DOLAR
32,3107
EURO
35,0595
ALTIN
2.279,50
BIST
8.971,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C

Epgis Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışını Duyurdu

Epgis Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışını Duyurdu. Bilecik’te benzin ve motorin fiyatları kaç lira olacak? Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) yarından itibaren geçerli olmak üzere Benzinde 0,79 Motorinde 2,25 TL/LT pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olduğunu duyurdu.

Epgis Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışını Duyurdu

EPGİS internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından yayınlanan duyuruda ;

Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışı

10/03/2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;

Benzinde 0,79
Motorinde 2,25 TL/LT

Pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur.

ifadelerine yer verildi.

Ukrayna- Rusya Savaşının devam etmesinin etkileri ve ABD Başkanı Joe Biden  dün ” Rus petrolü, gazı ve enerjisinin tüm ithalatını yasaklıyoruz. Bu, Rus petrolünün artık ABD limanlarında kabul edilmeyeceği ve Amerikan halkının Putin’e bir başka güçlü darbe indireceği anlamına geliyor.” şeklindeki açıklamasının ardından petrol fiyatlarının daha da artması bekleniyor.

Bilecik’te benzin ve motorin fiyatları kaç lira olacak?

EPGİS’in açıklamanın ardından  Bilecik’te ortalama 20.41 tl ‘den satılan benzinin litre fiyatı 21.2 tl,  ortalama 22.92 tl ‘den satılan motorinin litre fiyatı 25.17tl olacak.

 

Petrol Piyasası Kanunu

Petrol Piyasası Kanunu gereğince 1 Ocak 2005 tarihi itibarı ile Serbest Fiyatlandırma Sistemi’ne geçilmiştir.

Akaryakıt dağıtım şirketleri, farklı fiyat politikalarına göre  depo satış fiyatını belirlemekte serbest olduğu gibi, bayiler de dağıtım şirketleri tarafından kendilerine tavsiye edilen tavan pompa satış fiyatlarını uygulamakta veya bulundukları bölgenin rekabet koşullarına göre kendi pompa satış fiyatlarını uygulamakta serbesttirler.

Türkiye’de perakende satış fiyatları rekabet koşulları göz önünde bulundurularak oluşturulmaktadır.

Rafineri Fiyat Oluşumu

Gümrüksüz rafineri fiyatı + ÖTV + EPDK payı = Rafineri Satış Fiyatı (KDV hariç)

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı

Akdeniz – İtalyan piyasasında yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları anlamına gelir.

Türkiye`de bu piyasa izlenir, son fiyat değişiminden itibaren, günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı oluşur.

EPDK Payı

EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) tarafından alınan gelir payıdır. Beyaz ürünler için bu pay 2,54 TL/M3 ve Siyah ürünler için 2,69 TL/TON`dur.

Depo Satış Fiyatı

Temin fiyatı üzerine dağıtım şirketi marjı ve ürün servis ücreti eklenerek dağıtım şirketinin tüm depolar için satış fiyatları belirlenir. Bu marj, dağıtım şirketleri tarafından ürün maliyetleri, yapılan yeni istasyon yatırımları, mevcut istasyonların yenilenmesi, pazarlama ve çeşitli faaliyetler için ayrılan paydır.

Pompa Satış Fiyatı

Dağıtım şirketi tarafından, depo satış fiyatı üzerine bayinin çeşitli masrafları ve bulunduğu bölgenin nakliye ücretlerinin de eklenmesiyle, tavsiye edilen pompa satış fiyatı oluşturulur ve bayilere bildirilir.

Bayi, tavsiye edilen pompa fiyatını uygulamakta veya bulunduğu bölgenin rekabet koşullarına göre pompa satış fiyatını belirlemekte serbesttir.

Tüketicinin Bilmesi Gerekenler

Yeni yasa gereği, tüm istasyonların Fiyat panolarının son fiyat değişimine göre güncel olması, pompa ve fiyat panosundaki akaryakıt satış fiyatlarının farklılık göstermemesi gerekmektedir. (kaynak:opet)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.