teknolojiler”, “İklim Teknolojileri” ve “İleri Malzeme Teknolojileri” alanlarındaki fikirlerini, yol haritalarıyla birlikte başvuru dosyalarına ekledi.

Bu yıl birincisi düzenlenen programa 16 gün içinde, yüzde 20’si Topluluk içinden, yüzde 80’i ise Topluluk dışından olmak üzere toplam 544 başvuru yapıldı.

Seçilen 14 girişimin yüzde 50’si dijital teknolojiler, yüzde 43’ü iklim teknolojileri, yüzde 7’si ise ileri malzeme teknolojilerine odaklanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.